NÄKINEID: Endurance Village’i peahoone kõrval asuvas välibasseinis sulistas ja poseeris jõusaalitreener Oksana. Foto: Stanislav Moškov
Sotši 2014
7. veebruar 2014, 07:00

Eesti olümpiadelegatsiooni elupaigaks on tulevane viie tärni hotell, mille pisipuudusi korvab jõusaalitreenerist näkineid Oksana!

Ega ilu sünni patta panna! (5)

Eesti murdmaa- ja laskesuusatajad elavad olümpia ajal võistlusradadest paarisaja meetri kaugusel asuvas tulevases luksushotellis.

"Eestlastel on vedanud, et just siin elavad. Kolmest sportlastele mõeldud olümpiakülast on see kindlasti kõige uhkem! Kui teised on kolme- ja nelja tärni kvaliteediga, siis sellest saab pärast olümpiat viie tärni hotell!" rääkis Õhtulehele mängude vabatahtlik Natalja, kui köisraudteega mäe otsa sõitsime.

Raha Venemaa teatavasti Sotši olümpiamängudeks valmistumisel ei lugenud ning see paistab Eesti murdmaa- ja laskesuusatajate ning delegatsiooni juhtide elupaigaks olevasse Endurance Village’isse sõites silma. Raha lõhna on tunda nii köisraudtee kui ka hotellikompleksi mastaape vaadates.

Näiteks on enam kui 1000 sportlast ja nende treenereid majutava kompleksi peahoone õuel suur ja lai soe välibassein, kus sportlased võivad tahtmise korral sulistada. Õhtulehe külaskäigu ajal kasutas seda võimalust hoopis kompleksis jõusaalitreenerina töötav Oksana, kes oli varmalt nõus ka fotograafidele poseerima. Jäi selgusetuks, kas näkineiuna poseerimine kuulus kah ametiülesannete hulka?

Kiuslik põrand

Aasta eest samas kohas MK-etapil võistelnud laskesuusataja Indrek Tobreluts meenutas, et toona oli kõik veel väga poolik. Suuri ja uhkeid maju polnud, aga kõva ehitus käis. Sarnaselt muude majutusrajatistega pole ka Endurance Village’is möödalaskmistest pääsetud, ent need ei ole kapitaalsed. Tõsi, üks säherdune väike aps üritas vapralt murdmaamehe Aivar Rehemaa und segada.

Nimelt pole Kauri Kõivu ja Tobrelustu toa põrand loodis ning alati, kui Tobreluts öösel külge keeras, hakkasid tema voodi jalad vastu põrandat (loe: korrus allpool magava Rehemaa toa lage) kolksuma. Aga selle mure õiendasid mehed ise korda – ühe voodijala ala pandi pool sentimeetrit tuge ja Rehemaa lagi enam ei kolksu.

Undav radiaator

Üldiselt olid aga Eesti sportlaste hinnangud elamise osas kiitvad – toad on avarad ning jagub ka kohti, kuhu märg varustus kuivama panna. "Ega sportlasel tegelikult midagi peale sooja toa ja voodi, kus puhata, vaja ei ole," märkis kogenud ja kõikenäinud Tobreluts.

Treenerite ja delegatsiooni juhtkonna elukohaks olevate tubade suur pluss on rõdult avanev hunnitu vaade, mida silmitsedes pole keeruline tunde järjest hommikukohvi juua (kui selleks aega oleks). Samas tuli ka siin ise veidi remonti teha.

Delegatsioonijuhi Martti Raju assistendi Merle Kaljuranna toas undas radiaator nii valju häälega, et täitsa võimatu oli olla. Laskesuusatreener Hillar Zahkna uuris asja ja ühendas ühe juhtme lahti. Tulemus: undamine jäi märgatavalt vaiksemaks, aga radiaator lõpetas ka kütmise.

Muuseas, tubade juures asuvate köökide atribuutika on suures osas butafooria – töötab vaid külmkapp, kraanist vett ei tule ja pliit ei soojene.

Range karskusaade

Töötavast külmkapist on aga selle ühe otstarve mõttes vähe kasu, sest sportlaskülas kehtib range karskusaade. Kui eelmistel olümpiatel on samale reeglile üldjuhul läbi sõrmede vaadatud, siis Sotšis mitte.

Kõiki sportlasi – muudest tegelastest rääkimata – kontrollitakse territooriumile sisenemisel ning igasuguse alkoholi sissetoomine on rangelt keelatud. Kohvikbaaris mürtsub küll muusika ja välguvad ka mõned tuled, ent menüüs on küpsised ja tee.