IMESTUNUD: Algo Kärp iseloomustas soomlase Iivo Niskaneni (pildil) sõitu sõnaga «müstiline». Foto: AFP/scanpix
Sotši 2014
15. veebruar 2014, 10:00

Soomlane Iivo Niskanen jäi eestlaste endisel kultusalal 15 km klassikasõidus ülinapilt medalita

Mees metsast tegi olümpial sõidu, mis kõditas kõvasti eestlaste eneseuhkust (14)

Legendaarne spordikommentaator Toomas Uba armastas vahel naljatamisi öelda: eile mees metsast – täna olümpiavõitja! Sarnane stsenaarium on reedel Sotši olümpiamängudel kaua kasutusel Eesti endisel kultusalal 15 km eraldistardist klassikasõidus.

Soome meedia jälgib nagu üks mees kullipilguga Iivo Niskaneni sõitu. Pärast viit kilomeetrit on ta uljalt liidrikohal, kolm kilomeetrit hiljem kaotab Sotšis juba teise kuldmedali poole liikuvale šveitslasele Dario Colognale vaid 0,7 sekundiga ja jätkab teisena.

"See oleks Soome kõigi aegade suurim üllatus, kui Niskanen medali võidaks," räägivad põhjanaabrite lehemehed 22aastasest imemehest. "Ta oli kogu novembri haige. Kuid jaanuari lõpus tuli Val di Fiemmes alla 23aastaste MMil samal distantsil maailmameistriks."

Samal ajal kasvab eestlaste kaotus parimatele valguskiirusel. Aivar Rehemaa, kes suusatab valuvaigistite abil, sest võistluseelsel treeningul kukkus ta nii õnnetult, et kepp muljus rinnakorvi, on 2,2 km järel lootustandval 16. kohal, kuid 2,8 kilomeetrit hiljem taandub 34ndaks.

Napp medalita jäämine pani soomlase möllama

Lõpp kujuneb soomlaste vaatevinklist eriti dramaatiliseks.

Niskanen püsib pikka aega finišis liidrina. Hõbeda napsav rootslane Johan Olsson tõrjub ta esmalt teiseks, siis kullamees, novembris jalaoperatsioonil käinud Cologna kolmandaks ja lõpuks teine rootslane Daniel Richardsson ülinapilt neljandaks.

"V***u!" kaikub Soome ajakirjanike justkui ajastatud ühine karjatus Laura-nimelise suusastaadioni meediatsoonis, kui põhjanaabrid peavad võtma tõeks, et pronks libises käest vaid 0,2 sekundiga.

Niskanen ise tuleb, suusad käes, pea kergelt norus. "Jah, see oli juhamietolik kaotus," möönab ta, kui meenutatakse tema suure kaasmaalase Juha Mieto allajäämist 1980. aasta Lake Placidi olümpial rootslasele Thomas Wassbergile.

Toona lahutas kaht kanget ainult sajandik. Niskanen lisab muigamisi: "Kõige hullem oli muidugi kaotada rootslasele! Pagan küll, neil on medaleid juba küll ja meil neljandaid kohti."

Eestlaste laeks jääb neljanda kümne lõpp: Rehemaa saab 40. (+3.20,1), Algo Kärp 42. (+3.46,8), Karel Tammjärv 45. (+3.58,0) ja Raido Ränkel 61. (+5.09,2) koha. Kui vaadata läbi heleroosade prillide, siis on see esimese distantsiga võrreldes kerge edasiminek.

Niskaneni vägev etteaste paneb Kärbi, kes valmistus individuaalselt ainult 15 km klassikasõiduks, nõutult käsi laiutama.

"Müstiline," lausub Kärp, kellel polnud vajalikke suuski ja kes pidi rajale minema Jaak Mae vanade suuskadega.

"Hooaja alguses oli Niskanen null, kaotas mulle minutiga. Ma pole seda nippi teada saanud, kuidas nii on võimalik teha."

Natuke halvem on aga tõsiasi, et distantsi lõpuosas vedelikupuuduse tõttu jalakrampide küüsis vaevelnud Kärp ei oska selgitada, miks ta arengutrepil vähikäiku teeb. Kolme talve tagusel MMil lõpetas 28aastane sportlane samal distantsil 23. kohaga.

Hoolealuse sõidust rääkides on tavapärase sõnaosavuse kaotanud ka Mati Alaver. "Tulevik näitab, kas MMi 23. koht jääbki Algo laeks," poetab treener.

Ja annab väikse vihje: "Vaatame juba ühe silmaga maratonide poole."

Ka Tammjärv on võrreldes Oslo MMiga kohti tublisti ära andnud. Toona lõpetas ta 26ndana.

Küsimus – kas kolmel tema õpilasel, Kärbil, Tammjärvel ja Ränkelil, pole piisavalt annet? – paneb Alaveri mõtlema.

"Ma ei oska öelda, kas neil talenti on," vastab ta.

"Aga Karel ja Raido tegid samal tasemel sõidu, mis oli Jaak Mael 1994. aasta Lillehammeri olümpial. Samas peab arvestama, et Andrus Veerpalu suguseid suusatajaid ja Erki Noole tasemel kümnevõistlejaid ei sünni iga aasta. Meie praeguste kümnevõistlejate tulemused on kümme protsenti nõrgemad kui Noolel ja peame sellega leppima."

Kuldmedalit jahtinud Poltaranin pettunud

Alaver kinnitab, et tema õpilased on tugevalt treeninud ja proovisid ka olümpia eel Davosis töövõimet parandada. "Aga miks arengut pole?" vastab ta esmalt küsimusele küsimusega.

Ent jätkab nii. "Kui ma oskaksin vastata, siis oleksin kõiki asju paremini teinud."

Eesti koondise liidri Rehemaa kinnitusel oli pärast kukkumist paaristõugetega häirivalt valus sõita. "Kui võrrelda esimese stardiga, siis on enesetunne paremaks läinud. Seis pole lootusetu," vaatab ta olümpia lõpus toimuva 50 km uisumaratoni poole päris optimistlikult.

Võistluse lõpus selgub, et Alaver põrus ka ennustajana. Sügisest, kui kahekordne olümpiavõitja Veerpalu tegutseb kasahh Aleksei Poltaranini abilisena, on Eesti kuulsaim suusatreener kuulutanud: Sotšis võidab just Poltaranin!

Tegelikkus on teistsugune. Poltaranini laeks jääb üheksas koht. "Loomulikult olen ma väga pettunud," kinnitab ta.

"Aasta aega valmistusime selleks võistluseks ja kuldmedali võitmiseks. Samas on Andrus mind palju aidanud."

Sestap võivad ka eestlased end veidi lohutada: isegi suurtel ässadel veab vahel viltu. Samas jääb meie eneseuhkust kõditama tõsiasi, et mees metsast ehk Niskanen tegi olümpial supersõidu.

Suusatamine

Mehed (15 km eraldistardist vabatehnikasõit)

1. Dario Cologna (Šveits) 38.29,7

2. Johan Olsson (Rootsi) +28,5.

3. Daniel Richardsson (Rootsi) +38,8

4. Iivo Niskanen (Soome) +40,0

40. Aivar Rehemaa +3.20,1

42. Algo Kärp +3.46,8

45. Karel Tammjärv +3.58,0

61. Raido Ränkel +5.09,2