Anatoli ŠmigunFoto: STANISLAV MOSHKOV
Sotši 2014
8. veebruar 2014, 08:00

Anatoli Šmigun: pärast Andrus Veerpalu kohtuvõitu taheti meile uuesti kätte maksta! (32)

Kahekordse olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi treenerist isa Anatoli selgitab tütre positiivse dopingu A-proovi tagamaid

Päev pärast kahekordse olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi positiivse dopingu A-proovi ilmsikstulekut on spordisangari treenerist isa Anatoli Sotši olümpia suusastaadionil Aivar Rehemaad juhendades üllatavalt heas tujus. Ta viskab nalja ja räägib anekdoodi, mis trükimusta ei kannata.

Anatoli Šmigun kuulis tütre juhtumist alles üleeile Kristinalt endalt, kuigi kõmu oli temagi kõrvu kostunud ning ta proovis internetist originaaluudist leida. "Õhtul rääkisin Kristinaga," lausub Anatoli Šmigun. "Ta ütles, et tahtis mind üleelamistest säästa."

Vestluse lõpus soovitas Anatoli Šmigun tütrel pea püsti hoida ja jätkata võitlust oma puhta nime eest. "Soovitasin tal lõpuni minna ja nõuda WADA-lt (Maailma Antidopingu Ühendus – toim) valuraha moraalse kahju tekitamise pärast – nii 2014. kui ka 2002. aasta eest."

Väiksemaid riike kiusatakse rohkem

Meenutagem, et Šmigun-Vähi dopingu A-proov oli ka 2002. aastal positiivne, kuid B-proov negatiivne. "Toona rikuti Kristinal olümpia ära, pärast öeldi: sorri, sorri! Pange tähele, see on 12aastane tsükkel."

Anatoli Šmigunile tundub, et väikeste riikide sportlasi kiusatakse oluliselt rohkem. Ta vihjab: nii mõnigi suurem dopinguskandaal on kinni mätsitud. "Pärast Andrus Veerpalu kohtuvõitu taheti meile uuesti kätte maksta," lajatab ala telgitagustega hästi kursis olev treener.

Tütre puhtuses on Anatoli Šmigun veendunud. "Tegelikult polegi neil millestki kinni hakata, räägivad mingist molekulist!" põrutab ta taas nagu sepahaamriga alasile. "Kurb, et Venemaa meedia sellega enne olümpiat välja tuli. See mõjub kõigile halvasti."

Samas kinnitab Anatoli Šmigun, et tema ise säilitab ebameeldivas olukorras külma närvi. "Olen praegu väga rahulik. Arvan, et ka Aivar ei lase end häirida ja keskendub võistlusele."

Ehkki Rehemaa oli Itaalias merepinnast ligi 1800 meetri kõrgusel toimunud olümpiaeelses laagris kaks päeva tõvevoodis, usub Anatoli Šmigun, et vajalik töö sai korralikult tehtud.

"Tulime Sotši pärast tugevaid treeninguid, aga loodan, et siinse kerge harjutamise järel tekib superkombinatsioon," räägib 31aastase sportlase juhendaja.

Rehemaa ei lase end üldse häirida

Kui Rehemaaga kaldub jutt täditütre Šmigun-Vähi juhtumile, tekib Eesti suusakoondise liidri huulile muie ja ta torkab: "Mul on kindlad andmed, et kaks Eesti spordiajakirjanikku on oinan****misega vahele jäänud!"

Tõsisemalt jätkates ütleb Rehemaa, et kuulis Šmigun-Vähi stoorit ühelt toetajalt, kes jagas ka õpetussõnu, kuidas pealetükkivate ajakirjanikega käituda. "Ta andis hea nõuande: kui uuritakse Kristina kohta, siis soovita küsijatel mõelda, millega nemad siin tegelevad ja mida mina siin teen," pajatab Rehemaa.

Rehemaa ei lase end üldse häirida. "Näen, et ka Tolik (treener Šmigun – toim) võtab seda oluliselt rahulikumalt kui mõni teine."

Šmigun-Vähiga kohtus Rehemaa viimati nädal aega tagasi. "Kristina on palju USAs olnud," märgib ta. "Suvel suhtlesime rohkem, ta aitas mul toetajaid leida ja eelarvet kokku saada."