Peaminister Andrus AnsipFoto: Tairo Lutter
Eesti uudised
7. veebruar 2014, 17:10

Andrus Ansip külastas Eesti Aiakest (9)

Peaminister Andrus Ansip külastas täna ajaloolist Eesti küla Venemaal, mida kutsutakse ka Eesti Aiakeseks, ning sealset A.H Tammsaare majamuuseumi, kus kirjanik kosutas oma tervist 1912. aastal.

„Tänutundes meenutan neid kangeid eestlasi, kes rajasid siin kodumaalt kauges, kuid kaunis paigas Eesti asunduse," kirjutas peaminister muuseumi külalisteraamatusse. „Siin leidsid lahket vastuvõtmist mitmed suured eestlased, teiste seas ka A.H Tammsaare ja Miina Härma," lisas ta ning tänas ka omalt poolt lahke vastuvõtu eest.

Tammsaare majamuuseum, mis on asutatu 1988. aastal, läbis kultuuriministeeriumi finantseerimisel uuenduskuuri 2008. aastal. Peaminister kohtus ka eesti juurtega muuseumi direktori Diana Gubarevaga, edastas peaministri büroojuht Liina Kersna.

Eesti külas kohtus valitsusjuht ka praeguse kohaliku eesti kogukonna esimehe Valter Germaniga, kelle eestvedamisel ehitatakse Eesti külla kultuurimaja.

Hinnanguliselt elab Sotši piirkonnas 700–800 eestlast, Eesti Aiakeses ja sellest nelja kilomeetri kaugusel asuvas Punasel Lagedal paarisaja ringis. Eesti Aiakese rajasid 1886. aastal Eestist välja rännanud talupojad.