Kristjan Port.Foto: TEET MALSROOS
Sotši 2014
6. veebruar 2014, 22:02

Kristjan Port selgitab Šmigun-Vähi avalikku kirja: see ei tähenda automaatselt positiivset dopinguproovi (43)

"See on halb analüütiline leid," annab Eesti Antidopingu juhatuse liige Kristjan Port Kristina Šmigun-Vähi avalikule kirjale teadusliku selgituse. Sisuliselt tähendab see täpselt sama olukorda, mis enne Salt Lake City olümpiamänge, kui Šmiguni A-proov osutus positiivseks. Toona ei jäänud talle dopingupatuse märk külge.

"Halb analüütiline leid ei tähenda automaatselt positiivset dopinguproovi," ütles Port hilisõhtuses telefonivestluses Õhtulehele. Mees tõmbas paralleeli enam kui 10 aasta taguse ajaga, kui enne 2002. aasta taliolümpiamänge samuti Šmiguni A-proovi tulemus avalikkuse ette lekkis. Tookord oli tulemus eestlannale positiivne ning dopingusüüdistust ei järgnenud.

Kuidas läheb seekord? Šmigun mainib oma avalikus kirjas, et temani jõudis teave kahtlasest proovist juba kaks kuud tagasi. "Tal on õigus anda selgitusi, süüdistustega nõustuda või nõuda täiendavaid analüüse," selgitab Port, mis on viimaste kuude jooksul juhtunud.

Praeguseks peaks kõik uurimised jõudma aga lõppjärku, sest Maailma Antidopinguagentuur (WADA) on valmis Sotši mängude lõppedes süüdistusega avalikuks tulema.

Šmigun-Vähi on oma süütuse tõestamiseks läbinud ka valedetektoritesti, kus naise avalduse sõnul olid kõik tulemused negatiivsed. "See ei ole tänapäeval üleüldse mingi tõe puhastamise instrument," ei paku Port eestlanna fännidele mingit lohutust. "Piisava harjutamisega on võimalik valedetektoreid petta," sõnab mees.

Port, kes kuulis Šmigun-Vähi avaldusest alles Õhtulehe käest, ütles pärast kirjast lõigu kuulmist, et ilmselgelt on olümpiavõitja sõnu valides konsulteerinud PR-ekspertidega. "Et näidata seda kui mitte midagi erilist," ütles ta.

Pordil endal on aga asjast teistsugune nägemus: "See kõik on väga murettekitav."

Port ei saanud kinnitada, kas kõik neli täna läbi Vene meedia avalikku teadvusse jõudnud positiivset dopinguproovi olid Šmiguni omad.