Noriaki Kasai olümpiamedaleid lahutab 20 aastat.Foto: KAI PFAFFENBACH
Sotši 2014
16. veebruar 2014, 09:00

STATISTIKAPOMM: Olümpiamängude 8. võistluspäev arvudes (3)

Olümpiamängude kaheksandal võistluspäeval leidsid omaniku seitse medalikomplekti. Vaatame laupäeva, 15. veebruarit statistilisest aspektist – mida põnevat arvud meile räägivad?

Suure mäe suusahüpped võitnud Kamil Stoch (Poola) sai kolmandaks meheks, kes võitnud samal olümpial mõlemad individuaalvõistlused. Varem on seda suutnud soomlane Matti Nykänen (Calgary 1988) ja šveitslane Simon Ammann (Salt Lake City 2002, Vancouver 2010). Stoch on teine suure mäe olümpiakulla võitnud poolakas - 1972. aastal Sapporos suutis seda Wojchiech Fortuna.

Noriaki Kasai sai kolmandaks taliolümpial võistlenud sportlaseks, kes on võitnud medali 20aastase vahega. Kasai võitis 1994 Lillehammeris meeskondlikes suusahüpetes hõbeda ja eile suurel mäel samuti hõbeda. Tema eelkäijad on Šveitsi jäähokimängija Bibi Torriani ja USA skeletonisõitja John Heaton, kes võitsid medali mõlemad St. Moritzis toimunud olümpial (1928 ja 1948). Torriani kaks pronksi, Heaton kaks hõbedat.

Kasai ja Venemaa kelgutaja Albert Demtšenko võistlevad oma seitsmendal taliolümpial, mis teeb nad rekordimeesteks. Mõlemad lahkuvad Sotšist hõbemedaliga (Kasai võib meeskonnavõistluses sellele veel lisa hankida). Kui Kasai 1994 Lillehammeris hõbeda võitis, oli eilne pronksimees Peter Prevc (Sloveenia) ühe-aastane.

Naiste murmaasuusatamise teatesõidus Rootsi võiduka finiši eest vastutanud Charlotte Kalla sai esimeseks sportlaseks, kes võitnud Sotši olümpialt kolm medalit. Rootsi eelmine kuldmedal naiste teatesõidust pärineb 1960. aastast (Squaw Valley). Medal võideti viimati 1968 Grenoble'is.

Norra murdmaanaiskond ei võitnud MK-sarja, MMi või olümpia naiste teatesõitu esimest korda pärast 2009. aasta novembrit, kui Betiostöleni MK-etapil oli võidukas Rootsi naiskond.

Meeste 1000 m distantsil kuldmedali võitnud Venemaad esindav korealane Victor An on esimene mees, kes võitnud lühiraja kiiruisutamises neli kuldmedalit. Naistest on sama suutnud Lee Kyung Chun (Lõuna-Korea) ja Meng Wang (Hiina).

Meeste 1000 m distantsil tõi Sjinkie Knegt Hollandile pronksi, mis on põlise kiiruisutamiskantsi läbi aegade esimene medal lühiraja kiiruisutamises. Kokku on Holland taliolümpial võitnud nüüd medali neljal alal - kiiruisutamises, lühiraja kiiruisutamises, iluuisutamises ja lumelauasõidus.

Meeste 1500 m kiiruisutamises võitnud Zbiniew Brodka on sel alal esimene Poola olümpiavõitja. Brodka edestas hõbeda võitnud Koen Verweij'd kolme sekundituhandikuga, ent see pole 1500 m kiiruisutamise olümpiaajaloo tihedaim võitlus - 1956 ja 1960 fikseeriti kahele esimesele sama aeg ja anti välja kaks kuldmedalit. Tõsi, aega mõõdeti kümnendike täpsusega.

Meeste skeletonis kuldmedali võitnud Aleksander Tretjakov on esimene valitsev maailmameister, kes suutnud olümpiavõitjaks tulla. Skeleton on ainuke spordiala taliolümpia kavas olevast 15-st, kus pole ühtegi kahekordset olümpiavõitjat.