Foto: MATI HIIS
Sotši 2014
10. veebruar 2014, 12:01

Glebova kolmas olümpia – kas taas seitse sammu edasi? (5)

Hoolimata kõigest 24 eluaastast on iluuisutaja Jelena Glebova Eesti Sotši sportlasdelegatsiooni üks staažikamaid esindajaid, ta läheb oma kolmandatele talimängudele. Kui tema teine start tõi esimesega võrreldes seitsme võrra parema koha, siis kas niimoodi läheb nüüdki?

Ette me seda ei tea, aga tore oleks, sest kaheksa aasta eest Torinos lõpetas Glebova 16aastase debütandina eelviimasel, 28. kohal. Neli aastat tagasi Vancouveris jõudis ta juba vabakava esitama ja tasuks lõpp-protokolli 21. rida. Miks mitte seda sujuvat rida jätkata, seda enam, et EM läks hästi ja ka uisutaja üldine tase on paranenud.

Milline on olnud Glebova pikk teekond maailma – olgem siiski ausad – arvestatavate keskmike sekka? Eesti täiskasvanute meistriks tuli ta esmakordselt juba kümme aastat tagasi, kuid katkematu pole võidujada olnud.

Tiitlivõistluste tuleristsed sai ta 2005. aasta alguses 15-sena, esimesed katsetused lõppesid lühikava esitamisega või kvalifikatsioonis. Aasta hiljem Torino olümpial oli ta veel õpitüdruku rollis.

Anna Levandi käe all alustanud uisutaja arenes tasapisi ning teenis 2007 juunioride MMil 6. koha. Täiskasvanute seas tuli esimene arvestatav tulemus aastal 2009, kui põhjanaabrite juures Helsingis peetud EM tõi esitosina viimase koha. Seejuures olid uisutaja ja treener Levandi selgelt pettunud lühikava punktides.

Vancouveri aasta 2010 tähendas olümpia eelproovina kodust EMi. Huvi Glebova esinemise vastu oli laes ning kuigi ta pidi võistluseelsetel nädalatel jagama intervjuusid vasakule ja paremale, tuli Vana Maailma paremikuga konkureerides siiski karjääri parim, 10. koht.

Olümpial lisandusid tugevad Aasia ja Ameerika uisutajad ning see tõi nagu eespool mainitud, 21. koha. Punkte teenis Glebova EMil 138,93 ja olümpial 134,19.

Järgnes veel aasta koostööd Levandiga, kuid seejärel siirdus Glebova slovakk Igor Krokaveci käe alla. 2012. aasta MM tõi kohe 13. ja EM 11. koha, eelmisel aastal tulemused mõnevõrra nõrgenesid.

Tänavusel hooajal hakkas Glebova tegema koostööd tipptasemel koreograafidega (lühikava David Wilson, vabakava Shae-Lynn Bourne), oluliselt paranesid artistlikkuse hinded ning see on tema punktisummad viinud stabiilselt 150–160 vahele. Jaanuarikuus Budapestis peetud EM andis kokku 155,71 punkti ja 7. koha. Kuid naisuisutajate üldine tase on samuti kõrge.

Kõik EMil Glebovast ettepoole jäänud naised Sotšis ei võistle, sest Venemaa saab kolme asemel välja panna ainult kaks esindajat. Ent nädal pärast EMi peetud ülejäänud maailmajagude ühisel, nn Nelja Kontinendi meistrivõistlustel sai koguni viie riigi 12 naist Glebova EMi skoorist parema tulemuse.

Ja need riigid (USA, Kanada, Jaapan, Lõuna-Korea, Hiina) on olümpiamängudel kokku saanud 13 kohta.

Mõnda neist Glebova loodetavasti Sotšis edestab, aga kerge see olümpiavõistlus ei tule.

Pärast detsembrikuist universiaadi teatas Eesti esiuisutaja, et siis oli tegemist ainult baasvariandiga, tiitlivõistlusteks muutub kava keerulisemaks. Ometi jättis ta ka EMil lutz’u ja flip’i kavast välja. Glebova põhjendas seda vajadusega uisutada puhtalt, sest erinevate hüpete punktivahed pole eriti suured ja ebaõnnestunud hüpe röövib rohkem punkte.

Olümpial on konkurents tihedam ning seetõttu tuleb Gleboval ja Krokavecil peamurdmist, mida võtta, mida jätta. Üks võimalus on lühikavas kindla peale minek ja koha kindlustamine vabakavale ning seejärel raskemate elementidega riskimine.

Elame, näeme. Naiste üksiksõidu individuaalvõistlus toimub alles olümpia viimastel päevadel.