Kristjan PortFoto: Heiko Kruusi
Sotši 2014
6. veebruar 2014, 15:14

Kristjan Port: WADA võib teada midagi, mida me ei tea (17)

Vene portaali Ves Sport andmeil on ühe või kahe Eesti murdmaasuusataja Torino olümpia dopinguproovide uus analüüs tuvastanud positiivse näidu. Eesti Antidopingu organisatsiooni liikme Kristjan Pordi sõnul ei saa ette veel kedagi süüdistama hakata.

"Ma ei saa kuidagi kommenteerida portaali ja sellise avaliku arutelu keskkonna väidet, ta võib olla tõene ja võib olla vale. Meil on ju kuulda olnud ka, et Venemaal on Eesti naissnaiprid, seega see võib olla sarnane teema."

Port kinnitas, et suureks probleemiks on siiski Andrus Veerpalu ja uusi kasvuhormoonipiirmäärasid puudutav informatsioon, mis tekitab infosulu WADA (Rahvusvaheline Antidopinguorganisatsioon), FISi (Rahvusvaheline Suusaliit) ja Eesti Antidopingu kommunikatsioonis.

"Selgunud uute piirmäärade tõttu, mis puudutasid Andrus Veerpalu, pidime pöörduma WADA ja FISi poole, mille peale nõukogu esinaine Eve Unt õhtul hilja otsustas, et ei, seda kirja ei tuleks teha. Tema, Neinar Seli ja Tõnu Seil otsustasid, et seda ei tuleks nii teha, mis ei ole sugugi kooskõlas meie põhimõtetega," oli Port tõre, soovides WADAle konkreetseid küsimusi esitada.

"Meid huvitas igasugune informatsioon, kui me WADA poole pöördume ja tahame teada, mis staatus Veerpalul on või kuidas need uued piirnormid teda mõjutavad. Milline on nende hinnangul tema võistluskeelu olukord ? Seda on vaja teada saada ning seda küsiti ka avalikult meie koosolekul. Ja siis teatati, et sellist küsimust ei tasu mingi hinna eest küsida, mis on arusaamatu. Kahjuks on tegemist olnud kõva vastutöötamisega," sõnas Port. "Seal võib tulla veel ka mõni teine või kolmas informatsioon, millest me veel ei tea," viitas ta WADA käitumisele.

Aga ometi, kuidas selline uudis – kui see saab tõsiseltvõetav olla – lekkis?

Sotšis käib praegu palju dopinguteemalisi istungeid, läbirääkimisi ja töörühmatunde ja nii edasi seal on vaieldamatult palju kisa ja kära sellel teemal, osadele inimestele on see info ikka teada, koridorivestluses, tohutukiires olukorras lekkida, või tõlgendada keegi seda. Ma ei kiidaks takka seda infot, kuid ei suudaks ka öelda, et seal mingit alust ei ole.

Mitu proovi 1200st lahti võeti ja miks seda ikkagi tehti?

Kahtlustati. Mina olen kuulnud, et lahti võeti 350 proovi, sest seda strateegiat arutati kaua, keda ja mis põhjustel kontrollida. Kindlasti olid seal olümpiavõitjate proovid. 

Üks osa on kindlasti uute testimismeetodite selgumisel. Torinos võeti enamjaolt uriiniproove, aga on võimalik ka testida steroidide kasutamist. Pearõhk on siiski sellel, et sportlasi kahtlustatakse üha enam.

Kui nüüd selgub, et kaheksa aasta tagused proovid on tõesti positiivsed, siis teadagi, mis sportlastega juhtub, medalid võetakse ära, must plekk küljes elu lõpuks jne. Kuid keda süüdistatakse? Mis on siin Eesti Antidopingu roll?

Meie roll on ju informeerida ja ära seletada, milles see olukord seisneb. Eesti Antidoping ei käivita selle osas uuringuid, kuid WADA koodeks näeb ette järelanalüüsi ja haldamisi, kõik, mis karistustega seotud. Kindlasti tuleb ROKi ja WADA juurdlus, mis võib edasi kasvada ka FISi juurdluseks. Ning siis võidakse ka meid kaasata.