Pastor Maldonado.Foto: AFP / Scanpix
Auto-Moto uudised
29. jaanuar 2014, 09:00

Kas vormel number 13 jõuab lõpuks finišisse? (1)

Vormel 1 enam kui 60aastase ajaloo jooksul on numbrit 13 kandnud kolm masinat kolmel GP-etapil. Ruudulist lippu ei näinud neist ükski. Järgmisena proovib õnne Pastor Maldonado.

Et muuta vormel 1 ja seal võistlevaid piloote rohkem reklaamikõlbulikuks, kehtib sellest aastast mootorispordi lipulaevasarjas uus reegel: iga sõitja valib personaalse numbri, mida kannab kogu oma edasise karjääri jooksul.

Pastor Maldonado valik langes numbrile 13, mida viimati nähti vormelimaailmas enam kui veerand sajandit tagasi. Toona ei suutnud naispiloot Divina Galica oma Surteesi masinal kvalifitseeruda 1976. aasta Briti GP’le.

Lisades siia veel Mauritz von Strachwitzi mittestartimise 1953. aastal Saksamaal ja Moises Solana katkestamise kümme aastat hiljem Mehhikos, ongi auto number 13 kuulsusetu vormeliajalugu kokku võetud.

Nüüd hakkab seda ümber kirjutama selleks aastaks Lotusesse kolinud Pastor Maldonado. Kuigi seni on numbrit 13 välditud kui katku, nimetas Venezueela piloot selle vormeli tähiseks külma kõhuga, sest tema kodumaal ei käi arvuga kaasas mingit ebausku.

Kui ei juhtu midagi katastroofilist, näeb vormel numbriga 13 selle aasta jooksul seega esimest korda ruudulist lippu.

Paljud teised sõitjad valisid oma edasise numbri sügavalt isiklikel põhjustel: Jenson Button tuli Brawni meeskonna ridades maailmameistriks numbrit 22 kandnud masinal, Toro Rosso meeskonnakaaslaste Jean-Eric Vergne’i ja Daniil Kvjat sünnipäevad on juhuslikult 25. ja 26. aprillil ning Fernando Alonso võitis oma esimese tiitli 14aastaselt 14 juulil sõites kardiga number 14.

Piloot 7, Kimi Räikkonen, tegi aga valiku temale omase emotsioonitusega: "Ma sõitsin selle numbri all ka eelmisel aastal ja ma ei näinud põhjust, miks seda vahetada."

2014. aasta F1 piloodid ja nende numbrid

Red Bull Racing

1* Sebastian Vettel

3 Daniel Ricciardo

Mercedes

6 Nico Rosberg

44 Lewis Hamilton

Ferrari

7 Kimi Räikkönen

14 Fernando Alonso

Lotus

8 Roman Grosjean

13 Pastor Maldonado

McLaren

20 Kevin Magnussen

22 Jenson Button

Force India

11 Sergio Perez

27 Nico Hülkenberg

Sauber

21 Esteban Gutierrez

99 Adrian Sutil

Torro Rosso

25 Jean-Eric Vergne

26 Daniil Kvjat

Williams

19 Felipe Massa

77 Valtteri Bottas

Marussia

4 Max Chilton

17 Jules Bianchi

Caterham

9 Marcus Ericsson

10 Kamui Kobayashi

* Sebastian Vettel kannab tiitlikaitsjana numbrit 1. Personaalseks numbriks valis ta 5.