Eesti Olümpiakomitee valis uue presidendiFoto: TAIRO LUTTER
Sotši 2014
8. veebruar 2014, 08:00

EOK president Neinar Seli Kristjan Porti etteheite kohta: "Uskumatu!" (14)

"Kristina tahtis kohe asja avalikuks teha. Ta ütles: mul pole midagi varjata!" rääkis juba kaks kuud Kristina Šmigun-Vähi dopingukahtlusega kursis olnud EOK president Neinar Seli, kelle kinnitusel teisi meie sportlasi Torino proovide taastestimise skandaal ei puuduta. Dopinguküti Kristjan Porti väidet, et Seli leer on talle Eesti Antidopingu nõukogus vastu töötanud, peab ta naeruväärseks.

Neinar Seli, milline on teie kui Eesti Olümpiakomitee presidendi reaktsioon Kristina Šmigun-Vähi dopinguuudisele?

Meieni jõudis info kaks kuud tagasi. Teavitasime sportlast, kuna tegemist on äärmiselt konfidentsiaalse infoga, siis rohkem me midagi teha ei saanud. Kristinaga oleme pidevalt ühenduses olnud. Otsustasime, et ei hakka midagi eitama. Muide, Kristina tahtis kohe asja avalikuks teha. Ta ütles: mul pole midagi varjata! Samas kui täpsem info puudub, siis tühja koha pealt pole ka mõtet lavale minna.

Šmigun esines eile ETV otse-eetris väga veenva kõnega. Kas teie usute teda?

Mina usun alati inimeste juttu. Ma pole vandenõuteooriate autor. Kogu mu äriimpeerium on üles ehitatud usalduse peale. Kui ma inimesi ei usuks, ei saaks ma EOK presidendi ametis olla. Kristina tegi valedetektoritesti ja saatis tulemused tutvumiseks ka mulle.

Kas mainitud Torino proovide taasavamine puudutab vaid Šmiguni või ka teisi Eesti sportlasi?

Meile teadaolevalt mitte. Meil on ainult Rahvusvahelise Olümpiakomitee presidendi poolt edasi saadetud WADA kiri, mis puudutab Šmiguni.

Seega Andrus Veerpalu antud lugu ei puuduta?

Kindlasti pole sellest juttu olnud. Teda see ei puuduta.

Kuidas suhtuda dopinguküttide tegevusse. Šmiguni puhul oodati ju proovide kordustestimisega peaaegu kaheksa aastat ehk viimase hetkeni. Pisut õel?

Ei oska hinnangut anda. Reeglite tagantjärele muutmist ei saa õigeks pidada. Ei ole ju nii, et mängime jalgpalli ja siis puudutan palli vahepeal käega. Ei või ju! Seadused ja reeglid on kõigi jaoks. Kui lubatud sõidukiirus on 70 km/h ja sõidetakse 71 või 72ga, ei saa (politsei) midagi teha. Sel juhul ei saa ju nii, et paneme piiriks 50 km/h ja tagasiulatuvalt! Eks see ole eetilise juhtimise ja inimlikkuse teema.

Miks just eestlased luubi alla sattusid? Kas tegu võis olla WADA kättemaksuga Andrus Veerpalu juhtumi eest, kus eestlane nad spordikohtus seljatas?

Vandenõuteooriaid pole ma kuulnud ega levita ka ise.

Kristina Šmiguni isa ja tolleaegne treener Anatoli Šmigun töötab Sotšis Aivar Rehemaa abilisena. Kas olete mõelnud tema koondisest väljajätmisele?

Praegu tahate sündmustest ette rutata. Pole vähimatki infot, kas taustajõud on üldse kuidagi seotud, kas asi puudutab treenerit või arsti. Ei saa teha ennatlikke otsuseid enne, kui faktid on selged. Ootame ära Šmiguni proovide lõplikud tulemused. Kui asi on lõplik, siis saab otsustada.

***

Õhtuleht küsis ka Seli kommentaari Kristjan Porti kriitilise sõnavõtu kohta. Nimelt teatas dopingukütt, et Eesti Antidopingus on selged vastuolud. Porti sõnul on nõukogu töö jooksnud liiva ning hiljuti nõukoguga liitunud Seli, Eve Unt ja Toomas Tõniste on töötanud talle vastu. "See on uskumatu kommentaar!" põrutas Seli, keda pahandas jutt leeridest. "Kõige pealt rääkigu tema, kes on tema leeris, siis vaatame, mis mul on vastu panna."

Seli väitis, et detsembris nõukoguga liitumise ajal polnud ta EOK asepresidendi kohal oleva Šmiguni dopingulooga kursis. Nõukoguga liitus ta selleks, et end olukorraga kurssi viia ja teada saada, kas laekunud kaebustel on ka alust. "Mul on nüüd pilt selge," sõnas Seli, kes lubas järgmisel EOK täitevkomitee koosolekul murekohad jutuks võtta ja ise tagasi astuda. "Olen algusest peale lubanud, et üle poole aasta nõukogus pole," selgitas ta. Järeldus nõukogu tegevuse kohta on tal aga tehtud: "Sinna kompetentsi selgelt juurde vaja. Eelkõige tuleb rohkem tegeleda ennetustööga."