Foto: Reuters / Scanpix
Korvpall
3. veebruar 2014, 07:00

Soomel aitas MMi vabapääsme saada… Angry Birds!

Laupäev pani põhjanaabrid rõõmust lakke kargama, sest rahvusvaheline korvpalliliit FIBA andis neile MMi vabapääsme koos Türgi, Kreeka ja Brasiiliaga.

Mis aitas Soome ajaloos esimest korda MMile? Sest vabapääsme jahtijaid oli esialgu 15, maksta tuli selle eest vähemalt pool miljonit eurot ja tuli täita veel sada muud FIBA tingimust. Mõnigi suurriik (Itaalia, Saksamaa, Hiina) loobus lõpusirgel kandideerimisest, joone alla jäi näiteks Venemaa.

"Kolm vabapääsme saajat (Kreeka, Türgi, Brasiilia – toim) kuulub maailma edetabeli 10 parema sekka," selgitas FIBA peasekretär Patrick Baumann.

"Neljas meeskond Soome avaldas muljet 2013. aasta EMil, alistades neli edetabeli 15 parema sekka kuuluvat meeskonda ja lõpetades 9. kohaga. Ka on Soomel kodumaal väga suur toetus, nende fännid on viimastel suurvõistlustel olnud rohkearvuliselt esindatud. Soome edu taga on alaliidu pikaajaline arengustrateegia, pealegi jätkub kasvuruumi. Lisaks on kõik neli vabapääsme saajat kinnitanud oma parimate mängijate osalemist MMil."

See kõik on tore jutt, aga soomlaste taha tuli mõni päev tagasi ka üllatustoetaja. Abikäe ulatas kõigi aegade edukaim mobiilimäng Angry Birds, õigemini selle Soome esindaja Rovio. Vabapääsme taotluse võib-olla olulisima osana pakkus Rovio Soome koondisele ja MMile Angry Birdsis reklaamiväljundit. Mängu on üle maailma alla laetud juba üle kahe miljardi korra – säärast üllatuskäiku ei suutnud pakkuda ükski teine riik…

MMi alagrupid loositakse täna Barcelonas, võistlus ise peetakse 30. augustist 14. septembrini Hispaanias.

Korvpalli MM

Loosimise grupid

I USA, Hispaania, Argentiina, Leedu

II Soome, Angoola, Egiptus, Senegal

III Iraan, Lõuna-Korea, Filipiinid, Uus-Meremaa

IV Horvaatia, Sloveenia, Serbia, Ukraina

V Brasiilia, Dominikaani, Mehhiko, Puertoriiko

VI Prantsusmaa, Kreeka, Türgi, Austraalia

Esimesel etapil moodustatakse neli kuueliikmelist alagruppi.