Taliolümpia avatseremoonia toimub Fishti olümpiastaadionil.Foto: LOIC VENANCE
Sotši 2014
7. veebruar 2014, 20:56

Fishti olümpiastaadionilt vahendas spordipeo avapauku Ott Järvela

OTSE: Sotši taliolümpia avatseremoonia (53)

Sotši taliolümpia avatseremoonia päev ei saabunud Eesti jaoks just loodetud moel, ent käes ta igatahes on. Eesti aja järgi veidi enne poolt üheksat kuulutas Vladimir Putin Fishti olümpiastaadionil avatuks 22. taliolümpiamängud.

17 päeva kestvate võistluste jooksul saavad omaniku 98 medalikomplekti, millest 25 sportlasest koosneva delegatsiooni Sotši lähetanud Eesti ilmselt esimest korda pärast 1998. aasta Nagano olümpiat osa ei saa.

OTSE-ÜLEKANNE

20.54 Vladislav Tretjak ja Irina Rodnina süütavad olümpiatule. Enne seda kandsid tõrvikut Maria Šarapova, Jelena Isinbajeba, Aleksandr Karelin ja Alina Kabajeva. Jäänud on veel ilutulestik ja homme hommikul võivad mängud jätkuda juba võistlustega. Eesti aja järgi kell 7.30 alustavad meeslumelaudurid pargisõidu poolfinaaliga.

20.27 Olümpiamängud on Vladimir Putini poolt avatud! Eelnenud kõnes rõhutas Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Thomas Bach, et mängude põhiline tegija on olümpiasportlane, sest võistluspaigad panevad elama just nemad ja mitte keegi teine.

19.38 Maskotid olid muidugi ägedad. Väga loomulikult liigutasid ja sõbraliku moega. Eriti karu. Ning praegu toimuv karglemine hüppamisrõngastega on ka vahva.

19.36 Nagu taiplikumad lugejad ilmselt aimasid - see lumi, mis staadionil etenduse ajal sajab, ei ole päris lumi. See pole isegi kunstlumi. See on hoopis vaht, mida lae all asuvad masinad suurtes kogustes õhku pihustavad.

19.22 Koduväljakueelist Venemaa kasutada ei häbene. Kui teistele mängiti kohutavat techno-mussi, siis Venemaa sammub areenile t.A.T.u. "Nas Ne Dogonyat" aeglustatud versiooni saatel. Bassikõlarid mürtsuvad nagu oleks algamas poksi tiitlimatš (NB! Nikolai Valujevil on tänases tseremoonias oma roll täita).

19.19 Indrek Tobrelutsu juhtimisel sammub areenile Eesti olümpiakoondis, mis tähendab, et õige pea saab sissemarss läbi. Ainult Jamaika, Jaapan ja Venemaa ning siis võib tseremoonia jätkuda.

18.43 Atmosfäär olümpiastaadionil on paraku pea olematu - tühje kohti on üpris palju, muusika imeb vilinal, sissemarss uimane, kõigil on üpris ükskõik. Valgevenele tehti suurem aplaus ja Bermuda olla lühikesi pükse kandnud. Aga see trance-muusika on ko-hu-tav!

18.32 Algas sportlaste sissemarss. Kavalehe järgi kestab see 46 minutit ja 45 sekundit. Nagu te kindlasti telekast näete, sammuvad sportlased välja maa alt. See on midagi uut. Aga iga delegatsiooni ees mingi sammuvad ja läbipaistvat sõõr-kostüümi kandvad tädid meenutavad kahtlaselt palju 1992. aasta Albertville'i olümpial nähtut.

18.14 Läks lahti! Publiku seast kaikinud hüüete "Rossija! Rossija!" saatel pandi käima sekundikell ning kui see nulli tiksus, hakkas avatseremoonia peale. Alustuseks tutvustab tüdrukuhääl vene tähestikku. Edasisest ülekandest rääkides, siis toimuvat ümber jutustama Õhtuleht ei hakka. Üritame ikka midagi huvitavat öelda.

18.00 Rahvusvahelise Olümpiakomitee ametlikeks keelteks on inglise ja prantsuse. Seetõttu toimuvad kõik ametlikud teadustamised lisaks korraldajamaa keelele ka neis kahes keeles. Äsja anti kõigile teada, et rahvusvaheline teleülekanne algab 10 minuti pärast ja paluti sellest tulenevalt istekohale asuda.

17.54 Lõpuks ometi laul, mida ma tean, sest esineb t.A.T.u. (õigekirja vaatasin Wikipediast järele)! Tütarlapsed kannavad pikki kleite ja laulavad 2001. aastal väljalastud pala "Nas Ne Dogonyat". Arv eelmises lauses paneb mind mõtlema, et kas on korrektne öelda "tütarlapsed", kui nad lasid hitte välja juba 2001 (Tartu kaubamaja polnud veel ehitatud, Eestil oli 0 taliolümpiakulda ning õlu maksis alla 10 krooni).

17.43 Õhtujuhid üritavad anda endast parima, et rahvas kuidagi elama tõmmata, ent see ei kipu neil üldse õnnestuma. Seetõttu annavad nad sõna, täpsemalt laulujärje üle Venemaa miilitsakoorile. Ja mundrimehed on juba palju paremad! Solist laseb pagunite lehvides falsetti ning kui terve koor häält hakkab tegema, siis on tulemus päris äge.

17.26 Venekeelne "We are the Champions!" kõlab...nagu venekeelne "We are the Champions!" ("Mõõ-õõ tšempionõ-õõ!"). Kogemuse võrra rikkam, igatahes. Juba teist õhtut järjest, muuseas.

Eile õhtul otsustasin pärast hotelli jõudmist külastada ühte rohketest peotelkidest, mis Russkii Dom hotellikompleksi territooriumil asuvad. Tulemus: vene teknomuusika saatel punast veini jõin ma elus esimest korda elus. Ilmselt ka viimast.

17.20 Nüüd mängib miski vene rokkbänd Sotši olümpia fännide hümni (jah, selline asi on olemas). Venekeelne laul on päris vahva meloodiaga, aga midagi täpsemat selle kohta öelda ei oska, sest ametlikule avapaugule eelnev tund on nõndaöelda soojendus, mille täpset kava mu käsutuses pole.

17.14 Täpselt tund enne avatseremoonia ametlikku algust (18.14) kutsuti areenile õhtujuhid, kes kihutavad areenile modifitseeritud golfikärus, rõkkavad mikrofoni hüüdeid ja küsivad publikult, kas nood on valmis? Pooltühjad tribüünid (tõesti, vähemalt pooled istekohad on tund enne algust täitmata) vastavad, et on.

17.13 Ning taas statistika rüppe naastes, siis olgu öeldud, et kõigil taliolümpiatel osalenud riikide arv on jätkuvalt 12 - alates Chamonix'st aastal 1924 on kohal olnud Austria, Kanada, Suurbritannia, Soome, Prantsusmaa, Ungari, Itaalia, Norra, Poola, Šveits, Rootsi ja USA.

17.08 Rääkides avatseremoonia muudest põnevatest nüanssidest, siis siit saab lugeda, kes on suuremate ja Eesti naaberriikide lipukandjad ning siit seda, miks Eesti delegatsioon marsib 88 seas areenile alles 85ndana.

17.00 Avatseremoonia stsenaarium on mul käes. Lühidalt öeldes koosneb see 13 pildist, millest igaüks räägib mingist Venemaa ajaloo kuulsusrikkast peatükist. Huvitaval kombel pole üheski neist juttu Suurest Isamaasõjast...

16.50 Suurima delegatsiooni (230 sportlast) läkitas Sotši olümpiale USA. Järgnevad Venemaa (225), Kanada (220), Šveits (163), Saksamaa (155), Austria (130), Norra (118), Prantsusmaa (114), Jaapan (113), Itaalia (113) ja Rootsi (111).

Spordialade lõikes jagunevad sportlased nii: jäähoki 468, mäesuusatamine 331, murdmaasuusatamine 310, vigursuusatamine 274, lumelauasõit 241, laskesuusatamine 220, kiiruisutamine 180, bobisõit 169, iluuisutamine 149, lühiraja kiiruisutamine 116, kelgutamine 110, suusahüpped 100, curling 100, kahevõistlus 55, skeleton 47.

16.45 Alustuseks veidike statistikat. Sotši taliolümpial osaleva 87 riigi seas on seitse debütanti: Dominica, Malta, Paraguai, Timor-Leste, Togo, Tonga ja Zimbabwe. 87 riiki ühel taliolümpial on rekord.