Läti kuldmedalilootused peituvad meeste skeletonisõidus, kus kõige kõrgemate kohtade nimel võitlevad vennad Martins ja Tomass Dukurs (pildil).Foto: CHRISTOF STACHE
Õhtulehe olümpiablogi
5. veebruar 2014, 16:08

Ott Järvela | Kas Leedust saame jagu? Läti vastu pole lootustki... (2)

Koos Eesti järsu taandumisega murdmaasuusatamise tippkonkurentsist on ümber mängitud ka Balti riikide jõujooned taliolümpial. Kindel liider on nüüd Läti, Eesti ja Leedu tilbendavad kaugel-kaugel maas.

Kui iseseisev Eesti on taliolümpialt võitnud seitse medalit (kolm Andrus Veerpalu, kolm Kristina Šmigun-Vähi, üks Jaak Mae), siis Läti kolm (Torinost pronks, Vancouverist kaks hõbedat) ja Leedu ei ainsatki.

Sotši läheb Läti aga kahe või kolme medali järele, millest üks peaks üpris kindlasti olema kuldne (taliolümpiakulda Läti varem võitnud pole). Viis hooaega järjest MK-sarja võitnud skeletonisõitja Martins Dukurs on kindel kullasoosik ning medalitaotlejaid leidub veel, rääkis Õhtulehele Läti spordiajakirjanik Ilvars Koscinkevics.

"Martins Dukursi vend Tomass on võistlenud väga stabiilselt ning temalt loodame vähemalt pronksmedalit. Unelmate stsenaarium oleks muidugi kaksikvõit ja see on võimalik. Loodetakse ka Oskars Melbardise juhitud neljabobile, kes võitis mullu Sotši MK-etapi. Melbardis oli mullu nii kahe- kui ka neljabobi MK-sarjas teine... ootuseid seega jagub.

Teatud ootused on seotud ka laskesuusataja Andrejs Rastorgujevsiga, kes suutis 2013. aastal kahel MK-etapil saavutada 4. koha. Peame teda oma olümpiadelegatsiooni mustaks hobuseks. Sotši rajad peaksid talle sobima, sest ta on kiire suusataja ja füüsiliselt tugev," rääkis Koscinkevics.

Ning lisaks sellele on Lätil olümpial ju ka jäähokimeeskond. Ühte alagruppi kuulutakse Tšehhi, Rootsi ja Šveitsiga. "Muidugi loodavad kõik, et pääsetakse veerandfinaali (selleks tuleks alagrupp võita, olla parim teise koha omanik või võita 1/8-finaal; Sotši olümpiaturniiril pääsevad kõik 12 meeskonda play-off'i – toim), aga kui seda ei juhtu, pole tegu tragöödiaga, kui võtta arvesse raskusi, läbi mille olümpiale üldse pääseti.

Fännid arvavad muidugi teisiti. Paljud ootavad olümpiaedu põhjusel, et Riia Dinamo hooaeg KHLis on olnud väga edukas, aga minu meelest on sellise seose loomine naiivne," märkis Koscinkevics.

Mida on vastu panna Eestil ja Leedul? Ei enamat, kui ühine usk 15 parema sekka tulemises iluuisutamises. Kui meie loodame seda Jelena Glebovalt, siis olümpiale vaid üheksa sportlast läkitanud Leedu jäätantsupaarilt Isabella Tobias – Deividas Stagniunas, rääkis Õhtulehele Leedu spordiajakirjanik Rita Stankeviciute.

"Lisaks on teatud ootused seotud laskesuusataja Diana Rasimoviciutega, kelle eesmärgiks on jõuda 20 parema sekka. Ta on ilmselt meie olümpiasportlastest kõige tuntum, ent tal on fenomenaalne omadus liiga sageli kõik lörri keerata ning seetõttu on lootused heale tulemusele madalad. Rasimoviciute jaoks on tegu neljanda olümpiaga, senine parim koht on 18. Torinos 2006," selgitas Stankeviciute.

Seega Baltimaade kindlaim medališanss on Martins Dukurs, kelle kullavõidu peamine ohustaja on Vememaa sportlane Aleksandr Tretjakov. "Arvestades viie-aastast valitsemisaega oleks Dukurs ise rahul ainult kuldmedaliga, aga ei tohi unustada, et Tretjakov sõidab kodurajal, kus temast on väga raske jagu saada. Eriti arvestades, et tegu on parima startijaga," märkis Koscinkevics.

Eesti ja Leedu asuvad aga kemplema, kes saab Sotši olümpialt kirja kõrgema koha.