Togo olümpiakoondist Sotši mängude avatseremoonial. Lipukandja oli murdmaasuusataja Mathilde Amivi Peitjean.Foto: JOHN MACDOUGALL
Sotši 2014
10. veebruar 2014, 16:00

TAKTIKA? Togo suusakoondis andis pressikonverentsi, suusatajad puudusid (8)

Togo on üks seitsmest riigist, kes teeb Sotši oma taliolümpiadebüüdi (ülejäänud on Dominica, Ida-Timor, Malta, Paraguai, Zimbabwe ja Tonga). Tähtsa sündmuse äramärkimiseks andis Togo suusakoondis täna Sotši mänge kajastavatele ajakirjanikele pressikonverentsi.

Oli ainult üks iluviga – puudusid mõlemad sportlased, mäesuusataja Alessia Afi Dipol ja murdmaasuusataja Mathilde Amivi Peitjean. Küll aga oli kohal erakordselt jutukas Togo olümpiakomitee asepresident Bayor Kelani ning veel viis tegelast (kõik mehed, suusatajad on mõlemad naised), kellest kolm terve pressikonverentsi vaikisid.

Kumbki Togo suusataja ei ole riigiga tihedalt seotud. Petitjean esindas eelmise aastani Prantsusmaad, kus üles kasvas, ja asus Togo lipu all võistlema alles siis, kui Togo Olümpiakomitee talle Facebook'is sõnumi saatis ja selle variandi välja pakkus. Valgenahaline Dipol on aga sündinud ja üles kasvanud Itaalias ning tema seos Togoga on olematu. Lisaks võistles ta 2012. ja 2013. aastal India värvides.

Kelani rõhutas aga korduvalt, et need faktid ei muuda naisi vähem togolasteks. "Togolasi elab ka Norras, Saksamaal ja Rootsis. Kui nad on selle spordiala valinud, siis on Togo Olümpiakomitee kohustus neid nende valikus toetada sõltumata spordialast," sõnas Kelani.

Togo teeb taliolümpiadebüüdi ilmselt neljapäeval, kui naiste murdmaasuusatamises on kavas 10 km distants.