kORD NII, KORD NAA: Mulluse EMi finaalis sai Irina Embrich Rumeenia esinumbrist Ana-Maria Branzast jagu, eile vandus alla.Foto: AFP / Scanpix
Vehklemine
3. veebruar 2014, 07:00

Irina Embrich vehkles end kaubamaja burgeriaroomides teisele kohale! (1)

Ungari pealinn Budapest on Eesti epeevehklejatele endiselt paik päikese all. Eelmisel aastal võidetud Nikolai Novosjolovi ja Julia Beljajeva MM-kullale lisas Irina Embrich eilsel GP-etapil teise koha. Vastaseid torkis ta läbi eriti veidras kohas – kaubanduskeskuses.

Ungari vehkleja Sakovics Jozsefi mälestuseks peetud turniiri esimene faas peeti Budapestis tavalises sisehallis. Siis koliti vehklejad aga bussi peale ning sõidutati kesklinnas ostukeskusesse. "Esimest korda vehklesin sellises kohas, kuid ei olnudki väga raske olukorda sisse elada," tõdes Embrich.

Mõne meetri kaugusel asunud McDonald’si haisud siiski rajal vehklejate ninna ei tunginud. Ning suur publikuhuvi oli Embrichile otse loomulikult väga meeltmööda: "Muidugi oli keskus pühapäeval rahvast täis. Nii tore, et nad said ka näha, mis asi see vehklemine on."

Omamoodi mõõduvõtt

Otse põhiturniirile pääsenud Embrich alistas kiirelt nii ameeriklanna Lindsay Campbelli, prantslaste esinumbri Lauren Rembi kui Julia Beljajeva kange konkurendi, šveitslanna Tiffany Geroudet’. "Mõned vastased kohe sobivad mulle. Eriti Geroudet’ga veheldes tunnen end nii hästi!" tõdes Embrich.

Edasi tulid maailma edetabelis 12. kohta hoidva Eesti vehkleja teele eriti kõvad nimed. Veerandfinaalis alistas ta olümpiavõitja, maailma ja Euroopa meistri, mullusel MMil finaalis Julia Beljajevale alla jäänud venelanna Anna Sivkova 15:13, poolfinaalis samade numbritega MMil naiskondliku pronksi saanud itaallanna Rossella Fiamingo. "Need matšid olid pingelised, sest vehklemisstiilid on nii erinevad, kuid lõpuks tegin, mis vaja. Finaalmatši eel sain aga liiga vähe puhata."

Tõepoolest, vaid 15 minutit puhkust ning juba seisis Embrichi ette maailma edetabeli liider, rumeenlanna Ana-Maria Branza. "Palav oli vehelda ning olin ka väsinud. Arvasin, et saan alguses torke kirja, kuid tuli ei läinud põlema ning ühel hetkel oli ta juba ees. Pingutasin küll, kuid kiirus ei olnud nii hea ja raske oli talle järgi tulla. Ta on ikka väga tugev vastane," kiitis Embrich.

Paar nädalat tagasi toimunud Katari MK-etapil haigena võistelnud ja 33. koha saanud Embrich ei lasknud finaalikaotusel siiski rõõmsat fooni rikkuda. "Eelmine võistlus läks nii halvasti, et oli tunne: pean pingutama ja võitlema! Maksku mis maksab."

Treenerita võistlustel

Budapestis torkas silma üks veider asjaolu. Kui vastased käisid minutilistel vaheaegadel treeneri käest nõu küsimas, siis Embrich istus raja äärel, jõi vett ja oli omaette. Tekib küsimus: kus on treener? "Mu treener on ikkagi Samuil Kaminski, kuid meil ei ole nii palju raha, et teda saaks kaasata," rääkis Embrich.

"Peatreener (Kaido Kaaberma – toim) otsustas, et me oleme suured ja saame ise hakkama."

Nii ongi välja kujunenud olukord, et MK-etappidel, kus on kavas võistkonnavõistlus, millel tuleb olla edukas, et jõuda Rio de Janeiro olümpiale, on koondisega kaasas peatreener ja vahel ka naiste endi personaal-treenerid.

Grand Prix’ etappidel ja muudel individuaalvõistlustel nii hästi minna ei pruugi. "Täna ei olnud probleemi, aga mõnikord, kui relv läheb katki või on vaja midagi muuta ja treenerit pole, siis olgem ausad, see ei ole väga rahustav," sõnas Embrich.

Juba selle nädala lõpus asub Eesti naiskond MK-punkte püüdma Leipzigi MK-etapil. Kuigi eile pääses 32 sekka vaid Embrich, arvas ta, et sellest ei tasu suurt numbrit teha. "Loomulikult oleks võinud tüdrukutel paremini minna, aga näiteks Kristiina Kuusk oli tõbine. Ta ei saanud trennigi teha, ju tulemus selle taha läkski. Samuti kaotas Julia Beljajeva vaid ühe torkega – õnn ei olnud tema poolt. Vahel lihtsalt ei tule nii hästi välja, küll järgmine kord läheb paremini."

Epee MK-etapp

Individuaalturniir:

1. Ana Maria Branza (Rumeenia) 2. Irina Embrich (Eesti)

3. Rossella Fiamingo (Itaalia) ja Ljubov Šutova (Venemaa)

...34. Julia Beljajeva (Eesti)

43. Julia Oleinik (Eesti), Nelli Paju, Erika Kirpu ja Kristiina Kuusk ei pääsenud 64 parema sekka.