Warren Smith - Eesti koondise suur õnnestuja.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Sotši 2014
25. veebruar 2014, 19:39

ÕHTULEHE LATID: hirmus latikolin ja seitse vaprat (38)

Eesti olümpiakoondise 25 liikmest 7 täitsid Sotšis Õhtulehe poolt olümpia eel seatud eesmärgi.

Esmalt raputan tuhka endale pähe. Kui latiületajaid on nii vähe, siis järelikult pole ma endiselt lahti saanud spordiajakirjanikke alalõpmata kimbutavast haigusest nimega parandamatu krooniline optimism. Tunnistan viga ja lahkun ametist.

Seejärel paluks aplausi kõigile latiületajatele. Mäesuusatajatelt Warren Smithilt ja Triin Tobilt ootasime vastavalt TOP40 ja TOP55 kohti. Said kenasti hakkama - Smith oli slaalomis 26. ja Tobi 46. Eks järgmisel olümpial ootame neilt juba enamat! Smith kerkis ühtlasi Eesti parimaks suusasportlaseks, mis on üsna jahmatav.

Laskesuusatajad Indrek Tobreluts (eesmärk TOP30) ja Johanna Talihärm (TOP70) olid samuti ülesande kõrgusel, teenides 29. ja 48. koha.

Täpselt sihiks seatud 24. kohaga lõpetas Sotši võistluse iluuisutaja Viktor Romanenkov. Madalale seatud latist (TOP40) astusid üle ka noored kahevõistlejad Kristjan Ilves ja Han Henrik Piho - kohad 34. ja 36. Nende sportlaste olümpia võib lugeda kordaläinuks. Teatesõitudes näitas end visa võitlejana ka Raido Ränkel.

Ülejäänud... Kahjuks kostis vaid latikolinat. Kõige enam valmistasid pettumust koondise eeldatud liidrid. Aivar Rehemaa (TOP15) leppis Venemaal 51., 40., ja 44. kohaga. Sama kõrgele seadsime lati ka Peeter Kümmeli tarvis, kes piirdus sprindi ajasõidus 52. resultaadiga. Jelena Glebova (TOP16) kõrbes samuti - 29. ehk eelviimane. Samuti ei suutnud oodatud üllatus(?)pauku serveerida Kauri Kõiv (TOP19) ja Kadri Lehtla (TOP25).

VAREM SAMAS RUBRIIGIS: Kas Rehemaa päästab fiaskost?

Olümpia on jätkunud Eesti sportlaste jaoks ebameeldivas rütmis, Õhtulehe lati on vahepeal ületanud vaid kaks kahevõistlejat, kokku on nüüd neid sportlasi viis.

Eelviimaseks ehk 29. jäänud iluuisutajalt Jelena Glebovalt ootasime TOP16 kohta. Midagi pole öelda - täielik kõrbemine kahjuks.

Üsna lähedale jõudsid esimesel stardil meie pakutud sihile mäesuusatajad. Warren Smith oli suurslaalomis 45. ja Triin Tobi 61. Eesmärgid olid TOP40 ja TOP55. Ees on veel slaalomisõidud, mida mõlemad peavad oma tugevamaks alaks.

Noored kahevõistlejad Kristjan Ilves ja Han Henrik Piho said väga madalale asetatud latist üle. Kui veidi vanemalt Karl-August Tiirmaalt ootasime tulekut 35 hulka, siis Piholt ja Ilveselt kohta 40 seas. Ilves oli teisel individuaalvõistlusel 34. ja Piho 36. Asi seegi! Tõsi, murdmaale startis vaid 44 sportlast ja viimasena lõpetas just meie mees - Tiirmaa.

Eesti parimaks kohaks on Sotšis endiselt iluuisutaja Viktor Romanenkovi 24. koht. Varem on Eesti koondise viletsaimaks osutunud 1936. aasta Garmisch-Partenkircheni mängud, kus laeks jäi iluuisupaari Eduard Hiiopi ja Helene Michelsoni 18. positsioon. Seega väga tõenäoliselt osutub Sotši olümpia meie jaoks ajaloo halvimaks. Päästa võivad meid sellest vaid maratonis startivad murdmaasuusatajad Aivar Rehemaa ja Karel Tammjärv ning mäesuusatajad Warren Smith ja Triin Tobi. Realistlikult võttes on neist mingigi võimalus vaid Rehemaal. Nagu ütlevad klassikud: lootus sureb viimasena.

VAREM SAMAS RUBRIIGIS: KIIDAME KA

Õhtulehe lati on Sotši olümpial ületanud endiselt vaid kolm sportlast. See ei tähenda, et kõik teised oleksid põrunud. Ei. Kõik pole nii mustvalge. Võtame näiteks suusahüppaja Kaarel Nurmsalu.

Õhtulehe poolt eesmärgiks seatud TOP30 kohta ta kätte ei saanud. Normaalmäel oli Nurmsalu 37. ja suurel mäel 41. Arvestades mehe hooaja esimest poolt - seljavigastus, mis nõudis operatsiooni -, oleks kalk sportlast läbikukkujaks tembeldada. Lõikuse järel hüppetorni minna pole naljaasi. Seega ei olnud Nurmsalu esinemine õnnestumine ega ka mitte ebaõnnestumine. Harju keskmine.

Nurmsalu puhul oli sümpaatne, et ta julges kõva häälega välja öelda tulemuse, mis teda rahuldaks: TOP15. Jah, võib-olla natuke liiga ebarealistlikult suurt tükki tahtis varem MK-sarjas vaid korra nii kõrgele tulnud mees haugata, aga vähemalt ei piirdunud ta üldsõnalise vormeliga "tahan endast maksimumi anda". Loodetavasti järgnevad lähiaastatel sõnadele ka teod.

Teatevõistkondadele me latte ei püstitanud. Vaevalt, et 4 x 10 km teatesuusatajatele oleks söandanud eesmärgiks saada esikümnekohta. Kvartett Karel Tammjärv, Algo Kärp, Aivar Rehemaa ja Raido Ränkel tegi täna mehise ja visa sõidu, saades 16 võistkonna hulgas 10. koha. Tubli! Mõnus oli näha, et mehed ei pidanud võistlusjärgseid intervjuusid andma noruspäi, vaid võisid naeratada. Üldmulje paranes kenasti ja tärkas lootus, et ehk õnnestub maratonis ka mõni veidi kobedam individuaalne koht noppida.

VAREM SAMAS RUBRIIGIS: 14 ja REEDE

Kahjuks ei toonud ka tänane sõbrapäev, 14.02, ühtegi latiületajat juurde. Küll aga oli eestlastel uskumatult palju ebaõnne. Kadri Lehtla unustab padrunid salve panemata. Aivar Rehemaa kukkub treeningul suusakepi otsa rindu ja teeb teise lahja etteaste järjest. Kenasti juba varem Õhtulehe latist (TOP24) üle saanud iluuisutaja Viktor Romanenkovi vabakava ebaõnnestub täielikult. "See poleks saanud enam halvemini minna," tõdeb endine iluuisutaja Margus Hernits TV3-s võistlust kommenteerides. Valuvaigistid, viletsad suusad ja hirm laskumise ees. Oeh... Ebareaalselt palju ebaõnne!

Lõplikke järeldusi võime teha naislaskesuusatajate olümpiaesinemise suhtes, sest individuaaldistantse neil enam ees pole. Ainsana ületas talle personaalselt seatud Õhtulehe lati (TOP70) Johanna Talihärm, kes saavutas sprindis 48. koha. Täna piirdus ta 15 km sõidus 73. kohaga. Üsna lähedale jõudis eesmärgile ka Grete Gaim. Talle seadsime sihiks TOP50, täna teenis ta 58. koha. Daria Jurlova saagiks jäi olümpial 67. ja 74. Temagi latiks oli TOP50. Meie seatud eesmärki nad ei täitnud, kuid põrujateks verinoori tüdrukuid tembeldada ei saa. Kõige tähtsam oli siiski omandada kogemusi, mille abil nelja aasta pärast ka tulemusi teha. 28aastane Kadri Lehtla enam kogenematuse taha pugeda ei saa. Tuleb möönda, et need mängud oli tema jaoks väga õnnetud. Sprindis sai ta 69. ja 15 km sõidus 44. koha. Sihiks seatud TOP25 jäi kahjuks väga kaugele. Tore, et sportlane ei mõtle karjääri lõpetamisele, vaid lubas järgmisel olümpial loodetud kohad välja sõita. Laskesuusanaiskond vajab üht kogenumat liidrit.

Suusamehed jätkavad lati alt läbijooksmist. Rehemaa (Õhtulehe latt TOP15) sai 15 km vabatehnikasõidus 40. koha. Midagi pole hõisata ka teistel: Algo Kärp (TOP25) oli 42., Karel Tammjärv (TOP30) 45. ja Raido Ränkel (TOP40) 61. Kõige kurvem on, et keegi ei oska altminekut õieti selgitada. Et miks on viimaste aastatega astutud arenguredelil tagasi? Rehemaa on ju tiitlivõistlusel olnud 7. (aastal 2013), Kärp 23. (2011), Tammjärv 26. (2011). Kriipsu ei tahaks neile peale tõmmata. Varemgi on meie mehed tiitlivõistluste lõppu paigutatud maratonisõidus teinud oma parima etteaste. Varume kannatlikkust ja loodame parimat.

Iluuisutaja Viktor Romanenkov (TOP24) ületas korraliku lühikavaga küll lati, kuid tema tänane etteaste oli täielik läbikukkumine - kaks kukkumist ja ka ülejäänud hüpped jäid korralikult sooritamata. Kohaks jäigi 24. Kokkuvõttes tuleb teda siiski kiita.

Võistlused on läbi saanud ka suusahüppaja Siim-Tanel Sammelselja (TOP45) jaoks. Kui normaalmäe kvalifikatsioonis oli ta viimane (61.), siis täna suurel mäel tagantpoolt kolmas (59.). Mis seal ikka kommenteerida - Sammelselg ei osutunud olümpiaküpseks.

VAREM SAMAS RUBRIIGIS: ESIMESED LATIÜLETAJAD

Laskesuusataja Johanna Talihärm ületas lati väga suure varuga. Arvestades ta nigelat esinemist MK-sarjas ja üle noatera koondisse pääsemist, seadsime sihiks TOP70. Piiga sai sprindisõidus parima eestlannana 48. koha ja oli jälitussõidus, kuhu pääses 60 esimest, 55. Alahindasime teda!

Indrek Tobrelutsul polnud sel hooajal küll ainsatki MK-punkti, kuid TOP30st madalamat eesmärki me talle seada ei tihanud. Tänasel 20 km distantsi tuli 37aastane mees 29. kohale. Hästi tehtud! Irvhambad võivad ju osatada, et mis koht see 29. on. No lugu lihtne - kui Eestis on kangemaid laskesuusatajaid, siis pange püss selga ja suusad alla ja tulge Eesti meistrivõistlustel välja! Tugitoolis on tore targutada.

Teistel meeslaskesuusatajatel jääb meie seatud eesmärk täitmata, sest täna peeti viimane individuaalvõistlus, kus eestlased starti pääsevad. Kole kaugele on meie seatud sihist - TOP19 - jäänud Kauri Kõiv, kel ette näidata kohad 54., 46. ja 78. Ilmselt natuke ülehindasime ta võimeid, kuid mees on Sotšis ka selgelt põrunud. Daniil Steptšenko latiks oli TOP45, tegelikult sai ta 50., 59. ja 62. koha. Ka koondise teiselt raudvaralt Roland Lessingult ootasime pääsu 30 hulka, paraku jäi ta sprindis 66. reale ning rohkem individuaalselt võistelda ei saanudki. Koondise uustulnuka Kalev Ermitsa latiks oli TOP60, pisut jäi puudu, tänases 20 km sõidus oli ta 70.

Õhtulehe latist on juba üle karanud ka iluuisutaja Viktor Romanenkov, kes jõudis tänase lühikavaga 24 hulka. Latiks oligi 24. koht.

Hämmastavalt kaugele on meie seatud eesmärgist jäänud suusakoondise kaks liidrit - Peeter Kümmel ja Aivar Rehemaa. Mõlemale seadsime latiks TOP15. Reaalsus: Rehemaa oli suusavahetusega sõidus 51. ja Kümmel sprindis 52. Rehemaal on siiski veel distantse ees ja loodetavasti ta kosub. 

Noortele kahevõistlejatele Kristjan Ilvesele ja Han Henrik Pihole seadsime teadlikult madala eesmärgi (TOP40), kuid esimesel katsel ei saanud nad sellestki jagu. Tahaks uskuda, et järgmisel võistlusel vähemal ühel kolmest kahevõistlejast tuleb etteaste hästi välja.

Õhtulehe seatud eesmärkide ja sportlaste seniste paremate tulemustega saad tutvuda siin.