OOTUSÄREVUS: «Enesetunne on hetkel väga hea! Liblikate osa on kindlasti veel tulemas,» lubab Ott Tänak, et enne kolmapäevast MM-starti tunneb ta elevust.Foto: Mati Hiis
Auto-Moto uudised
3. veebruar 2014, 07:00

Ott Tänak: üks testipäev on meie võimaluste juures maksimum (2)

Sel kolmapäeval seisab Ott Tänak pärast enam kui aastast eemalolekut taas MM-ralli stardijoonel. Eestlane on nimetanud seda hooaega oma teiseks ja viimaseks võimaluseks, ent ometi ei ole ta ettevalmistus olnud hiilgav: kasin eelarve lubas WRC-masinat taltsutada vaid ühe testipäeva.

Eile oli Ott Tänaku jaoks üks äraütlemata põnev päev: üle tüki aja sai ta taas istuda Ford Fiesta WRC rooli, millega ta kaks aastat tagasi M-Spordi tehasemeeskonnas tegusid tegi.

Nüüd on ajad teised: tehasesõitja koht on läinud ning eestlane rendib masinat oma raha eest. Eelarve on nii väike, et eilne testisõit oli ainus, mida Tänak endale enne Rootsi rallit lubada sai.

Parem pool muna…

Rallimees ise endale virisemist ei luba ja ta annab aru, et igast olukorrast tuleb võtta parim: "Olen väga rahul, et meil on see ükski testipäev."

Norras läbitud 75 testikilomeetrist oli piloodi sõnul piisavalt, et võimsa masina tunnetus taastada. Auto seadistuse peensused tehakse endale selgeks juba nädala käigus. "Võib öelda, et peale seda testipäeva lähen rahuliku südamega ralli starti," ütles Tänak.

Kui raha pole, tuleb harjutamiseks leida alternatiive. Jaanuari lõpus ajas mees koos kaardilugeja Raigo Mõlderiga garaažist välja eelmisel aastal kodumaistel rallidel kasutatud N-rühma Subaru, mis erineb WRC masinast küll kui öö ja päev, ent käe soojaks saamiseks on parem kui ei midagi. "Õppida ei ole meile sellest midagi, aga lihtsalt kasutasime ära võimalust taastada koostöö minu ja Raigo vahel ja samas otsida head tunnet lumel. Viimati võistlesin lumel aastal 2012," rääkis Tänak.

Just koostöö Mõlderiga on enne Rootsi rallit üks suuremaid küsimärke. Kuigi mehed on aastaid tagasi koos sõitnud, on viimased hooajad istutud erinevates autodes. "Meie esimene võistlus on alles ees ning seetõttu on raske öelda, kuidas kõik sujuma hakkab," ei taha Tänak koostöö viljakuse osas spekuleerida.

Samas on piloodile sõbra ja kolleegi senine töö muljet avaldanud: "Raigo on ennast pikalt ette valmistanud ja ülimalt motiveeritud. Olen kindel, et esimese poolaastaga elab ta end väga hästi MM-karusselli sisse."

Otsib testiks sponsoreid

Rallipaari jaoks saab Rootsi etapp alguse tegelikult juba täna, kui algavad kiiruskatsetega tutvumised. Esimene võistlusstart on kavas kolmapäeva õhtul. Tänaku sõnul peaks ees ootama igati huvitav ralli: "Olud Rootsis tõotavad tulla põnevad: hetkel on plusskraadid, nädala keskel lubab külma ja nädala lõpus taas sula. Anname endast igal juhul maksimumi."

Mehe sihid on tegelikult juba kaugemal: rallimees koputab aktiivselt kõikvõimalike sponsorite ustele, et pärast Rootsis käe soojaks saamist tagada Portugali ja Sardiinia rallide eel juba pikemad testisõidud. Eesmärk on ikka üks: jääda silma suurtiimidele ning kindlustada järgmiseks aastaks koht WRC sarjas.

Kõige kõrgemas konkurentsis kihutamise ekstaasi vahele tuleb mahutada aga ka D-Mack meeskonna WRC2 masinaga tutvumine, sest hooaja põhisiht on siiski madalama sarja meistritiitel. On ju seegi üks võimalus teenida piloodikoht aste kõrgemal, nagu näitas möödunudaastane tšempion Robert Kubica.