VÕIMAS: Ott Tänaku sõit avaldas muljet ka M-Sport meeskonna bossile Malcolm Wilsonile: «Ootan huviga, mida ta veel teha suudab.» Foto: AFP/Scanpix
Auto-Moto uudised
10. veebruar 2014, 07:00

Rallimeeste nädalavahetus: Tänak kindel, Kruuda võidukas

Tänak: meist saab asja! (1)

Iga sõiduga tuli Rootsi ralli lumikatte alt välja üha rohkem kruusa ning samamoodi koorus pealispinna alt välja meie meeste südikus: Ott Tänak lõpetas tagasitulekuvõistluse üldarvestuses viiendana ning Karl Kruudale WRC2 klassis vastast ei leidunudki.

Enne hooaja teist MM-rallit oli kohalike autospordifännide seas meeldiv ärevus: Ott Tänakut ootas pärast aastast eemalolekut ees taas start kõrgeimal tasemel ning kõrvaletendusena lubas meelelahutust pakkuda WRC2 klassis startiv Karl Kruuda.

Tänak tõi masina finišisse

Kõige suurema põnevusega jälgisid eestlased muidugi Tänaku teist võimalust tippseltskonnas kanda kinnitada. Küsimused, kas mehe kiirus on vaatamata vaheaastale säilinud, said vastuse avapäevadega: esimesel seitsmel kiiruskatsel sõitis meie mees stabiilselt aegu esinelikus ning sai preemiaks ühe katsevõidu.

Seejärel kerkis poolehoidjate huultele teine päring: kas kiiruse kõrvale on suudetud leida ka kindlus? Tänaku tempot tõmbasid maha kaks piruetti ning kohatised ebakõlad esmakordselt sel tasemel kaarti lugenud Raigo Mõlderiga, ent eestlase kaine mõistus ei lubanud aja tagasivõitmiseks liialt riskeerida ning vaatamata mõne koha loovutamisele tuldi finišisse viiendana ja tallimeeste järel parima erasõitjana.

"Ralli kokkuvõttes on see minu jaoks supertulemus, saime enda jaoks väga palju positiivset tagasisidet," pidas eestlane ise Rootsis saadud 10 MM-punkti hiilgavaks saavutuseks.

Kõige olulisem oli roolikeerajale enda ja kaardilugeja Mõlderi koostöö lihvimine: "Kuigi kohati oli päris raske, tegi Raigo selle ralliga suure sammu edasi. See ralli pidi näitama, kas meist saab asja või ei saa. Täna võin julgelt öelda, et saab küll!"

Kruuda võitis lõpuga

Rootsis WRC2 klassis võistelnud Karl Kruuda jaoks oli aga võistluse lõpp kui kaunis unenägu. Avapäeval vaevanud käigukastimured tähendasid, et kolm kiiruskatset enne ralli lõppu sõitis eestlane rahulikus tempos ja teadmises, et WRC2 klassi kolmas koht on raudkindel.

Siis hakkas aga juhtuma: enam kui poolteise minutiga rallit juhtinud Yazeed Al Rajhi tegi pirueti ning viga paigates keeras masina sootuks katusele. Kruuda avastas järsku, et kindla kolmanda koha asemel on klassivõit vaid 18 sekundi kaugusel. "Läheme võitlema!" oli eestlase lühike kommentaar enne viimast kiiruskatset.

Meest sõnast, autot roolist: Kruuda ja kaardilugeja Martin Järveoja võtsid oma Ford Fiesta S2000 masinast välja kõik mis võimalik ja samal ajal veeres liidrikohta hoidnud Jari Ketomaa aeglaselt finiši poole – soomlase naelrehvid ei sisaldanud enam jäisel teel kihutamiseks piisavalt palju naelu. Lõpptulemusena edestas Kruuda konkurenti kiiruskatsel 21 sekundiga ning võttis elu esimese MM-võidu.

Võit tõstis sõitja 25 punktiga WRC2 sarjas kolmandale kohale. Järgmisena on MM-sarjas kavas märtsis Mehhiko ralli, kus madalama klassi masinasse kolib ka Tänak.