Andres Oper teatas jalgpallikarjääri lõpetamisestVideo: Mati Hiis
Jalgpall
4. veebruar 2014, 21:04

Lisatud Õhtulehe video!

Oper lahkumismängust Gibraltari vastu: Äkki öeldakse, et tule tagasi! (15)

Eesti koondist 133 kohtumises esindanud ja 38 väravat löönud Andres Oper lõpetas oma mängijakarjääri. Meie läbi aegade edukaima ründaja lahkumismatš toimub 26. mail, mil A. Le Coq Arenal võõrustatakse Gibraltarit.

Eelmise aasta maikuus liiklusõnnetuses vigastada saanud 36aastane Oper käis peale seda õlaoperatsioonil ning pikemat aega segasid teda ka kaelavalud. "Lõpp lõigati kuidagi ära. Ei olnud nii, et võtsin selle otsuse vastu päevapealt," sõnas ta pressikonverentsil.

"Protsess oli pikk. Peale seda avariid oli must masendus, siis ei mõelnud üldse, mis saama hakkab. Lootsin, et tulen tagasi nagu alati, kuid siis tuli järgmine tagasilöök. Kui oleks praegu täiesti terve, siis võib-olla oleks midagi üritanud. Vanust on ka piisavalt," rääkis ta, lisades, et pole ammu jalgpalli mänginud.

Ometi peab ta end kolme kuuga vormi ajama, sest lahkumismäng peetakse Gibraltari vastu. "Ajan end väga heasse vormi ja üritan värava lüüa. Eile käisin jooksmas ning nägin, et praegu olen sellest vormist väga kaugel. Aega harjutamiseks on, kes teab, võib-olla teen nii hea mängu, et kutsutakse tagasi," muigas ta.

"Mänguisu on mul alati ning jalgpall on mulle väga südamelähedane. Uusi väljakutseid on juba tekkinud, kuid ma ei hakka midagi lubama, tuleb minna ja vaadata, kuidas läheb," jättis Oper tuleviku suhtes küsimärke õhku.

Oper debüteeris meeste koondises 1995. aastal 17-aastasena, esimese värava lõi ta kaks aastat hiljem MM-valikmängus Rootsile, kui Eesti jäi Kadriorus napilt 2:3 alla.

Operil on seljataga ka väga värvikas klubikarjäär. Ta alustas 1994. aastal Tallinna Floras ning oli 1996. aastal lühiajaliselt laenul Pärnu Tervises. 1999. aastal sõlmis ta esimese välislepingu Taani meistriliiga meeskonna Aalborgiga, millega liitus paar aastat hiljem teine eestlane Indrek Zelinski.  2003. aastal siirdus Oper mängima Moskva Torpedosse ja 2005. aastal Hollandisse, Kerkrade Roda ridadesse.

Rodas langes ta hooajal 2008/09 varumeheks ning klubi teatas, et ei kavatse eestlastega hooaja lõppedes aeguvat töölepingut pikendada. Peale seda siirdus Oper Hiina, kus mängis pool aastat Shanghais.

 2010. aasta jaanuaris naasis ta Hollandi kõrgliigasse, sõlmides esialgu pooleaastase lepingu ADO Den Haagiga. 9. septembril 2010 sõlmis Andres Oper aastase lepingu Küprose kõrgliigaklubi AEK Larnacaga, Jaanuaris 2012 liitus Oper teise Küprose kõrgliiga klubiga Néa Salamís Famagustaga.

Oper valiti Eesti parimaks jalgpalluriks aastatel 1999, 2002 ja 2005, Hõbepalli auhinna teenis ta 2001. ja 2005. aastal. Oper on tulnud Eesti meistriks, karikavõitjaks ja superkarikavõitjaks, välisklubide koosseisus on ta jõudnud nii Hollandi kui ka Taani karikafinaali. Aastal 2007 autasustas Eesti Jalgpalli Liit Operit hõbemärgiga.