LÄBIKUKKUMINE: Aivar Rehemaa laeks jäi 51. koht.Foto: Stanislav Moškov
Sotši 2014
10. veebruar 2014, 07:00

Rehemaa 51. kohast: tuleb öelda, et sportlane tegi tööd halvasti (7)

Pärast eilset 15 km + 15 km suusavahetusega sõitu Sotši olümpial oli Aivar Rehemaa kui kurva kuju rüütel. Protokolli läks kirja 51. koht, šveitslasest võitjale Dario Colognale kogunes kaotust 5.31,8. Ühtlasi pidi ta tunnistama hispaanlase, rumeenlase ja armeenlase paremust.

Mullusel MMil Val di Fiemmes oli Rehemaa tulnud seitsmendaks. Kui Rehemaa nüüd, pärast kesist olümpiastarti ajakirjanikele intervjuud andis, poetas ta sissejuhatuseks, et tal ei olegi midagi öelda.

"Loomulikult olen väga pettunud," lausus Anatoli Šmiguni õpilane.

"Aga kogenud sportlasena tean, et on paremaid ja halvemaid aegu. Tänane päev oli karjääri üks kehvematest."

Esimesel klassikaringil suusatas Rehemaa enda sõnul korralikult. "Algul jõudsin sõita küll, ei uskunud, et võib nii hulluks minna. Kui kolmandal ringil eespool gaasi lisati, poos mul hinge kinni, ei suutnud kiiremini suusatada."

Samas märkis Rehemaa, et olümpiaks valmistudes oli ta piisavalt keskmäestikus harjutanud ja Sotši saabudes oli enesetunne pigem hea. Paraku sai eile klassika-etapi keskel selgeks, et midagi rõõmustavat pole oodata.

"Kui klassikapool lõppes, siis vaatasin, et suurt vahet pole, kas saan 43. või 53. koha," arutles Rehemaa.

"Uisus ma end päris pildituks ei sõitnud."

Ehkki Rehemaa möönis, et klassikas suusad kõige paremini ei libisenud, polnud tal hooldemeestele ühtegi etteheidet.

"Tuleb öelda, et sportlane tegi oma tööd halvasti. Emotsiooni pealt mõtlen: kõik on jube s***sti," võttis 31aastane otepäälane päeva kokku.

Reedel on Rehemaal 15 km eraldistardist klassikasõidus järgmine etteaste. "Spordis juhtub vahel ikka imesid. Mul on Sotšis veel paar võistlust ees, vaatame, mis saab."

Suusavahetusega sõidu medaliheitlus pakkus aga kõditavat pinget. Nelja mehe finišilahingus triumfeeris novembris jalaoperatsioonil käinud Cologna, kes edestas rootslast Marcus Hellnerit 0,4 ja norralast Martin Johnsrud Sundbyd 1,4 sekundiga.

Kodupubliku kurvastuseks jäi Maksim Võlegžanin neljandaks, kaotades norralasele vaid 0,1 sekundiga.

"Oi, kui valus! Jälle!" hüüatas staadionil kommentaatorina tegutsenu mikrofoni, vihjates, et laupäeval said venelased ka laskesuusatamises neljanda koha.

Venemaa esitas Rahvusvahelisele Suusaliidule protesti, sest Sundby vahetas finišiheitluses rada, blokeerides Võlegžanini teed. Kuid kohtunikekogu ei leidnud norralase mahavõtmiseks põhjust.

"Olin nii väsinud, et nägin lõpusirgel vaevu jooni, püsti püsimisega oli raskusi," rääkis Sundby.

"Viimasel kümnel meetril kaotasin tasakaalu ja liikumistrajektoor muutus. Loodetavasti Võlegžanin ei arva, et ma teda takistasin."

Võlegžanin suutis kaotusevalu väärikalt taluda. "Kes võistlust vaatasid, need nägid, et võitlesime. Mis juhtus, see juhtus," sõnas ta.