Kiiruisutamises võitis teist päeva järjest kuldmedali Holland. Kui laupäeval võeti meeste 5000 m distantsil kolmikvõit, siis eile tõi kulla koju Irene Wust.Foto: DAMIEN MEYER
Sotši 2014
10. veebruar 2014, 09:00

STATISTIKAPOMM: Olümpiamängude 2. võistluspäev numbrites

Olümpiamängude teisel võistluspäeval leidsid omaniku kaheksa medalikomplekti. Vaatame pühapäeva, 9. veebruarit statistilisest aspektist – mida põnevat arvud meile räägivad?

Venemaa iluuisutamisvõistkonna kuldmedalini aidanud Jevgeni Pluštšenkost sai läbi aegade teine neli olümpiamedalit võitnud iluuisutaja. Sama on suutnud vaid 1920., 1924., 1928. ja 1932. aastal medali võitnud rootslane Gillis Grafström.

Venemaa võistkonda kuulunud 15 aasta ja 249 päeva vanusest Julia Lipnitskajast sai iluuisutamise noorim olümpiavõitja pärast 1936. aastal paarissõidus kulla võitnud sakslannat Maxi Herberit, kes oli toona 121 päeva noorem kui Lipnitskaja eile.

Meeste ühekelgul pronksmedali võitnud Itaalia kelgutajast Armin Zoeggelerist sai läbi aegade esimene kuuel erineval taliolümpial medali võitnud sportlane. Suveolümpial on seda suutnud viis sportlast - Birgit Fischer (Saksamaa, aerutamine), Aladar Gerevich (Ungari, vehklemine), Anku van Grunzven (Holland, ratsutamine), Elisabeta Lipa (Rumeenia, sõudmine) ja Hans Günther Winkler (Saksamaa, ratsutamine).

Meeste ühekelgul hõbemedali võitnud Albert Demtšenko (Venemaa) oli eilse seisugaz 42 päeva ja 74 päeva vana, mis teeb temast taliolümpia ajaloo vanima individuaalse medalivõitja.

Naiste 3000 m kiiruisutamise võitnud Irene Wustist sai esimene Hollandi sportlane, kes võitnud kuldmedali kolmel erineval olümpial - 2006 võitis Wust 3000 m ja 2010 1500 m distantsi.

Meeste kiirlaskumise võitnud Matthias Mayeri kuldmedal oli Austriale sel alal seitsmendaks. Enamat pole ühel konkreetsel mäesuusatamise alal suutnud mitte ükski riik.

Naiste lumelaua pargisõidus hõbemedali võitnud soomlannast Enni Rukajärvist sai esimene avatseremoonial riigilippu kandnud sportlane, kes Sotši olümpial medali võitnud.

Naiste lumelaua pargisõidus pronksmedali võitnud britt Jenny Jones on esimene Suurbritannia sportlane läbi aegade, kes võitnud medali lume peal peetaval spordialal. Ühtlasi on 33 aasta ja 221 päeva vanusena medali võitnud Jones naiste lumelauasõidu olümpiaajaloo vanim medaliomanik.

Naiste laskesuusasprindi võitnud Slovakkiat esindav venelanna Anastassia Kuzmina on esimene naine, kes suutnud laskesuusatamise samal individuaalalal võita kaks kuldmedalit - Kuzmina jäi sprindis löömatuks ka nelja aasta eest Vancouveris.

Meeste normaalmäe suusahüpetes kulla võitnud Kamil Stoch on Poola läbi aegade kolmas taliolümpiavõitja pärast Wojciech Fortunat (1972, suusahüpped) ja Justyna Kowalczykit (2010, murdmaasuusatamine).

Kahe võistluspäeva jooksul on välja jagatud 13 medalikomplekti ehk 39 medalit, mida on jagunud 17 riigi sportlastele. Ainsad medaliriigid väljastpoolt Euroopat on USA ja Kanada.