Trey HardeeFoto: Mati Hiis
Kergejõustik
4. veebruar 2014, 09:00

Trey Hardee tahab pugeda rahva hinge nagu Erki Nool

Reedel Tallinnas algaval rahvusvahelisel seitsmevõistlusel kaasa lööv USA staar Trey Hardee saabus eile Eestisse lühikestes pükstes, vahvate vuntsidega ja sooviga teenida jõuproovil pääse sise-MMile. Eestlastest teadis ta nimetada kahte kümnevõistlejat: Erki Noolt, kellest üritab edetabelis mööduda, ja Maicel Uibot, kellel soovitab treenereid usaldada.

"Mu tulemused on ületanud kõik lootused. Ma ei oodanud kunagi ainsatki medalit!" kinnitab reedel 30. sünnipäeva pidav kahekordne maailmameister Trey Hardee Õhtulehele antud intervjuus. See ei tähenda sugugi, et ta võidunälg oleks rahuldatud ja lootus maailmarekordimehele Ashton Eatonile vastu hakata maha maetud.

Trey Hardee, miks otsustasid võistelda Eestis?

Olen alati vaadanud selle võistluse tulemusi, seega minu jaoks on üsna eriline nüüd ise siin osaleda. Tahtsin (enne MMi) teha tipptasemel seitsmevõistluse ja Tallinn oli nimekirjas esimene.

Ashton Eaton on mitmel korral Eestis olnud. Kas küsisid tema arvamust?

Meil on Ashtoniga sama mänedžer, too kinnitas mulle, et see on hea koht võistlemiseks. Ja Ashtoni esitused räägivad iseenda eest!

Oled tänavu hüpanud teivast 5.20. Kas see on seni su ainus võistlus?

Jah. Mu vorm on siiani teistele saladuseks! Treeningud on läinud hästi, kuid praegu on siiski alles hooaja algus. Eesootav seitsmevõistlus on mulle heaks mõõdikuks ülejäänud hooaja tarvis.

Mis on su eesmärk Tallinna seitsmevõistlusel?

Peaeesmärk nagu alati on võistlust nautida ja püsida terve. Loodetavasti panen kokku hea seeria ja kvalifitseerun Sopoti MMile.

Suvel segasid sind tervisemured. Kui terve oled sa praegu?

Olen nii terve nagu kümnevõistleja olla saab! Olen teinud väga karme treeninguid ja pean olema õnnelik, et suutsin terve sügisese ettevalmistuse jooksul terve püsida.

Oled kahekordne maailmameister, Londoni olümpialt võitsid hõbeda. Kas oled karjääriga rahul või ihanuks hing enamat?

Ma ei oodanud kunagi ainsatki medalit! Tulemused on ületanud kõik mu lootused. Mäletan esimest korda, mil 8000 punkti kogusin. Toona tundus, et rohkem ei saa midagi tahta. Nüüd on mul 8000 silma koos üheksa alaga!

Su kümnevõistluse isiklik rekord on 8790 punkti. Maailma kõigi aegade edetabelis jääd veidi maha Eesti sportlasest Erki Noolest. Kas püüad ta kinni?

Loodetavasti! Üle kõige soovin, et mind mäletataks sama hellalt ja armastavalt nagu inimesed meenutavad teda.

Tundub, et Eaton on muutnud terve ala olemust. Kas ta on praegu üldse löödav?

Kõik on alistatavad, miks muidu me selle alaga üldse tegeleksime?!

Kui palju sa tead Eesti ja eestlaste kohta?

Ma arvan, et tean vaid kahte eestlast – Erkit (Noolt) ja Maicelit (Uibot).

Varsti algavad taliolümpiamängud. Kas on mingi ala, mida kindlasti vaatad?

Mulle meeldib vaadata, kuidas mu tiimikaaslased Red Bulli ridades iga nelja aasta tagant lund laiali paiskavad. Hoolimata alast olen alati USA sportlaste poolt!

Trey Hardee

Riik: USA

Vanus: 29

Pikkus: 196 cm

Kaal: 95 kg

Ala: kümnevõistlus

Rekordid: 60 m 6,71; 100 m 10,39; kaugushüpe 7.88; kuulitõuge 15.94; kõrgushüpe 2.06; 400 m 47,51; 60 m tj 7,70; 110 m tj 13,54; kettaheide 52.68; teivashüpe 5.30; odavise 68.99; 1000 m 2.47,76; 1500 m 4.40,94; kümnevõistluses 8790; seitsmevõistluses 6208.

Saavutused: MM-kuld (2009, 2011), olümpiahõbe (2012), sise-MMi hõbe (2010).