Dominique Gisin ja Tina Maze rõõmustavad jagatud kuldmedali üle. Taliolümpial tuli ühel alal kaks kulda viimati välja anda 2002. aastal.Foto: GARY HERSHORN
Sotši 2014
13. veebruar 2014, 09:00

STATISTIKAPOMM: Olümpiamängude 5. võistluspäev arvudes (1)

Olümpiamängude viiendal võistluspäeval leidsid omaniku kuus medalikomplekti. Vaatame kolmapäeva, 12. veebruarit statistilisest aspektist – mida põnevat arvud meile räägivad?

Iluuisutamise paarissõidus kuldmedali võitnud Venemaa duo Tatjana Volosožar - Maksim Trankov on esimesed kodupubliku ees olümpiakulla võitnud paarissõitjad 78aastase pausi järel. Viimati suutsid seda Maxi Herbere - Ernst Baier 1936. aasta Garmisch-Partenkircheni taliolümpial.

Ühtlasi said Volosožar ja Trankov esimesteks sportlasteks, kes võitnud ühelt olümpialt iluuisutamises kaks kulda (või ükskõik, millist medalit), mida enne Sotšis juhtuda ei saanudki, sest võistkonnavõistlust varem kavas polnud.

Aljona Savtšenko ja Robin Szolkowy võidetud pronks oli Saksamaa 200. taliolümpiamedal.

Mäesuusatamises pole kunagi varem olümpiakuld jagamisele läinud. Eile läks, sest nii Tina Maze kui ka Dominique Gisin said kirja täpselt sama aja 1.41,57. Viimati läks taliolümpiakuld jagamisele 2002. aasta Salt Lake City murdmaasuusatamise meeste 10 km jälitussõidus, kus kulla said kaela nii Frode Estil kui ka Thomas Alsgaard.

Kiiruisutamises jätkub Hollandi kullapidu - viiendal alal, meeste 1000 m distantsil võitis Stefan Groothuis Hollandile nende mängude neljanda (kiiruisu)kulla. Sama palju suudeti ka 2010 Vancouveris, aga Sotšis on veel rohkesti võistlusi ees. Hollandi kiiruisutajate seni parim olümpia oli Nagano 1998 (5 kulda, 11 medalit), Sotši (4 kulda, 10 medalit) ähvardab selle üle lüüa.

Nagu kiiruisutamises Holland, nõnda kelgutamises Saksamaa. Tobias Wendl ja Tobias Artl võitsid kahekelgul kuldmedali, mis hoidis sakslaste edu 100% peal - Sotšis on võidetud kõik kolm kelgutamisala ning kindlad favoriidid ollakse ka tänases teatevõistluses.

Naiste lumalaua rennisõidus pronksi pälvinud Kelly Clark sai esimeseks sportlaseks, kes võitnud lumelauasõidus kolm medalit - 2002 võitis ta samal alal kulla ja 2010 pronksi.

Meeste curlingus alistas Suurbritannia 4:2 Šveitsi. Sellega kordasid meeskonnad olümpiarekordit kõigi aegade madalaima skooriga olümpiamatši osas. Sama väikese skooriga on varem lõppenud vaid kaks matši: Suurbritannia - Norra 1998. ja Suurbritannia - USA 2010. aastal. Naiste olümpiarekord on 3:2 (2006, Suurbritannia - Taani). NB! Kõik neli mainitud matši võitsid britid.