OODATUD HETK: Rene Zahkna on varemgi poodiumile jõudnud, kuid lõpuks on ta too keskmine ehk kullamees, kelle auks kodumaa hümni mängitakse. Foto: IBU
Talisport
30. jaanuar 2014, 07:00

Laskesuusataja Rene Zahkna on noorte vanuseklassides võitnud viis medalit

Rene Zahkna jäi kullavõidu järel kahe jalaga maa peale (1)

Kui 19aastane Rene Zahkna eile Nove Mestos juunioride EMil distantsisõidus triumfeeris, kerkis vägisi huulile küsimus: kas saadame Sotši olümpiale ikka õiged laskesuusatajad või peaks tulevikumees kas või pelgalt kogemuste hankimiseks pundis olema? "Parem veel endavanustega võidelda, kui minna sinna peksa saama," võttis Zahkna küsimuse päevakorrast kiirelt maha.

Sellist arvamust on ta ennegi avaldanud. "See, et ma Sotši ei saa, oli juba varem teada. Ega ma tikkunudki kogemusi korjama. Väga hea, et saan kaks aastat juunioridelt mõõtu võtta, meestega on mul aega võistelda aastaid," jäi Zahkna varasematele väljaütlemistele truuks.

Sama meelt on ka isa Hillar Zahkna: "Ma ei arva, et ta peaks olümpiakoondises olema. Meeste tase on hoopis teine." Tõsi, kui laskmise osas pole Zahkna ässadest väga kaugel, siis sõidukiirus on mitu käiku rahulikum.

Sai poodiumil lõpuks hümni laulda

Väga sümpaatne, et ka pärast viiendat medalivõitu noorte hulgas on Rene ja ta isa jutt spordimehelikult tagasihoidlik, realistlik ja piisavalt enesekriitiline. Läbivateks märksõnadeks on "üllatus", "õnn ja õnnestumine" ning "arenguruum". Varem noorte olümpiapäevadelt kaks hõbedat ning noorte MMilt hõbeda ja pronksi teeninud Rene võinuks esimese täistabamuse ja esimese juunioride klassi medali järel rusikatega vastu rinda taguda, kuid Võrust päris sportlane jäi kahe jalaga maa peale.

Esimest aastat juunioride hulgas võistlev Zahkna ei pea esimest kuldmedalit karjääri hinnalismaks, vaid eelistab varasemaid ja kahvatumaid aurahasid. "See siin on siiski EM. Norralased ei startinud üldse. Minu vanuseklassis nad siiski nii ülivõimsad polegi, vaid Johannes Thingnes Bø vastu poleks mul varianti, tema teeb tegusid juba meeste hulgas," arutles Zahkna.

Kohal polnud ka märtsikuiseks juunioride MMiks valmistuvaid rootslasi ja sakslasi.

See ei tähenda nagu ei oskaks nooruk esimest suurt võitu vääriliselt hinnata või sellest piisavalt rõõmu tunda. "Ootasin väga, et saaks lõpuks poodiumil seistes Eesti hümni kaasa laulda. See oli ilus hetk," rääkis Zahka autasustamisest.

"Kindlasti võttis see start ülejäänud võistluseks pinged maha. Lootsin, et kui esimest korda juunioride klassis endast aasta vanematega võisteldes kuidagi läbi õnne ühe medali saaks, oleks väga hästi. Kardan, et sprindivõistlusel nii hästi ei lähe, aga kindlasti ma kuskilt midagi lõdvemaks ei lase."

Närvid ei vedanud alt

Zahkna alustas 15 km pikkust võistlust ettevaatlikult, kaotades esimese kilomeetri järel kiirematele 15 sekundit. Ent täpne laskmine tõstis ta suurde mängu. Papa-Zahkna osutas ka õnnefaktorile: esimese tiiru kolmas lask läks serva peale. "Seekord piisas ka poolest kuulist," märkis ta.

Ainus eksimus sigines 19 täpse lasu sekka kolmandas tiirus, kui tekkis väike tehniline tõrge salvega ja see segas pisut rütmi.

Võidupant oligi laskmine – lisaks Zahknale pääses ühe trahviminutiga 77 sportlasest vaid üks. Kui eestlane suutis raudset närvi näidata ka neljandas tiirus, siis mitmed teised medalimängus olnud atleedid mitte. Teiseks tuli venelane Ivan Alehhin ja kolmas oli ukrainlane Artjom Tištšenko, nad kaotasid Zahknale kahe trahviminuti juures vastavalt 21,7 ja 27,8 sekundit. Vahe neljandaga kärises juba üle minuti, seega teeninuks Tõnu Pääsukese, aga samuti Ants Orassoni, Asko Saarepuu ja isa õpetussõnu kuulav Zahkna medali ka kahe möödalasu korral.

Kuna juba homme sõidetakse juunioride EMil sprint ja pühapäeval jälitussõit, pole suuremast tähistamisest juttugi. "Tšehhis on nii mu isa kui ka ema, nad lubasid mind õhtusöögile viia. Meie enda elamises pole toit päris nii hea kui võiks," lubas Zahkna endale eile õhtul tavarutiinist siiski väikese väljapõike.

Kaugel on absoluutne tipp?

Noorte ja juunioride hulgas medaleid võitnud Rene Zahkna teeb hooaja lõpus ilmselt debüüdi MK-sarjas.

Nõnda arvas isa Hillar Zahkna ja sama kinnitas alaliidu peasekretär Kristjan Oja. Samas pole see nooremale Zahknale kinnis-ideeks. Vastupidi, 19aastane laskesuusataja kinnitab, et praegu vastab IBU karikasari igati ta tasemele. Tänavu on Zahkna teise ešeloni jaoks mõeldud sarjas esinenud üsna stabiilselt, saades 51., 49., 44., 42., 47. koha. Kaotus sprindidistantsi võitjale on jäänud vahemikku 2.19st kuni 3.06ni.

Võrdluseks: nn viienda mehena Eesti Sotši-koondisse pääsenud Kalev Ermits sõitis Idre IBU karikasarja etapil välja 13. koha ja jäi sprindi võidumehele alla 47 sekundit. IBU

Laskesuusatamine (Juunioride EM)

Noormehed (15 km)

1. Rene Zahkna (1) 43.23,4

2. Ivan Alehhin (Venemaa) +21,7 (2)

3. Artjom Tištšenko (Ukraina) +27,8 (2)

47. Johan Talihärm +9.24,7 (9)

58. Kermo Sikk +12.50,7 (7)

64. Tarvi Sikk +15.02,8 (7)

Neiud (12,5 km)

1. Anastassia Jevsjunina (Venemaa)36.24,7 (0)

2. Anastassia Merkušõna (Ukraina) +1.51,6 (2)

3. Lisa Vittozzi (Itaalia) +3.52,5 (3)

33. Susan Külm +8.22,9 (3)

52. Kelly Vainlo +13.46,4 (8)