Andrus Ansip.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Sotši 2014
2. veebruar 2014, 18:39

Samost kogub allkirju Ansipi Sotši sõitmise vastu (70)

Ajakirjanik Anvar Samost kogub internetis allkirju petitsioonile, mis peaks aitama peaminister Andrus Antsipil loobuda Sotši taliolumpiamängudele minekust.

"Sotši olümpiamänge ei lähe vaatama Barack Obama, Angela Merkel, François Hollande, Viviane Reding, Toomas Hendrik Ilves, Dalia Grybauskaite, Donald Tusk, Frederik Reinfeldt. See pole juhus. Need riigijuhid ei taha toetada režiimi, mille ideaaliks on Nõukogude Liit," seisab petitsioonis, millele pühapäeval kell 17.50 oli kogunenud juba ligi sada häält.

"See-eest läheb Sotši Edgar Savisaar. Samuti on kohal Viktor Janukovitš, Nursultan Nazarbajev ja Aleksander Lukašenko. Ja meie Andrus Ansip. Eesti peaminister on teatanud, et läheb olümpiamängudele eraisikuna, kuid osaleb siiski avatseremoonial," seisab petitsioonis.

"On raske näha, kuidas saaks peaminister sellisel üritusel olla lihtsalt eraisik – eriti kui temaga koos reisib välisminister. Ka eraisikuna peaks valitsuserakonna esimees ning valitsuse juht sõnas ja teos toetama Eestile olulisi väärtusi: demokraatiat, õigusriiki, kodaniku- ja inimõigusi," kirjutab Samost petitsioonis. "Peaminister on tuntud kui aktiivne tervisesportlane ja spordisõber. Me usume, et Eesti talisport vajab praegu väga eetilist eeskuju. Andrus Ansipil on suurepärane võimalus seda eeskuju pakkuda, jättes osalemata olümpiamängudel, mille eesmärgiks on ilustada Vladimir Putini tegevust kodanikuõiguste, sõnavabaduse ning õigusriigi piiramisel."

Petitsioon lõpeb üleskutsega anda sellele allkiri, mis peaks aitama Ansipil teha õige otsus.

Samost kirjutas enda Facebooki kontol, et tegemist pole väiklase norimisega peaministri kallal. "Minu kriitika ei ole suunatud ühegi erakonna või maailmavaate vastu, see on suunatud maailmavaate puudumise vastu, stagnatsiooni vastu. Minul on mõõt ammu täis," kirjutas Samost.

Peaministri kommunikatsioonibüroo juht Liina Kersna ütles Õhtulehele, et näiteks Soomest osaleb olümpiamängude avamisel president ja lõpetamisel peaminister, Hollandist osaleb avamisel nii kuningapaar kui ka peaminister ja näiteks Lätist läheb president ning Leedust peaminister. "Kindlasti on tegemist riikidega, kus peetakse inimõigusi väga oluliseks."

"Olümpiamängudel tuleks aukohale seada sport ja poliitika võiks jääda tahaplaanile," nentis Kersna, et peaminister on oma ametiaja jooksul käinud alati olümpiamängudel koos perega, puhkuse ajast ning katnud sellega seotud kulud ise.