Tšehhi - Rootsi matš olümpiamängude meeste hokiturniiri avapäeval.Foto: Mark Humphrey
Sotši 2014
12. veebruar 2014, 21:19

HOKIÕHTU SOTŠI OLÜMPIAL: Tšehhi - Rootsi ja Läti - Šveits (1)

Sotši olümpiamängudel algas täna meeste jäähokiturniir ehk sisuliselt võib öelda: olümpia nüüd algaski! C-grupis alustasid võiduga Rootsi ja Šveits, kes said vähem või rohkem dramaatilisel moel jagu vastavalt Tšehhist ja Lätist.
21:21
Ott Järvela

Tšehhi - Rootsi: väravad 2:4, pealevisked 29:25, tõrjed 21:27, karistusminutid 10:10.

Šveits - Läti: väravad 1:0, pealevisked 39:21, tõrjed 21:38, karistusminutid 6:10.

21:18
Ott Järvela

Vastus eelmisele küsimusele: Tšehhi ei võtnudki väravavahti välja ja leppis 2:4 kaotusega, mis, nagu öeldud, turniirisüsteemi arvestades midagi väga hullu ei tähenda. Rootsi alistas Tšehhi 4:2.

Teises mängus sündis tõeline dramaatika, kui 38 tõrjet teinud Läti väravavaht Edgars Masalskis pidi Šveitsi 39. pealeviske võrgust korjama. Värav sündis vaid 8 sekundit enne normaalaja lõppu, autoriks Simon Moser. Šveits alistas Läti 1:0.

21:11

Tšehhi on viimasel kolmandikul sooritanud praeguse seisuga 11 pealeviset Rootsi 4 vastu, ent nagu juba korra öeldud - Henrik Lundqvist teeb väravas korralikku mängu. Muuhulgas tõrjus ta mõne minuti eest üks-üks olukorra. Millal Tšehhi väravavahi välja võtab?

21:03

Venemaa hokifännid kaifivad alanud olümpiaturniiri täiega. See foto on veel suhteliselt tagasihoidlik. Bolšoi halli suurel ekraanil näidati paari minuti eest silma järgi hinnates vähemalt keskmises staadiumis tüüpi, kes treppidel kenatsevate tantsutüdrukute vahel väga usinalt tantsu vihtus lüüa.

21:01
Ott Järvela

Viimase kolmandiku esimesest kümnest minutist mängis Tšehhi arvulises ülekaalus 4.45 ja Rootsi 45 sekundit, ent väravani ei jõudnud eriolukordades kumbki. Tšehhi domineerib kergelt, aga Lundqvist teeb Rootsi väravas korralikku tööd ja svenssonite kaheväravaline eduseis püsib.

20:56

Kaklus! Kaklus! Näh, rahunesid maha ikkagi. Aga Rootsi teenib järjekordse karistuse ning kapten Zetterberg uisutab jälle kohtunike tsooni juurde jutuajamisele, et uurida: miks jälle meie?

20:49

Viimane kolmandik on alanud. Tšehhi lörtsis arvulise ülekaalu ära, kui teenis ise kah karistuse. Järgnenud vähemus peeti vastu ning nüüd on mängu lõpunit 16 ja pool minutit ning seis jätkuvalt Rootsi kasuks 4:2.

20:47

Tšehhi - Rootsi mängu teise kolmandiku statistika: väravad 2:2, pealevisked 7:11, tõrjed 5:9, karistusminutid 4:2. +/- arvestuses on tšehhidest +2 peal Marek Zidlicky ja Zbynek Michalek, rootslastest Gabriel Landeskog, Erik Karlsson, Henrik Zetterberg, Alexander Steen ja Oliver Ekman-Larsson.

20:37
Ott Järvela

Tunded ja teod keesid teisel kolmandikul päris korralikult ja kohtunikel tuli nii mõnelgi puhul mehi lahutada. Tšehhi suutis oma õnneks 0:4 kaotusseisust vihastada ja selle viha katalüsaatorina kasutades end mängu tagasi vinnata. Rootsi juhib 4:2, aga alustab viimast perioodi arvulises vähemuses ning ei ole enam nii veenev nagu esimese kolmandiku lõpus ja teise alguses.

20:31
Ott Järvela

Mängus Läti - Šveits on skoor jätkuvalt avamata. Kaks kolmandikku mängitud, Läti teeninud kuus ja Šveits neli karistusminutit. Aga seis ikka 0:0.

20:30

Mina oma pühas lihtsameelsuses arvasin ikka, et Venemaa on jätkuvalt 1998. aasta olümpiafinaali pärast tšehhide peale tige nagu herilasepesa, aga tühjagi. 16 aastat on valu leevendanud ning slaavi veri on tihe kui tökat. Kui paarsada Rootsi fänni välja jätta, on terve Bolšoi saal Tšehhi poolt ning eriti vaimustunud ollakse Jaromir Jagri manöövritest.

Teine kolmandik on lõppenud, Rootsi juhib 4:2, aga alustab viimast perioodi arvulises vähemuses, sest koos lõpusireeniga määrati kinnihoidmise eest 2minutiline karistus Jimmie Ericssonile. Zamboni-time!

20:14

"Nonii-nonii-nonii!" ütleks Bläck Rokit selle peale. Tšehhid löövad kohe otsa ka teise värava ja seis on 4:2. Rootslased protestivad, et väravavaht Lundqvisti segati ja kohtunikud vaatavad ka video üle, ent Jaromir Jagri värav püsib ja Tšehhi on mängus tagasi. Vist.

Samas seisul 4:1 oli Rootsil paar väga head võimalust. Järeldus: Tšehhi on oma ründemängu käima saanud, aga kaitse lonkab endiselt.

20:08

Tšehhi lööb värava! Marek Zidlicky teeb seisuks 4:1. Ja pole mingit kahtlust, et Venemaa publik on täiega tšehhide poolt. Kui litter võrku raksatab, rõkkab Bolšoi jäähokipalee võimsalt ja raevukalt. Kas Tšehhi suudab tõusta või on see pikemat plaani arvestades tühine nüanss?

20:06
Ott Järvela

Kuna Tšehhi koondis publiku lõbustamise eest ei hoolitse - nad mängivad nii kehvasti, et Rootsi juhib 4:0 ja tasavägiseks lahinguks praegu lootust pole - on asunud publik ennast ise lõbustama.

Esmalt hõiguti "Šai-bu! Šai-bu" ja siis pandi käima Mehhiko laine. Järgmises vahetuses jääle tulnud Jagr tekitas Rootsi värava all ka kaks elevust, ent Lundqvisti nullimäng praeguse seisuga püsib.

20:02
Ott Järvela

Saalis lehvib nii Tšehhi kui ka Rootsi lippe (viimaseid ikka sutsu rohkem), ent kõige rohkem lehvitatakse ikkagi Venemaa trikoloori. Samas ei sega oma meeskonna puudumine venelasi kaasa elamast. Hokit tuntakse ja armastatakse ning igast kaasaelamise nüansist õhkub meeldivat asjatundlikkust.

Enamik publikust on Tšehhi poolt (et näeks tasavägist matši? Jaromir Jagr?), aga Rootsi realiseerib järjekordse arvulise ülekaalu 4:0 väravaks ning see mäng on tehtud. Tšehhi peab hoolitsema, et numbrid piinlikuks ei muutu. Ning samas viskavad 25 minutiga visatud neli väravat õhku intrigeeriva küsimuse: kas Tšehhi ongi nii kehv või on hoopis Rootsi nii hea? Mida arvate?

19:55

Rootsi juhib juba 3:0! Teise kolmandiku esimesel minutil lubab Tšehhi kaitse Rootsi kaptenil Henrik Zetterbergil vabalt viskesektorisse liuelda ning ründaja vise üllatab väravavaht Jakub Kovarit. Sarnaselt 2:0 väravale lendas ka seelitter sisse esimese posti kõrvalt ning Tšehhi peatreener Alois Hadamczik otsustab: Kovar pingile, Alexander Salak platsile.

19:52

Tšehhi - Rootsi mängu esimese kolmandiku statisika: väravad 0:2, pealevisked 7:9, tõrjed 7:7, karistusminutid 4:4. Avakolmandiku +/- arvestuses parim mees on mõlema tabamuse ajal platsil viibinud (ja esimese ka löönud) Rootsi kaitsja Erik Karlsson, ainus kahe miinuse mees Tšehhi ründaja Jiri Novotny.

19:38
Ott Järvela

Rootsi võidab esimese kolmandiku 2:0 vaatamata tõigale, et selle lõpus mängiti kaks minutit arvulises vähemuses. Parandus ka Rootsi avavärava utori osas - selleks on ikkagi Erik Karlsson (jäähallis teadustati alguses valesti). Kohtumises Läti - Šveits on skoor avamata.

19:32

Sel fotol on jäädvustatud hetk, kui algas Sotši olümpia jäähokituriir. Esimeses lahtiviskes olid vastamisi Tšehhi ja Rootsi koondise kaptenid Tomas Plekanec ja Henrik Zetterberg.

19:26
Ott Järvela

Rootsi juhib 2:0, kui Patrik Berglund purjetab Tšehhi tsooni ja kõmmutab litri üle puurivahi Kovari õla esimesse ristnurka. Nahaalne värav ja alguses päris vahva mulje jätnud Tšehhi seis kisub nutuseks.

Loe rohkem