«Meie kanali võid hommikul lahti keerata ja näed ära kõik, mis võimalik.» Kalev Kruus (vasakul).Foto: Arno Saar
Sotši 2014
31. jaanuar 2014, 07:00

Erakanalite suurimaks trumbiks on värskus, iluuisutamine ja suurem eetriaeg, ETV-l kogemused ja kohalolek

Olümpia teleduell! Kas ETV või TV3 ja Viasat? (36)

Kui siiani on Eesti Televisioon olümpiate ajal olnud sisuliselt monopoolses seisuses, siis Sotši talimängud on esimesed, kui telemaastikul läheb rebimiseks. Kas eelistad ETV-d või TV3 ja Viasati? Kas tahad suusavõistluse lahtiseletajaks tuttavat Lembitu Kuuset või telelegendi Toomas Uba poega Margust? Valik on sinu – võta pult ja hääleta!

Kas Rootsi meediakontserni Modern Times Groupi (MTG) kuuluvad erakanalid lükkavad ETV troonilt? Kuidas mõjub harjumatu konkurentsiolukord ajakirjanikele? "Ega see pole spordivõistlus," sõnas ETV sporditoimetuse kauaaegne juht Marko Kaljuveer.

"Meie töid ja tegemisi see ei mõjuta. Anname endast alati parima. Tore, kui mitu kanalit olümpiat näitab. Põhiline, et see majanduslikult kasulik oleks."

Viasati olümpiatiimi kokkupanija Kalev Kruus, kes ise tegeleb ka Sotši mängude ajal peamiselt õhtuste korv- ja jalgpallimatšide kommenteerimisega, jäi võrdlemisi tagasihoidlikuks. "Meie jaoks on olümpia näitamine väga suur asi. Muidugi on meil end keeruline pildile mängida, ees on kogenud tegijad, kes juba rubla ajal sporti kommenteerisid," tunnustas ta konkurente.

Kui ETV kasuks räägivad kogemused ja kohalolek, siis mis võiks teie trump olla? "Meie kanali võid hommikul lahti keerata ja näed ära kõik, mis võimalik," rääkis Kruus.

"Edastame olümpiat terve päeva. Loodan ja usun, et kommentaatorid saavad ilusti hakkama. Kindlasti ei tee natukene uut tuult paha."

VSB ja TV3

Maht? Spordikanal Viasat Sport Baltic (VSB) näitab Sotši mänge 220 tundi, sellest 175 tundi otsepilti. TV3 näitab otse kõik iluuisuvõistlused, mida huvilistel on võimalik hiljem VSBst kordusena vaadata. Lisaks näitab Viasat tali-olümpiat veel kuuelt tasuliselt kanalilt – kokku pakutakse olümpiat 1200 tunni ulatuses.

Alad? Kõik alad.

Kommentaatorid? Murdmaa- ja laskesuusatamine, kahevõistlus – Margus Uba, Riho Järvelainen. Jäähoki – Vallot Pukk, Kaido Kadak, Ahti Kullervo Jõgi, Argo Kungla, Villem-Henrik Koitmaa, Indrek Linde. Iluuisutamine – Mart Sander, Anne Šaraškin, Margus Hernits. Suusahüpped – Taavi Pailk. Mäesuusatamine – Timo Tarve. Lühirajauisutamine – Tarve ja Tiit Idarand. Kiiruisutamine – Indrek Petersoo, Idarand. Kelgutamine, skeleton, bobisõit – Tiit Loo. Lumelauaalad – Marko Vilumaa, Joel Pärle. Vigursuusatamine – Magnar Freimuth, Viljar Raidmets. Curling – Fred Randver, Martin Lill.

Kohalolek? Sotši ei saadeta kedagi. "Eestis toimiva äriettevõtte puhul on nii suure pundiga kohaleminek absoluutselt mõeldamatu. Sel juhul jääks terve ülejäänud aasta programm näitamata," selgitas Kruus.

Hind? TV3 on tasuta, VSB kuumaks on maksimaalselt 7 eurot (millele lisandub põhipaketitasu). Kuue olümpia erikanali vaatamiseks peab olema Viasati kuld-klient (liitumine tasuta, kuutasu 22 eurot (selle eest saab 50 kanalit), kohustuslik lepingu kestus 24 kuud).

ETV

Maht? Ülekandeid kokku ligi 200 tundi, millest otsepilti umbes 190. Ülekandeid edastab nii ETV kui ka ETV2.

• Alad? Kõik alad peale iluuisutamise.

Kommentaatorid? Murdmaasuusatamine – Lembitu Kuuse, Tarmo Tiisler. Laskesuusatamine – Marko Kaljuveer, Margus Ader. Jäähoki – Kristjan Kalkun, Tarmo Tiisler, Olle Sildre, Rauno Parras. Suusahüpped – Kristjan Kalkun, Mats Piho. Kahevõistlus – Lembitu Kuuse, Ago Markvardt. Mäesuusatamine – Helar Osila, Aare Tamme, Karoliina Vahenõmm, Mati Pütsepp, Aleksander Andre, Tõnu Valdur, Raidar Mesila. Kiiruisutamine – Helar Osila, Mart Markus. Lühirajauisutamine – Maarja Värv, Mart Markus. Vigursuusatamine – Riho Laast-Laas, Oliver Treufeldt, Kaspar Eding, Kristian Eding. Lumelauaalad – Anu Säärits, Priidik Vesi. Kelgutamine, skeleton, bobisõit – Steiv Silm, Freddy Tomingas. Curling – Indrek Schwede, Harri Lill.

Kohalolek? Sotši sõidab 15liikmeline meeskond, abikommentaatorid jäävad Tallinna. Kohapealt pakutakse intervjuusid ja ka taustalugusid. "See eelis on meil raudselt," rõhutas Kaljuveer. "Murdmaasuusatamises saame võistluse järel otsepildis intervjuusid teha meie aga ka teiste riikide sportlastega." Muide, ETV aadressiks Venemaa avarustes on… Eesti tänav 51!

Hind? Tasuta.