Olümpiamängude ajal sportlased kanepit tarvitada ei tohi. Muul ajal natuke tohivad.Foto: ANDRES STAPFF
Sotši 2014
15. veebruar 2014, 10:32

ROKi selgitus, miks on kanep dopingainete nimekirjas? (10)

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) antidopingu-teemalisel pressikonverentsil tõstatus ka kanepi teema. ROKi meditsiinikomisjoni juhilt Arne Ljungqvist uuriti: 1) miks proove kanepi suhtes testitakse? 2) miks on kanep keelatud ainete nimekirjas?

Ljungqvisti vastus: "Dopinguproove testitakse kanepi suhtes põhjusel, et kanep on keelatud ainete nimekirjas. Miks ta seal on? Oleme selle üle pidanud debatte, mille pikkust võib mõõta nädalatega. Jõudsime nende jooksul otsusele, et kanepi piirnormi tuleb tõsta, et välistada juhud, kui sportlane annab positiivse dopinguproovi sotsiaalse tarvitamise tulemusel.

Kogu kanepi-küsimus on väga kireva taustaga. Meie kolm järeldust olid: 1) jah, kanepi võib aidata tulemust parandada, 2) seetõttu on kanepi kasutamine võistlusperioodil keelatud, 3) kuna paljudes riikides on kanep sotsiaalselt aktsepteeritud, siis ei tohiks võistlusväline tarvitamine sportlasele karistus kaasa tuua."

Olümpial tuleb sportlastel kanepist siiski hoiduda, sest aeg olümpiaküla avamisest sulgemiseni loetakse 100% ulatuses võistlusperioodiks, mille jooksul kanepit tarvitada ei tohi. "Kõik sportlased teavad seda," rõhutas Ljungqvisti.