Eesti saalihokikoondis alistas MM-valikturniiri võtmemängus 6:1 Slovakkia ja pääses detsembris Rootsis toimuvale finaalturniirile.Foto: IFF
Sport | Muud alad
1. veebruar 2014, 20:52

VÕIMAS! Eesti saalihokikoondis purustas Slovakkia ja pääses MMile! (8)

Saalihoki meeste MM-valikturniiril Bratislavas alistas Eesti koondis oma kolmandas mängus 6:1 (1:0, 3:1, 2:0) koduväljaku-eelist nautinud Slovakkia ja kindlustas koha finaalturniiril juba enne viimast mängu Šveitsiga.

Viieliikmelisest valikgrupist pääsevad detsembris Rootsis toimuvale MMile kaks paremat (ja äkki ka kolmanda koha omanik) ning võis 99% tõenäosusega ennustada, et teise koha saatuse otsustab just mäng Eesti - Slovakkia (Šveits on grupi kindel soosik, Serbia ja Belgia autsaiderid).

Eesti jaoks on 6:1 võit Slovakkia üle on ootamatult pingevaba tulemus - septembris kaotati samale vastasele 3:4 ja 2012. aasta MMil viigistati 3:3.

Eesti asus kohtumist juhtima 7. minutil, kui meeskonna kapteni Roman Passi enda väljakupoole pealt, väravast ca 20 meetri kauguselt sooritatud madal ja kaval vise slovakkide väravasse lipsas.

Teise kolmandiku neljandal minutil jõudis Slovakkia viigini, ent vaid 42 sekundit hiljem taastas Patrik Markuselt oivalise söödu saanud Andreas Wöiduma Eesti eduseisu. Sama mees lõi teise kolmandiku viimase kahe minuti jooksul veel kaks väravat ja puhkepausile mindi Eesti 4:1 eduseisus.

Viimase kolmandiku alguses pälvis Slovakkia õlekõrre, kui Eesti kaitsja Oskar Salm teenis 2minutilise karistuse, ent arvulise ülekaalu väravaks realiseerimise asemel oldi kaitses hooletud ning lubati Wöiduma üks-üks olukorda, mille ründaja kindlalt realiseeris ja Eesti 5:1 juhtima viis. Sööduandjaks oli kohtumise jooksul juba kolmandat korda Markus.

Eesti 5:1 juhtvärav vaigistas lõplikult 1358-pealise kodupubliku ning kodust turniiri suurte lootustega alustanud Slovakkia edasised üritamised oli kerge teesklemise maiguga. Sekund enne lõppu lõi Kristian Talme veel ühe värava ja Eesti võitis 6:1. Suurt kiitust väärib Eesti väravasuul 22 tõrjet teinud Marek Õige.

Pühapäeval kell 13 kohtub täiseduga jätkav Eesti (üleeile alistati 7:2 Serbia ja eile 8:1 Belgia) samuti kolm võitu kogunud Šveitsiga, kel samuti koht MMil tagatud. Positiivset tulemust loota on keeruline, sest Šveits on eelmise MMi pronksivõitja.

Detsembris, Göteborgis toimuv MM-finaalturniir on arvult kümnes, Eesti meeskond on osalenud kõigil maailma esivõistlustel.