Andres Wöiduma viskas MM-valikturniiril nelja mänguga 10 väravat. Foto: IFF
Sport | Muud alad
3. veebruar 2014, 11:30

Uus väliseestlane kõmmutas Eesti saalihoki 10. korda MMile (7)

Kõigil senistel MM-finaalturniiridel osalenud Eesti saalihokikoondis mängib ka detsembris Göteborgis toimuval 10. MMil. Suurim aitäh selle eest tuleb öelda mullu suvel Eesti passi saanud väliseestlasele Andreas Wöidumale.

Slovakkia pealinnas Bratislavas peetud valikturniiril võisid MM-pääsmes kindlad olla kaks paremat. Kindel soosik oli MM-pronks Šveits, autsaiderid Serbia ja Belgia. Teise koha pidi otsustama matš Eesti – Slovakkia (2012 MMil mängiti 3:3, septembris kaotas Eesti sõpruskohtumise 3:4).

Kõik täpselt nii ka läks, ent eeldatud tasavägise närvidemängu asemel rullus 1358pealise Slovakkia publiku ees laupäeval lahti Wöiduma šõu – mees lõi neli väravat ja juhtis Eesti 6:1 võidule!

Rootsist pärit väliseestlased (põlvkonnast, kelle vanavanemad olid eestlastest sõjapõgenikud) on Eesti saalihokikoondist abistanud aastast 2004. 2008 mängisid esimest korda Eesti eest kaasa Rootsi meistriliiga (maailma tugevaim klubisari) karastusega vennad Henrik ja Kristian Talme.

"Talmesid teavad Rootsi saalihokis kõik. Ning kuna ka minu isa vanemad on eestlased, siis hakkasin uurima variante Eestit esindada. Mullu suvel sain passi," selgitab Wöiduma Eesti rüppe sattumise asjaolusid.

Peatreener Argo Kungla sõnul on Wöiduma Eesti jaoks tõeline teemant. "Supermees! Valdab kõiki elemente, on hea liikumisega ja väga kiirete kätega. Norra kõrgliigas (Wöiduma mängib Tunet IBK klubis – toim) on ta tänavu 17 mänguga kogunud 50 resultatiivsuspunkti. Lisaks inimesena suurepärane!"

Eesti meeskond kuulus lõppenud valikturniiril kuus Rootsis sündinud väliseestlast. Wöiduma sõnul ootavad nad sügisel kodumaal (oleme ausad, mehed mängivad Eesti eest, aga nende sünni- ja kodumaa on Rootsi) toimuvat finaalturniiri kannatamatult. "Väga põnev. Olen kindel, et paljud Rootsi saalihokisõbrad pööravad MMil Eesti meeskonnale erakordselt palju tähelepanu," märkis Wöiduma.

Maailma edetabelis 8. kohal asetsev Eesti saab alagrupivastased teada märtsis. 2010. aasta MMil jõuti veerandfinaali ja saadi 7. koht, siis kahe aasta eest lepiti 9. kohaga.

MM-VALIKTURNIIR

Eesti mängud: Eesti – Serbia 7:2, Eesti – Belgia 8:1, Eesti – Slovakkia 6:1, Eesti – Šveits 4:9.
Eesti suurimad punktitoojad: Andreas Wöiduma 10+3, Patrik Markus 3+10, Roman Pass 3+0, Jonas Thomsson 1+2.
Tabeliseis: Šveits 8, Eesti 6, Slovakkia 4, Serbia 2, Belgia 0. Šveits ja Eesti otse MMile, kolmanda koha omanike võrdluse läbi ka Slovakkia.