Õllekraane, kust voolab alkoholi sisaldav jook, tuleb Sotši olümpiapargis tikutulega taga otsida. Foto: Stanislav Moškov
Sotši 2014
15. veebruar 2014, 11:30

Sotši 2014 – kõige karskem olümpia? (11)

Just nii ongi, sest õlu, kus kraad kah sees, on Sotši olümpiapargis sama haruldane kui Togo suusataja. Neid viimaseid on Sotši olümpial kaks. Müügipunkte, kust õiget õlut saab, olümpiapargis umbes sama palju.

Nimelt võeti Venemaal mullu vastu seadus, mis keelab alkohoolsete jookide müügi staadionidel ja spordisaalides. Lisaks kehtestati Sotšis jaanuaris seadus, mis keelab alkoholimüügi spordirajatistest 50 meetri raadiuses.

Kuna Sotši olümpiapark on ehitatud erakordselt kompaktselt – kiiruisuhall, iluuisupalee, olümpiastaadion, kaks jäähokihalli ja curlingu-hall asetsevad sisuliselt teineteise kõrval – siis jääb tsoon, kus alkoholi müüa saab, erakordselt ahtaks.

Tõsi, Sotši olümpiamängude ametliku sponsori Baltika õlu on küll igal pool müügil, aga reeglina on margiks Baltika 0 ehk alkoholivaba rüübe, mis õigel vene mehel kõrist alla ei lähe, sest alkoholivabast õllest on teatavasti vaid üks samm kumminaiseni.

Samas mägedes asuvates võistluspaikades on olukord õllerindel mitmekesisem ja joove suurem, sest nimetatud seadus puudutab vaid jalgpalli- ja mitte suusastaadione. Ehk nii Rosa Khutori ekstreempargis, Sanki jäärenni kõrval kui ka Laura murdmaa- ja laskesuusakompleksis voolab õlu ja muliseb hõõgvein. Aga olümpiapark on karske nagu tütarlaste pühapäevakool.

Miks Venemaa õllekraanid kinni keeras? Väidetavalt olla suur ajend olnud Vancouveri taliolümpia, kus purjus Venemaa spordi-, aga eelkõige ikkagi napsusõbrad nii rämedalt laaberdasid, et Kreml olla häbist mitu kraadi punasemaks värvunud.

Kui Vancouveri olümpial voolanud Venemaa ametlikel üritustel nii viin, vein, õlu kui ka viski, siis kaks aastat hiljem Londoni suveolümpial oli olukord 180 kraadi pöördunud – Venemaa Olümpiakomitee üritused olid padukarsked.

Seetõttu ongi Sotši olümpia pälvinud aegade karskeima austava nimetuse. Isegi mormoonide põhimõtete kohaselt väga karmide alkoholiseadustega Utah’ osariigis toimunud 2002. aasta Salt Lake City olümpial olnud nii lahjat kui ka kangemat napsu kõvasti lihtsam saada.

Nii mõnigi välismaalt Sotši saabunud olümpiafänn on alkoholikeelu tõttu ahastuses. Näiteks 27aastane kanadalane Scott Simms teatas Wall Street Journalile: "Kes tahab kaine peaga curlingut vaadata? Mitte keegi!"