Kristjan Port.Foto: Heiko Kruusi/Linnaleht
Sotši 2014
30. jaanuar 2014, 17:52

Port: WADA võib sportlasi kasvuhormooniga vahele võtta vahetult enne olümpia algust (17)

Mõni nädal tagasi kõneaineks olnud jutud, et Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur (WADA) paneb enne Sotši olümpiamänge paika kasvuhormooni testi piirmäärad ja lõhkab sellega dopingupommi, pole veel teoks saanud. Dopinguekspert Kristjan Port pakub, et uudiseid võib selle kohta tulla hoopis olümpia ajal või vahetult enne seda.

„Hetkel pole midagi kuulda olnud. WADAle ongi iseloomulik, et meid arengutest ette ei informeerita," ütles Port, kes on Eesti Antidopingu nõukogu liige. „Infot ei taheta siseringist välja anda, vältimaks igasugust vastutöötamist."

„Aga kui peaksin väikese summa peale panustama, siis Sotši ajal või vahetult enne mängude algust võib midagi tulla küll. Kui mitmed ametkonnad on leidnud, et test töötab ja sportlased on dopingut kasutanud, siis ei tasu asju vaikuses hoida," sõnas Port.

„See on puhtalt minu spekulatsioon, aga WADA-l on vaja koondiseid veidi hirmutada ja n-ö pinget üleval hoida," pakkus ta.

5. veebruaril korraldab WADA Sotšis presskonverentsi, aga sealt ei tasu dopinguskandaali puhkemist tingimata oodata. „Kindlasti tuleb sealt WADA juhtide üldisi seisukohti, sest Sotšis tehakse senistest talimängudest taas kõige rohkem dopinguproove, umbes 2000. Mõnda sportlast testitakse koguni mitu korda," arutles Port.

Küll on Pordile teada, et WADA on testinud ligi 350 2006. aasta Torino olümpiamängude aegset proovi. „Seal võib midagi olla, aga enne Sotši mängude lõppu tulemusi avalikuks ei tehta, sest praeguseid sportlasi see ei puuduta," ütles ta.