RAHULOLEV: Ärimees Arvo Kivikas nautis olümpiamelu täiega. Foto: Stanislav Moškov
Sotši 2014
13. veebruar 2014, 09:30

Arvo Kivikas riietas olümpiaks Eesti koondise ja Läti bobisõitjad

Mees, kes teeb koostööd Andrus Veerpaluga (18)

Sotši mängudel fännirõõme kogenud spordirõivaste tootja Ilves-Extra omanik ja ärijuht Arvo Kivikas kasutab meeleldi kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu teadmistepagasit. Suusasangari endiselt susisev dopingulugu pole usalduskriisi tekitanud.

"Andrusega on meil kõige suurem koostöö," räägib Kivikas, rahulolunoot hääles.

"Vaieldamatult on temal murdmaasuusatamises väga suured kogemused, kasutame tema teadmisi toote arendamiseks."

Kas Veerpalu dopingustoori ei ole Kivikast häirinud? Ärimees vajub korraks mõttesse. "Kuna ma ise olen hariduselt matemaatik, siis saan isegi Andruse tiimi liikme Krista Fischeri selgitustest aru," sõnab ta.

"Kui kohus on ta õigeks mõistnud, siis tuleb otsust austada."

Kallis avatseremoonia pilet jäigi kasutamata

Muide, olümpial hoiab Kivikas tuliselt pöialt ka maailma paremikku kuuluvatele Läti bobisõitjatele, kes kasutavad Ilves-Extra tooteid.

"Vedasime ühe bobi Tallinna Ülemistele ja teise Tartusse Lõunakeskusesse rahvale vaatamiseks," lausub ta ning märgib, et bobikelk kaalub 200 kilo ja on 3,2 meetri pikkune.

Juba teist olümpiat riietab Ilves-Extra ka Eesti koondise. Paraku pole võistkonnal säravat liidrit, kellelt võiks oodata vägevat pauku.

"Eks loodame Aivar Rehemaale. Inimestena on meie sportlased sümpaatsed, saan kõigiga hästi läbi. Aga puhtsportlikult on tase nagu ta on," arutleb Kivikas kümme minutit enne suusakoondise liidri avaetteastet, mis päädib 51. kohaga.

Nelja talve tagusel Vancouveri olümpial esimest korda suure spordipeo erilist õhkkonda nautinud Kivikas tegi nüüd sammu edasi ja jälgis Sotši mängude avamist otse staadionil.

"Üks kord elus võiks ikka avamise kohapeal ära vaadata, kui oled kogu elu spordi sees olnud," ütleb endine orienteeruja.

"Mulle jäid ainult positiivsed muljed. Suurriik pingutas ja tal oli, keda välja panna. Näiteks lipukandjad olid tuntud inimesed eesotsas esimese naiskosmonaudiga."

Kivikasel oli kaks piletit, mis maksid kokku 1700 eurot. Paraku ta naine haigestus ja üks pääse jäi kasutamata.

Lapselapsele kingitus

"Kõik pealtvaatajad on autoriseeritud," selgitab Kivikas.

"Eks paljud olid Sotši tulles turvalisuse pärast hirmul. Aga uus süsteem on hea. Tänu sellele ei pääse siia ükski inimene, kellest korraldajad midagi ei tea. Ja nii muutub ka pileti käest kätte müümine mõttetuks, sest keegi teine ei saa seda kasutada."

Kivikase vaba aeg Sotšis kulus võistlustel käimisele. "Täna hommikul jõudsin võistluspaika kolme tunniga," räägib ta pühapäeval.

"Aga eile õhtul, kui tuhanded inimesed hakkasid korraga liikuma, kulus mul hotelli jõudmiseks neli tundi. Välja sõitsin pärast hommikusööki ja tagasi jõudsin öösel kell 12."

Hea mulje on Kivikasele jätnud vabatahtlikud abilised. "Nad on väga sõbralikud. Kui midagi uurid, siis kohe selgitavad, kuhu tuleb sõita. Soovin neile jõudu, et lõpuni vastu peaksid. Eks väsimus tekib hiljem."

Eile koju naasnud Kivikas lootis minna Tartu maratonile, paraku jääb võistlus lumenappusel ära. Ta avaldab, et ostis Sotšist ka ühe kingituse. "Mul on kaheksa lapselast, pojapoeg saab varsti kolmeaastaseks," lausub Kivikas.

"Samas ei saa öelda, mis asja ma talle ostsin, sest lugu võib ilmuda enne sünnipäeva," lisab ta naerdes.

Arvo Kivikas

1972. aastal lõpetas Tartu Riikliku Ülikooli matemaatikuna. Praegu tegutseb Ilves-Extra nõukogu esimehe ja ärijuhina. Meistersportlane orienteerumises. NSVLi meistrivõistlustelt võitnud kaks kulda, Eesti meistrivõistlustelt 52 medalit (19 kulda, 20 hõbedat ja 13 pronksi).