Han-Hendrik Piho.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Sotši 2014
11. veebruar 2014, 11:52

Han Hendrik Piho: olümpia pole koht, kus riielda

Eesti kahevõistlejate seas puhkes olümpia eel mäletatavasti skandaal – viimasel hetkel jäädi neljandast olümpiakohast ilma ning alakomitee otsusega pidi koju jääma eelmise hooaja kindel esinumber Kail Piho. Tema vend Han Hendrik kinnitab siiski, et olümpiale riidu kaasa ei võetud.

"Sellest tülist olen praeguseks kindlasti üle saanud. Ainuke häda, et venda pole toakaaslaseks. Aga inimesed unustavad ja andestavad. Olümpia pole see koht, kus riielda. Koondise sisekliima on igatpidi korras," sõnas Han Hendrik. "Hetkel olümpiatunnet veel pole, aga küll ta homseks (siis toimub normaalmäe võistlus – toim) tuleb!"

Sotši normaalmäge proovivad kahevõistlejad esimest korda – eelmise hooaja MK-etapi ajal polnud see veel valmis ning seetõttu hüpati toona vaid suurelt mäelt. Piho sõnul on tegu madala lennuga mäega ning mitmed kahevõistlejad on õige hetke tabamusega hädas olnud.

Kui tavaliselt sõidavad kahevõistlejad samadel radadel murdmaameestega, siis Sotšis mitte. Murdmaastaadioni ja hüppemägesid lahutab sügav org (need asuvad suisa erinevate mägede otsas) ja väga pikk vahemaa. Seetõttu rajati kahevõistlejate murdmaarada hüppemägede juurde. Midagi kerget see Piho sõnul endast ei kujuta.

"Suhteliselt raske rada. Lauskmaad on ainult suusastaadionil ehk väga vähe. Kogu aeg käib üles-alla ning ronimist on üpris palju. Eks näis, kui kõvaks rada läheb. Äkki suudavad korraldajad meile raudtee ette anda, aga väga ei usu – pigem sõidetakse rada ikka üsna pehmeks," rääkis Piho.

Erinevalt mitmetest Eesti olümpiasportlastest on Pihol paika pandud konkreetne eesmärk ja mees ei häbene seda ka välja öelda. "Tahan mulluse Val di Fiemme MMi 33. koha üle sõita. Võimeline olen rohkemaks, aga hea tulemuse jaoks peavad kõik asjad – hüpe, sõit, suusamääre, sõidutaktika – klappima," sõnas Piho.

Kahevõistluse normaalmäevõistlus on Sotšis kavas kolmapäeval. Hüppevoor algab Eesti aja järgi 11.30, suusasõidule antakse start kolm tundi hiljem.