MEENUTUS: Eelmise aasta Val di Fiemme MMil oli Kaarel Nurmsalu kahel korral 26. ja viimased hüpped annavad lootust ka Sotšiks. Viimased kaks nädalat on ta saanud taas täisvõimsusel treenida.Foto: Stanislav Moškov
Sotši 2014
3. veebruar 2014, 11:00

Kaarel Nurmsalu näitas Willingeni MK-etapil, et Sotši olümpial on kõik võimalik

Kaarel Nurmsalu võttis olümpiahooaja parima eestlasest suusahüppaja tiitli Siim-Tanel Sammelseljalt tagasi. Sellest olulisem on, et detsembri alguses seljalõikusel käinud Nurmsalu tegi seda Willingeni MK-etapil lootustandva võistlusega, maandudes eile kahe hüppe summas 27. positsioonile.

Aga tulemus oleks võinud olla ka parem, sest esimese vooru järel oli tal koguni 13. kohal! Selle säilitamine oleks tähendanud 2013. aasta märtsis Planica lennumäel saavutatud elu parima tulemuse kordamist. Ent avakatsel 133,5 meetri kaugusele lennanud Nurmsalu suutis teises voorus hüpata seitse meetrit vähem.

Mis on Nurmsalu nukrast seisust välja aidanud, arvestades, et enne Willingeni polnud ta sel hooajal kordagi kvalifikatsioonist edasi pääsenud? "Alles viimased kaks nädalat oleme saanud jõutrenni kangiga teha. Enne seda pidime kogu aeg improviseerima. Ta on ennast paremini painduma saanud ja seega on äratõuge võimsam," selgitas Nurmsalu treener Topi Sarparanta.

Niisiis on tegu lihtsalt vigastusest taastumise protsessiga, mis ei saagi toimuda ühe päevaga. "Tulemuste paranemine pole tulnud lihtsalt viimase kahe nädala töö abil, vaid Kaarel treenis suvel väga hästi. Tal on suvest tehnika hästi käes, sellepärast ta nii hästi tagasi tuligi. Kuigi jah, viimasel ajal on ta saanud endast 100 protsenti anda, nii et see kindlasti mõjutab," ütles Sarparanta.

Suurem töö on tehtud

Treeneri sõnul näitasid Willingeni võistlused (laupäeval teenis ta samalt mäelt hüpates 40. koha – toim) Nurmsalu vormi üsna täpselt. Keskmine tase on tõusnud ja aeg-ajalt võib tulla ka sähvatusi. "Käisime eelmisel nädalal Lahtis treenimas ja seal õnnestusid tal mõned hüpped isegi paremini kui nüüd. Võistlustel on ta rohkem pinges olnud, aga see on normaalne. (Pühapäevane) esimene hüpe oli juba tehniliselt väga hea."

Sotši olümpial on Nurmsalu esimene start laupäeval väikese mäe kvalifikatsioonis. Sarparanta sõnul võib Nurmsalult siis ja kogu mängudel oodata, mida iganes. "Nüüd on suurem töö tehtud, aga tema seisund peaks kogu aeg paremaks minema. Olümpial on alati teistsugune atmosfäär ja usun, et tema puhul võib kõike juhtuda. Willingen näitas, et piire pole," pakatas ta optimismist, aga kindlaid lubadusi ei andnud.

Kui Nurmsalu läheb Sotšile vastu MK-sarja 4 punktiga, jagades üldarvestuses 70. kohta legendaarse sakslase Martin Schmittiga, siis liidrina läheb Venemaale Kamil Stoch. Poolakas pani Willingenis mõlemad etapid kinni ja möödus sellega sloveenist Peter Prevcist.

Ühtlasi lükati praegu kukkumise tagajärgi raviv Thomas Morgenstern esikümnest välja, mis tähendab, et ta peab Sotšis lõppvõistlustele samuti kvalifikatsioonist üritama.