Foto: Stanislav Moškov
Sotši 2014
7. veebruar 2014, 07:00

Eesti lipukandja Indrek Tobreluts: siis on juba hästi, kui pommid plahvatama ei hakka! (2)

Täna õhtul toimuval Sotši olümpiamängude avatseremoonial juhatab Eesti delegatsiooni Fishti olümpiastaadionile 37aastane laskesuusataja Indrek Tobreluts, kes võistleb oma viiendal olümpial.

Mäletatavasti kinnitati Tobreluts lippuriks sisuliselt tagaselja, sest Eesti Olümpiakomiteel oli valikuid väga vähe – reeglid näevad ette, et lippu peab kandma antud olümpial võistlev sportlane ning neist, kes avatseremoonia ajaks Sotšis, oli Tobreluts väärikaim kandidaat.

Ainuke konks: kogenud sportlast ootab juba järgmisel päeval kell 18.30 sprindivõistlus. "Algul ütlesin tõesti, et parema meelega ma seda ülesannet ei täidaks, sest see pole ju ühe-kahe tunni üritus, vaid arvestama peab vähemalt kuue tunniga – üks tund kohalesõiduks, kaks tundi varem kohal olla. Kui mitte minna auto, vaid ühistranspordiga, läheb veel kauem.

Enne võistlust ma tavaliselt sellist skeemi ei kasuta. Seetõttu lipukandmine mulle ühest küljest vaadates meeltmööda pole, aga teisalt on jällegi tegu suure auasjaga ja miljoni inimesed üle maailma vaatavad! Otsusesse, et mina lippu kannan, olen suhtunud rahulikult – skandaali ma ei näe ja kellegi peale pahane ei ole," räägib Tobreluts.

Positiivse poole pealt toob ta välja tõiga, et jõuab 12aastase pausi järel olümpiamängude avatseremooniale. "Seni olen käinud vaid oma esimese, Nagano olümpia avamisel. Nelja aasta eest Vancouveris, kui lippu kandis Roland Lessing, ei läinud teda toetama, sest järgmisel päeval oli võistlus."

Millised on Tobrelutsu ootused avatseremoonia osas? "Kui pomm ei plahvata, on juba täitsa hästi! Eks Venemaa tahab end maailmale heast küljest näidata ja usutavasti on, mida vaadata. Tuleb ilus õhtu, kui just keegi seda ära ei riku," sõnas Tobreluts.

***

Sportlikus mõttes on Tobreluts seadnud eesmärgiks teha karjääri viimasel olümpial – see fakt on kindel – parim olümpiatulemus, milleks on hetkel Vancouveri sprindi 31. koht.

"Õnnestumine sõltub lisaks muule ka sobiva suusa leidmisest. Ei tea, kas mul on suusakotis selline olemas. Ning järgmine küsimus on, kas määrdemees saab selle keerulistes oludes libisema. Enda poolt olen igatahes kõik vajaliku teinud, ent käimasoleva hooaja tulemused näitavad, et 20 parema sekka tulekuks vajan ideaalset sooritust," rääkis Tobreluts.

Lisaks Tobrelutsule on homsel sprindivõistlusel stardis Roland Lessind, Daniil Steptsenko ja Kauri Kõiv.