MEISTRIMEES: Meeste laskesuusasprindi võitnud Ole Einar Bjørndalenist sai läbi aegade vanim talimängude individuaale kullaomanik. Foto: AFP / Scanpix
Sotši 2014
10. veebruar 2014, 07:00

Laskesuusalegendi moto: elu on liiga lühike, et alla anda!

Ole Einar, palun võida üks kuld veel! (1)

Bjørndalen liidrina finišis! Vahva, äkki saab medaligi! Aga ega ta lõpuni ette jää - kõvu mehi ju veel tuleb. Möödub 10 minutit. Ikka Bjørndalen liider… Ega ometi? Veel 10 minutit hiljem on selge: jah, Bjørndalen! Võimas! Super! Enam paremini polegi võimalik!

Bjørndalen kuulub samasse kategooriasse Wayne Gretzky, Michael Jordani, Roger Federeri või Michael Schumacheriga – nende saavutused ja panus oma spordiala ajalukku on nii võimas, et neid lihtsalt armastatakse väga palju. Isegi siis, kui nad su nina eest võidu napsavad.

Ilmasammaste võiduvõime on fakt, millega iga vastane teab arvestada. "Ma tegelikult ka ei ole hõbedale jäämise tõttu kurb. Kui Ole eksib ühe lasuga, aga on finišis minust ikkagi kiirem, siis ta totaalselt väärib kuldmedalit," teatas Bjørndalenile 1,3 sekundiga alla jäänud Dominik Landertinger.

Venemaa treener: Bjørndalen on geenius!

Laupäevase võistluse pressikonverentsisaal oli valgeid hambaridu täis – norralase võit tõi kõigil kohalviibijail naeratuse näole. Kiitust kostis igas nurgast. Venemaa koondise treener Viktor Maigurov: "Ole Einari võit ei üllatanud mind. Temasugused sportlased on haruldused. Bjørndalen on geenius!"

Bjørndalenit asus kohe ülistama ka murdmaalegend Bjørn Dählie, kelle rekordiga (12 taliolümpiamedalit) laskesuusataja nüüd viigis on. Dæhlie sõnul olla Bjørndalen Norra kõigi aegade parim sportlane.

"Tore on seda Bjørnilt kuulda, aga minu jaoks on ta endiselt suurim staar. Alati on keeruline erinevate aegade saavutusi võrrelda. Nüüd on võistlusi rohkem kui tema ajal. Minu jaoks on ta jätkuvalt parim," sõnas Bjørndalen.

Suudab 40aastane mees aga Sotšis veel mõne medali noppida, on tal Dæhlie kiitust üha keerulisem tagasi lükata. Kuidas on norralane suutnud nii kõrge eani tippkonkurentsis püsida? "Elu on liiga lühike, et alla anda ja lõpetada. Tuleb alati edasi rühkida. Mul on selja taga mõned halvad, probleeme täis pikitud hooajad, aga motivatsioon ei kadunud kunagi. Läksin päevast-päeva trenni ja harjutasin. See oli kõige tähtsam ja just sel põhjusel ma täna võitsin."

Koos Northugiga autosid putitama?

Pressikonverentsil visati ka nalja, et kui Oslo võidab 2022. aasta talimängude korraldusõiguse, on Bjørndalen niikuinii ka seal stardis. "Kindlasti mitte. Petter Northug ütles, et tahab millalgi hakata vanu autosid remontima. Võib-olla asun koos temaga seda ametit pidama!"

Aga enne veel tuleb Sotši olümpia korralikult lõpuni menetleda. Esimene juhtum on tänane jälitussõit, kuhu Bjørndalen stardib liidrina. Kullast madalamat sihti seada pole mõtet ning oleme ausad – see oleks ütlemata vinge, kui vanameister selle täna võidaks.

Kui see juhtuks, oleksime kõik ühe ainulaadse spordielamuse võrra rikkamad ning selliste emotsioonide pärast ju sporti vaadataksegi. Seega, Ole Einar, palun võida üks kuld veel!

Bjørndaleni olümpiarekordid

• 12 olümpiamedaliga tõusis Ole Einar Bjørndalen ühele pulgale kaasmaalase Björn Dæhliega. Rohkem medaleid pole taliolümpialt võitnud ükski sportlane.

• 7 olümpiakullaga jääb Bjørndalen Dæhliest ühe kullaga maha, aga selle korvamiseks on tal võimalus juba tänasel tagaajamisvõistlusel, millele ta stardib liidrina.

• 40 aasta ja 12 päeva vanusena võidetud kullaga sai Bjørndalenist taliolümpiate ajaloo vanim individuaaltšempion. Seni hoidis seda au Kanada skeletonisõitja Duff Gibson (39 a ja 190 p, 2006).

• 4 erinevalt taliolümpialt (Nagano, Salt Lake City, Vancouver, Sotši) võidetud kullaga tõusis Bjørndalen jagama rekordit koos Aleksandr Tihhonovi, Ricco Grossi (mõl laskesuusatamine) ja Claudia Pechsteiniga (kiiruisutamine).

• 16 aastat lahutab Bjørndaleni esimest ja viimast olümpiakulda. Nii suure vahega on taliolümpialt suutnud kullad võita vaid suusataja Raissa Smetanina (esimene 1976, viimane 1992).