Dopinguteema on kuum ka Sotšis.Foto: Reuters / Scanpix
Sotši 2014
5. veebruar 2014, 11:43

Dopinguküttidele avastamatu lihashormoon - kuum kaup olümpial? (8)

Sotši taliolümpia eelõhtul märkis maailma antidopinguagentuur WADA ehmatusega, et Venemaal on saadaval avastamatu lihaskasvu hormoon.

Dopingu uurimisega palju tegelnud Saksamaa telekanal WDR saatis salajased reporterid kohtuma Venemaa Teaduste Akadeemia esindajatega. Ajakirjanikule pakuti hormooni MGF, mida Venemaal testitakse seaduslikult loomade peal.

Teadlane rääkis reporterile, et hormoon töötab tavalisest lihaskasvu omast kaks korda kiiremini ja dopinguküttidel pole võimalik seda avastada. Maskeeritud ajakirjanik sai 1 milligrammi hormooni ning talle öeldi, et sportlase adekvaatne talimängudeks "ettevalmistamine" läheb maksma 100 000 eurot, vahendab The Guardian.

WADA peadirektor David Howman märkis murelikult, et ei tasu olla naiivne ja loota, et Sotši mängude kõik sportlased on dopingust puhtad. "Paljud loodavad, et nende võetud dopingut ei avastata. On šokeeriv, et teadlane pakub aineid, mida inimeste peal pole kunagi katsetatud. Sportlased on kui eksperimendiloomad," ütles ta WDR-ile.

WADA akrediteeritud laboris töötav Saksamaa dopinguekspert Mario Thevis kinnitas, et ülaltoodud hormooni vastu on kõrge nõudlus ja see on väga efektiivne.

ROK teeb Sotšis rohkem dopinguteste kui ühelgi varasemal taliolümpial, plaanitud testide arv on 2453.