Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Thomas Bach on võtnud nõuks olümpiaprogrammi - nii suve- kui ka talimängude oma - seniolematu põhjalikkusega kaasajastada.Foto: Matthias Schrader
Õhtulehe olümpiablogi
15. veebruar 2014, 12:22

Ott Järvela | Kuidas taliolümpia kava muutub? Oodata on rohkem naisi ja segateatevõistlusi (3)

Eelmisel aastal Rahvusvahelise Olümpiakomitee presidendiks valitud Thomas Bach töötab jõuliselt, kannatlikult ja veenvalt plaaniga olümpiamänge põhjalikult kaasajastada.

Kui Bach nädala keskel Sotši taliolümpia peapressikeskuses tiiru tegi, avaldas ta ajakirjanikega vesteldes muuhulgas sügavat rahulolu 12 uue taliolümpiaala (laskesuusatamise segateade, kelgutamise teade, iluuisutamise võistkonnavõistlus, naiste suusahüpped, vigursuusatamise rennisõit, lumelaua paralleelslaalom, lumelaua ja vigursuusatamise pargisõit) üle.

"Peame moodsate aegadega kohanema. Taliolümpial astusime selle sammu juba mõnda aega tagasi, kui programmi lisandusid lumelauasõit, küngaslaskumine ja muud sarnased alad. Peame samas suunas edasi liikuma. Loodan, et ka suveolümpia areneb ning täieneb ühe-kahe spordialaga. Mõned kandidaadid on juba lisatud 2014. aasta augustis Nanjingis toimuva noorteolümpia kavva," rääkis Bach.

Olgu öeldud, et Nanjingis võisteldakse näiteks 3 vs 3 korvpallis. Samuti katsetatakse maahokis taandatud formaati, kus võistkonda kuulub 7 mängijat 11 asemel. Esimest korda on noorteolümpiale kaasatud 2016. aastast olümpiakavva kuuluvad golf ja ragbi. Laskmises võistelevad ka segavõistkonnad.

Samas möönis ROKi president Bach, et taliolümpial võib piir varsti ette tulla – tõsiseltvõetavaid, piisavalt laia ja adekvaatse kandepinnaga alasid pole enam väga palju võtta. Teoorias võib olümpiamedaleid jagada ka lumerookimises – eeldusel, et edaspidi taliolümpiad erinevalt Sotšist subtroopikas ei korraldata – aga see pole ju lihtsalt õige.

Küll aga näeb Bach laienemisruumi praeguse talialade sees. Eriti naiste suurema kaasamise osas. "Kavas on nii naiste suusahüpped kui ka murdmaasuusatamine. Miks ei võiks olümpial võistelda ka naiste kahevõistluses? Teistelgi spordialadel võiks mõelda segateatevõistluste peale, sest praegused (laskesuusatamises, kelgutamises) on osutunud väga edukateks. Säärane tee on naiste spordi propageerimiseks väga hea."

Suveolümpial on reformiruumi kõvasti rohkem. Kuigi maadlus õnneks siiski 2020. aasta olümpiamängude kavast välja ei langenud, oli see väga tugev signaal meelsusest, mis ROKis valitseb.

Olümpiamängude tuleviku nimel ollakse valmis tegema jõulisi otsuseid. Traditsioon on ilus asi, aga see ei asenda populaarsust, mis on olümpialiikumise jaoks elulise tähtsusega.