OTSUSTATUD: Tanel Kurbas (vasakul) viis Rocki 1.31 enne lõppu 82:69 juhtima ja kindlustas Tartu klubile võidu. Augustas Peciukevicius (paremal) ei hoidnud rõõmu vaka all.Foto: TAIRO LUTTER
Korvpall
11. veebruar 2014, 23:43

Tartu Ülikool/Rock oli eurosarjas üle Samara Krasnõje Krõljast ja avas ukse veerandfinaali

VÕIMAS, ROCK! Kriisa: „See mäng näitas, miks tasub sporti investeerida!“ (9)

„Siin saalis pole midagi nii võimast tundnudki! Super tunne, katus pealt!" Need sõnad kuuluvad Joosep Toomele, ühele paljudest tänastest kangelastest. Tartu Ülikool/Rock võitis täismaja toel 84:73 korvpalli Eurochallenge'i sarjas tiitlikaitsja Samara Krasnõje Krõljad ja kindlustas edasipääsu veerandfinaali.

Tõsi, Toomet kuus aastat tagasi legendaarsete Permi Ural Greati heitluste ajal meeskonnas polnud. Reedel hüppeliigest vigastanud, ent ihuliikmele tugeva teibi ja tähtsast kohtumisest tuleneva kõva adrenaliinilaksu saanud Toome mängis oma parimate päevade tasemel. Kaheksa punkti ja kaks kaugviset pole küll teab, mis kõvad näitajad, aga Rockil oli teda hädasti vaja.

Õigupoolest ei langenudki ükski tartlane ansamblist välja. Janar Talts alustas võimsate viskeblokeeringutega, Augustas Peciukevicius jätkas teravate läbiminekute, Vincent Simpson tegi viimase aja parima esituse, Vilmantas Dilys skooris nii korvi alt kui väljast.

Viimase naela lõi Samara kirstu Tanel Kurbas, kes võttis paar minutit enne lõppu enesekindlalt kaks kaugviset enda peale ja lükkas need sopsuga sisse. „Väga julge temast!" kiitis Talts. „Kõva vend, kui niimoodi ära paneb," sekundeeris Toome.

Vanameister Valmo Kriisa, kes on tõusnud viimase kuuga Rocki üheks võtmemängijaks, oli pärast kohtumist mõistagi heas tujus ja kaldus korvpallist pisut kõrvale. „Homme lähevad inimesed tööle ja räägivad korvpallist. Kõigil on hea tuju ja seega elavneb ka majandus. Tänane mäng näitas, miks tasub sporti investeerida!"

Kergemalt võtma ei hakata

Rockil on koht veerandfinaalis kindel ja suure tõenäosusega ka I-vahegrupi esikoht, millega kaasneb koduväljakueelis. Selleks võib Rock järgmisel nädalal võõrsil Antverpeni Giantsile kaotada kuni 7 punktiga. Mõistagi on lihtsam variant nendelt või rumeenlaste Gaz Metanilt võit võtta.

Roci peatreener Gert Kullamäe lubas, et kergemalt asju tegema ei hakata. „Euromängud pole nüüd küll see koht, kus asju lõdvemalt võtta. Küll on mul hea meel, et pinged on maas. Ei mäletagi oma mängijaaegadest või noorest peatreenerikarjäärist, et eurosarjas oleks paar vooru veel minna ja võib ennast suhteliselt hästi tunda," sõnas ta.

Ainus murekoht on Gert Dorbeku teisel veerandajal saadud jalavigastus. „Vaatame, kuidas tal on. Väikse muna lõi küll juba üles," selgitas Kullamäe.

Enne kohtumist räägiti palju Samara täienenud koosseisust, aga muus osas oli pilt välismänguga (Rock võitis selle lisaajal 75:74 - toim) üsna sarnane. Taas ajas Krasnõje Krõljat närvi tartlaste maa-ala kaitse, mille toel viimasel veerandajal vahe sisse tehtigi. Lisaks hakkas Rocki kolmestekahur järjest võimsamalt tööle ja publiku kisa saatel hakkasid Samara nimekad mehed järjest enam eksima.

Ometi oli külaliste tase oli teada ja eesotsas Venemaa ja Poola koondislaste Anton Ponkrašovi ning Michal Ignerskiga ei jäetud seda ka Tartu publikule näitamata. Juba esimese poolajaga kombineerisid nad 19 punkti ja vedasid Samara poolajaks 43:40 juhtima. Lõpuni ei kestnud aga nemadki.

„Kui võidad kogu liiga favoriiti kaks korda, peab meis ju midagi olema! Aga teada on see, et rikaste klubide vastu peab veidike õnne ka olema. Täna oli meil kõike," võttis Kullamäe aastate ühe võimsaima esituse kokku.

Eurochallenge'i I-vahegrupi tabeliseis: Rock 4 võitu ja 0 kaotust, Samara 2-2, Antverpen 2-2, Gaz Metan 0-4