Kanada vigursuusatajad Dara Howell ja Kim Lamarre võidetud medalitega.Foto: Adrian Wyld
Sotši 2014
12. veebruar 2014, 09:00

STATISTIKAPOMM: Olümpiamängude 4. võistluspäev numbrites

Olümpiamängude kolmandal võistluspäeval leidsid omaniku kaheksa medalikomplekti. Vaatame teisipäeva, 11. veebruarit statistilisest aspektist – mida põnevat arvud meile räägivad?

Pärast Dara Howelli ja Kim Lamarre'i poolt naiste vigursuusatamise pargisõidus võidetud kulda ja pronksi on Kanada võitnud Sotši taliolümpia seni välja jagatud üheksast vigursuusatamise medalist koguni kuus (sealhulgas kõik kolm kulda).

Naiste suusasprindi võitnud Maiken Caspersen Falla kuldmedal on Norrale taliolümpia-ajaloo 100. murdmaasuusatamises teenitud medal. Ühel alal on Norra 102 medalist (Falla järel võitis hõbeda Ingvild Flugstad Oestberg ja meeste sprindi Ola Vigen Hattestad) enamat suutnud vaid Austria, kes võitnud mäesuusatamises 107 medalit.

Küll aga on Norra liider arvestuses, mille nimi "taliolümpial ühe riigi poolt ühel spordiala võidetud kuldmedalid". Hattestadi kuld oli Norra 38. murdmaakuld, millele ei saa vastu isegi Austria mäesuusatajad.

Naiste 500 m kiiruisutamise kuldmedali võitnud Sang Hwa Lee on juba seitsmes Vancouveri olümpiavõitja, kes suutnud Sotšis nelja aasta eest võidetud kulda kaitsta.

Suurbritannia curlingu-naiskond püstitas olümpiarekordi, kui 12:3 võidumängus USA vastu teeniti ühes voorus (mõlemal võistkonnal on selle jooksul kasutada 10 kivi) koguni seitse punkti. Eelmine olümpiarekord oli kuus punkti ning seda jagasid Rootsi ja Kanada meeskonnad, kes suutsid seda vastavalt 2002. ja 2006. aastal (mõlema vastaseks oli Soome). Naiste senine olümpiarekord oli viis punkti ühes voorus.

Natalie Geisenbergeri kuldmedal naiste ühekelgul tähendas, et Saksamaa on selle ala võitnud nüüd viiel järjestikusel taliolümpial. Tegu on pikima hetkel elusoleva võiduseeriaga. Taliolümpia-ajaloo pikim võiduseeria kuulub Nõukogude Liidule, kes võitis aastatel 1964-1988 seitsmel järjestikusel olümpial iluuisutamise paarissõidu.

Meeste lumelaua pargisõidus Šveitsi esindava venelase Juri Podlatšikovi järel hõbemedali võitnud jaapanlane Ayumu Hirano on nüüd noorim lumel harrastaval alal individuaalse olümpiamedali võitnud sportlane. Kui seni kuulus see au Austria mäesuusatajale Traudi Hecherile, kes võitis 1960. aastal naiste kiirlaskumises pronksi olles 16 aastat ja 145 päeva vana, siis Hirano vanus eilse seisuga oli pelgalt 15 aastat ja 74 päeva.

Naiste suusahüpete läbi aegade esimese olümpiakulla võitnud sakslanna Carina Vogt tõi kodumaale suusahüpete neljanda olümpiakulla. Viimati võideti 2002. aasta meeskonnavõistlus.