Kas Vene meedia tekitab paanikat või ... Foto: Reuters / Scanpix
Sotši 2014
6. veebruar 2014, 12:25

Vene meedia: Eesti suusatajate Torino olümpia kordusproovid võivad olla positiivsed (73)

Venemaa portaal Ves Sport teatas, et vähemalt neli uuesti üle kontrollitud 2006. aasta Torino taliolümpia dopinguproovi on osutunud positiivseks ning kahtlusalused on Eesti suusatajad. 

Avaldame Ves Spordi artikli täielikult: 

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) lõpetas 2006. aasta Torino taliolümpiamängude ajal võetud dopinguproovide ülekontrollimise. Ametlikud tulemused teatatakse hiljem. Absoluutset usaldust väärivatelt allikatelt sai meediaprojekti „Venemaa koondis-2014" juht Andrei Mitkov teada, et uus kontroll tõi ilmsiks vähemalt neli positiivset dopinguproovi, mis kuuluvad ühe ja sama riigi ühe spordiala ühele või kahele sportlasele. Sellest teatab spordiinfo agentuur Ves Sport. 

2006. aasta olümpia dopinguproovide ülekontrolli tehnilistest üksikasjadest rääkis Ves Spordile ROKi pressiataššee Emmanuel Moreau, kes täpsustas: tulemused teatab ROK hiljem. Allika andmetel sai teatavaks, et dopingujuhtumid on olemas. Positiivseks osutus vähemalt neli proovi. Erinevate allikate andmetel on need võetud ühelt või kahelt sportlaselt. Tõenäoliselt on tegemist 2006. aasta mängude medalivõitjatega. Hea uudis: kindlasti pole positiivseid proove andnud Venemaa sportlased. Arvestades pärast Torino mänge Venemaa talispordis (murdmaa- ja laskesuusatamises) aset leidnud massilisi dopingupaljastusi, ei saanuks säärast võimalust välistada. 

Torino positiivsed dopinguproovid kuuluvad ühe riigi ühe spordiala esindajatele. Allikate versiooni kohaselt on see riik Eesti, spordialaks murdmaasuusatamine. Nõnda on dopingukahtluse alla sattunud Eesti spordi legendid: olümpiavõitjad Andrus Veerpalu (Torinos, nagu ka neli aastat varem Salt Lake Citys võitis ta 15 km klassikalises tehnikas) ja/või Kristina ŠŠmigun (oli 2006 parim 10 km klassikas ja suusavahetusega sõidus).