USA sai vigursuusatamise meeste pargisõidus oma ajaloo kolmanda kolmikvõidu taliolümpiatel.Foto: LUCAS JACKSON
Sotši 2014
14. veebruar 2014, 10:31

STATISTIKAPOMM: Olümpiamängude 6. võistluspäev arvudes

Olümpiamängude kuuendal võistluspäeval leidsid omaniku kuus medalikomplekti. Vaatame neljapäeva, 13. veebruarit statistilisest aspektist – mida põnevat arvud meile räägivad?

Teist korda taliolümpia ajaloos võitis Saksamaa kõik kelgutamises välja antud kuldmedalid. Varem suudeti seda 1998 Naganos, kui võideti mõlemad ühekelgud ja ka kahekelk. Tänu teatevõistluse lisandumisele oli kelgutamise kuldasid nüüd esimest korda neli.

Kelgutamise teatevõistluse hõbemedal oli Venemaa jaoks olümpiaajaloo 499. medal (NB! Nõukogude Liidu ja SRÜna võidetud medaleid pole siin arvesse võetud).

Laskesuusatamise 20 km võistluse võitnud Martin Fourcade on kolmas Prantsusmaa sportlane, kes võitnud samalt taliolümpialt kaks kuldmedalit. Henri Oreiller suutis seda 1948 St. Moritzis ja Jean-Claude Killy 1968 Grenoble'is, mõlemad mäesuusatamises.

Laskesuusatamises pronksmedali võitnud venelasest Jevgeni Garanitševist sai Sotši olümpia esimene sportlane, kes võidab medali oma sünnipäeval. Garanitšev sai eile 26aastaseks.

Hong Zhangi kuldmedal naiste 1000 m kiiruisutamises on Hiina esimene olümpiakuld sellel alal.

Hiina võitis Jianrou Li läbi kuldmedali ka naiste 500 m lühiraja kiiruisutamises ning see oli esimene päev kõigi taliolümpiate peale, kui Hiina suutnud samal päeval kaks kuldmedalit võita. Seitse korda olümpiakavas olnud 500 m lühirajadistants on Hiina võiduga lõppenud neljal puhul.

Vigursuusatamise pargisõidu kolmikvõit oli USA jaoks taliolümpiate esimene pärast 2002. aasta lumelaua rennisõidu kolmikvõitu. USA kolmas taliolümpia kolmikvõit pärineb 1956. aasta Cortina d'Ampezzo olümpiast, kus võideti kõik medalit iluuisutamise meeste üksiksõidus.

Sotši olümpial oli ameeriklaste kolmikvõit kolmas - kiiruisutamise meeste 5000 m ja 500 m distantsidel võitsid kõik medalid Hollandid sportlased.