Horvaatia mäesuusataja Ivica Kostelic võitis meeste alpi kahevõistluses kolmandat taliolümpiat järjest hõbemedali. Sellist saavutust pole ette näidata mitte ühelgi teiselt sportlasel.Foto: OLIVIER MORIN
Sotši 2014
15. veebruar 2014, 08:09

STATISTIKAPOMM: Olümpiamängude 7. võistluspäev arvudes (1)

Olümpiamängude kuuendal võistluspäeval leidsid omaniku kuus medalikomplekti. Vaatame reede, 14. veebruarit statistilisest aspektist – mida põnevat arvud meile räägivad?

Soome jäähokikoondise 6:1 võidumängus Norra üle avavärava visanud Teemu Selänne sai kõige vanemaks olümpiaturniiril värava visanud jäähokimängijaks. Selänne oli eilse seisuga 43 aastat ja 226 päeva vana. Olümpiarekord jääb tema nimele vähemalt 2018. aasta Pyeongchangi olümpiani, sest Sotši turniiril ühtegi teist nii vana meest ei osale. Hyvä Suomi!

Iluuisutamise meeste üksiksõidus kuldmedali võitnud Jaapani sportlane Yuzuru Hanyu oli eile 19 aastat ja 69 päeva vana, millest nooremana on sel alal olümpiavõitjaks tulnud vaid üks mees - ameeriklane Dick Button 1948. aastal St. Moritzis.

Patrick Chani poolt iluuisutamise meeste üksiksõidus võidetud hõbemedal oli Kanadale sel alal juba üheksas, aga neist ükski pole kuldne (viis hõbedat, neli pronksi). Taliolümpia ajaloos ei eksisteeri ühtegi teist võistlusala, kus mõni riik oleks võitnud üheksa medalit, aga ei ühtegi kuldset.

Meeste 15 km klassikat võitnud murdmaasuusataja Dario Cologna ning mäesuusatamise alpi kahevõistluses löömatuks jäänud Sandro Viletta kuldmedalid tõstsid Šveitsi Sotši olümpia medalitabelis teisele kohale. Šveits on võitnud seitse medalit, millest viis kuldsed. Selles enam kuldasid on vaid Saksamaal, kelle 10 medalist on kuldsed neli. Koguarvult enim medaleid (13) võitnud USA ja Norra on kuldasid suutnud koguda neli. Sama palju kirkamaid medaleid on ette näidata ka Kanadal ja Hollandil. Venemaa 12 medalist on kuldsed vaid kaks.

Meeste alpi kahevõistluses hõbemedali võitnud Ivica Kostelic (Horvaatia) sai esimeseks sportlaseks taliolümpia ajaloos, kes võitnud samal individuaalalal kolmel olümpial järjest hõbemeedali.

Naiste skeletonis Jelena Nikitina võidetud pronks on Venemaa 500. medal olümpiatelt (Nõukogude Liidu ja SRÜ medaleid pole arvesse võetud).

Vigursuusatamise olümpiaajaloo vanimaks medalivõitjaks sai naiste vigurhüpetes kuldmedali võitnud Alla Tsuper (Valgevene), kes oli eilse seisuga 34 aastat ja 304 päeva vana.