Aivar RehemaaFoto: STANISLAV MOSHKOV
Sotši 2014
8. veebruar 2014, 08:00

Rehemaa: lapsed teavad, et kui uksekell vara heliseb, tullakse issile külla! (5)

Homme Sotši olümpial startiv Eesti suusakoondise liider Aivar Rehemaa räägib positiivse dopingu A-prooviga kaasmaalasi jahmatanud täditütre Kristina Šmigun-Vähi juhtumi valguses avameelselt, kuidas dopingukütid tegutsevad. Nad võivad uksele koputada hommikul kell kuus või jõulude ajal õhtul kell 10.

"Üle-eelmisel aastal saabus WADA testirühm 26. detsembri õhtul," meenutab Rehemaa. "Mul oli sõber külas ja istusime parasjagu jõululauas. Sellistel puhkudel tuleb külalistele öelda: olge mõnusad, mina pean nüüd köögis või teises toas oma asju ajama. Möödunud aastal märkis abikaasa jõulude ajal, et teeme laua korralikult puhtaks, kindlasti tulevad jälle."

Viimasel ajal on Rehemaa sobivaks külastamisajaks märkinud hommikul kell kuus. "Oleme lastele selgitanud, et kui uksekell vara heliseb, siis tullakse issile külla! Aaron on veel nii väike, et ei saa täpselt aru, mis toimub. Temal on huvitav, kui keegi tuleb. Üks testirühm ikka ütleb: poiss on jälle suuremaks kasvanud. Eliis (Rehemaa naise Annika tütar eelmisest kooselust – toim) mõistab juba kõike."

Varane testimisaeg tähendab, et WCs käimisega ei tasu kiirustada. "Kui olen ADAMSis (maailma antidopinguagentuuri süsteem, kuhu Rehemaa kuulub – toim) hommikuse aja kirja pannud, üritan olla kannatlik. Kui oled tualetis ära käinud ja testijad tulevad, siis palju õnne – olen minagi kogu protseduuriga kaks tundi vaeva näinud. Seal on kindel uriinikogus, mis peab olema. Kui 15 milliliitrit puudu jääb, visatakse ports potist alla ja öeldakse, et proovime mõne aja pärast uuesti."

ADAMSi täitmine pole Rehemaa kinnitusel sugugi lihtne kohustus. "Mõnes mõttes on nõme, et pead kogu aeg kirja panema, kus sa oled," arutleb 31aastane sportlane. "Pead olema 365 päeva aastas kättesaadav. Vahel ei saa süsteemi sisse. Aga proovi sa kellelegi rääkida, et tekkis tehniline probleem. Siis öeldakse: ära aja lolli juttu ning kihistatakse peenikest naeru."

Eks vahel ole Rehemaal tekkinud ka piiripealseid olukordi. "Möödunud suvel pidin minema perega Riiga väiksele puhkusele," sõnab ta. "Õnneks tuli testirühm just siis, kui me polnud jõudnud ära sõita ja sain kõik proovid antud."

Samas kinnitab Rehemaa, et etteheiteid tal dopinguküttidele pole. "Neil on käsk tulla ja teha oma tööd. Sportlasena ei ole mul põhjust nuriseda, sest olen nende asjadega ise nõustunud."