Foto: MATI HIIS
Sotši 2014
7. veebruar 2014, 07:00

Kas Šmigun-Vähi olümpiakullad võetakse ära? (83)

Eesti jaoks kohutavamat sissejuhatust täna algavale Sotši olümpiale ei suutnuks välja mõelda isegi väga õel inimene. Portaal Ves-Sport avaldas, et neli Torino olümpia ülekontrollitud dopinguproovi olid positiivsed. Eile õhtul tunnistas Kristina Šmigun-Vähi avalikus pöördumises, et hämara looga on seotud tema.

Pärast Aktuaalsele Kaamerale antud teleintervjuud püüdsid teised väljaanded telemajast lahkuva perekond Vähi kinni. Ilmselgelt pisaraid alla surudes, kuid siiski vapper Šmigun – Vähi kinnitas, et Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) teinud talle liiga.

ROK on valesti käitunud

"2002. aastal taheti mind pärast A-proovi teadasaamist maha lasta ja üles puua, pärast tunnistati õigeks. Mul on südamest kahju, et ROK levitab infot, millel pole tõde taga. B-proovi pole veel avatud, see on kurb," oli ta nördinud.

Olümpiavõitjale pole olnud need kaks kuud kerged, kuid ta on asunud taas õigluse nimel lahingusse. Ta kaasas rahvusvahelised eksperdid ning läbinud ka valedetektoritesti. "Olen kaks kuud kuidagi ära elanud ning elan ka edaspidi. Kui ma pole oma elus mitte midagi valesti teinud, kui ma pole tarvitanud keelatud aineid, ma ei näe põhjust, miks ma peaksin end halvasti tundma," sõnas ta.

"Mu proovist ei ole leitud keelatud aineid, vaid need on väikesed molekulid," sõnas ta, kuid pikemalt ta sellest rääkida veel ei saa."Juba on näha, kuidas ROK on valesti käitunud ja ma ei taha samamoodi teha seda," oli ta konkreetne.

Šokeeriva uudise autor, ajakirjanik Andrei Mitkov rääkis eile Õhtulehele väga viisakalt, et info vastab sajaprotsendiliselt tõele ja on olnud tema käsutuses juba tunduvalt rohkem kui kaks nädalat.

"Ülekontrollimisel osutusid positiivseteks neli proovi, kuid teil endil tuleb täpsustada, kas tegemist oli ühe või kahe suusataja proovidega," ütles Mitkov. "Mind huvitas eelkõige, kas mõni venelane on veel vahele jäänud. Pärast Torino olümpiat on meil olnud palju dopinguskandaale – Jevgeni Dementjevi, Jekaterina Jurjeva ja nii edasi. Aga selgus, et meie sportlaste proovid olid puhtad."

Mitkov lisas: "Mõistan, milline löök see Eestile on. Ent minu info kohaselt on kõik vajalikud paberid juba ka FISis (Rahvusvaheline Suusaliit – toim). Pigistage oma ametnikke, nad oskavad teile rohkem rääkida."

Mardna soovitab B-proovi oodata

Kui juba kolm aastat on möll käinud nii 2002. aasta Salt Lake City kui ka 2006. aasta Torino olümpial 15 km klassikasõidus triumfeerinud Veerpalu ümber, siis Torinos kaks kulda võitnud Šmigun–Vähi kahtlustamine on midagi uut, ehkki tema andis enne 2002. aasta olümpiat positiivse A-proovi.

Sotšis Eesti koondise arstina töötav Mihkel Mardna kuulus Torinos Šmigun-Vähi tiimi. "Meil on sisimas rahu – me pole midagi valesti teinud! Nii Kristina kui ka mina võime rahulikult magada," kinnitas Mardna eile enne Šmigun–Vähi avalikku pöördumist.

Paar tundi hiljem tunnistas arst, et oli Šmigun–Vähile kaks kuud tagasi saabunud teatega kursis. "Mina ei võtnud seda väga tõsiselt, minu jaoks oli see absurd," lausus ta. "Eks peame nüüd lahenduse ära ootama. Praegu on alles A-proov lahti võetud. Kui B-proov on ka testitud, siis on selge, kas juhtum on või polegi. Samas on selge, et igas uriinis võib kaheksa aastaga muutusi tekkida. Aga ootame ära." B-proovi tulemused avalikustatakse kõigi eelduste kohaselt pärast Sotši olümpiamängude lõppu.

Eesti Sotši tiimi juhile Martti Rajule tundus Vene ajakirjaniku jutt ebaloogiline. "Kõik olümpial võetud proovid kuuluvad Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele, kogu info peab tulema sealt. Nii see kindlasti pole, et FIS mingit paberit kalevi all hoiab."

Õhtulehe andmetel oli Šmigun–Vähi juhtumiga kindlasti kursis Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli, kellega ei õnnestunud ühendust saada.

Raju märkis, et EOK kutsus Šmigun–Vähi Sotši aukülaliseks, kuid ta loobus. "Need kuupäevad ei sobinud talle," põhjendas Raju suusasangari loobumist.

Venemaa Suusaliidu president, eestlastesse alati poolehoidvalt suhtuv kolmekordne olümpiavõitja Jelena Välbe polnud VES-Spordi uudist lugenud, ent dopinguteema kohta avaldas arvamust küll.

"Ma ei mõista, miks neid proove nii kaua säilitatakse," mõtiskles hiljuti kolmandat korda emaks saanud 45aastane Välbe. "Kas neid on vaja sada aastat alles hoida? Täielik jaburdus! Kui mu proov oli pärast võistlust negatiivne, siis nii ongi. Ja dopingukütid puhaku."

Mõistagi on Välbe hiilgavalt kursis Veerpalu stooriga. "Minu arust sai Andrusega asi kenasti ühele poole," meenutas ta eestlase võitu rahvusvahelises spordikohtus.

Alaliidu president juhtumiga kursis

Praegu Sotši olümpial viibiv Eesti Suusaliidu peasekretär Jaak Mae, kes sai Torino olümpial 15 km klassikasõidus viienda koha, kinnitas, et alaliitu pole saabunud ühtegi teadet kellegi positiivsest dopinguproovist.

"Rääkisin ka Üllega (suusaliidu büroojuhataja Viinapuu – toim), temagi ütles, et alaliidu e-posti aadressil pole sellist teadet tulnud. Nii et meie jaoks praegu mingit uudist pole," sõnas Mae.

Mae ega Viinapuu ei pruukinudki Šmigun–Vähi juhtumiga kursis olla, küll aga teadis seda suure tõenäosusega alaliidu president Sandor Liive.

Just Torinos esimest korda olümpia kadalipu läbinud Eesti koondise liider Aivar Rehemaa ütles siiralt, et ei soovi Šmigun–Vähi teemat kommenteerida. "Ma keskendun Sotši olümpiale," rõhutas Rehemaa, keda juhendab Anatoli Šmigun.