VÄRAV!:Venemaa väravavaht Sergei Bobrovski põrnitseb väravasse lipsanud litrit. Foto: Reuters/Scanpix
Sotši 2014
17. veebruar 2014, 07:00

Jäähokikaotus USA-le käis Venemaale au pihta – Vladimir Putin mossitas, rahvas tõretses, süüdistati kohtunikke

Hapu kaotus, oi-oi-oi kui hapu! (13)

Laupäeva õhtul alates 19.30 oli Sotši olümpiapark täis tõredaid ja tigedaid nägusid, enamikul Venemaa lipp põsel või käes. Jäähokikoondise kaotuse allaneelamine oli venelaste jaoks jälk, sest USAle allajäämist Venemaal seedida ei osata.

USA ja Venemaa keerulisi suhteid teab igaüks. Jäähokis andis nüansi juurde legendaarne 1980. aasta Lake Placidi olümpiafinaal, kui USA üliõpilastest koosnev meeskond Punasest Masinast 4:3 jagu sai. Toda mängu tuntakse hüüdnime «Ime jääl» järgi.

34 aastat vana kaotus püsib venelastel siiani hinges. Näiteks Sotši olümpia korralduskomitee boss Dmitri Tšernõšenko möönis, et lapsena teadis ta kolme õudusfilmi: «Elmi tänava luupainaja», «Reede 13» ja «Ime jääl».

Kas kohtunikud tegid Venemaale külma?

Kõige selle valguses pole ime, et USA ajaleht Wall Street Journal tituleeris Venemaa – USA mängu «oodatuimaks Venemaa pinnal peetud hokimatšiks pärast Nõukogude Liidu lagunemist» ning vastasseisule eelnenud ažiotaaž ja järgnenud süüdistused õigustasid seda tiitlit täielikult.

USA võitis 2:2 viigiga lõppenud normaal- ja lisaajale järgnenud ja kaheksavooruliseks veninud karistusvisete seeria tänu külmaverelise ründaja T.J. Oshie neljale tabamusele. Räägituim intsident oli aga väravas käinud litter, mida väravaks ei loetud.

4.40 enne normaalaja lõppu lendas Fjodor Tjutini kaugvise USA võrku, aga videokohtunik tuvastas, et vasak väravapost oli kohalt nihkunud. Tabamus tühistati.

Otsuse õigsust kinnitasid mängu järel nii Rahvusvahelise Jäähokiliidu (IIHF) venelasest olümpiaturniiri kohtunike ülemvaataja Konstantin Komissarov kui ka Venemaa hokiliidu president Vladislav Tretjak, kes kaitses Nõukogude Liidu väravat 1980. aasta olümpiafinaalis.

Venemaa staarründaja Ilja Kovaltšuk nentis, et tema meeskonnal lihtsalt ei vedanud. Küll aga tegi venelastel hinge täis tõik, et mängu üks kahest peakohtunikust oli ameeriklane Brad Meier.

Olgu öeldud, et 1) rahvusvahelises jäähokis on tavaline, et kohtunik vilistab oma kodumaa mängu, 2) värava tühistas videokohtunik, mitte Meier (või teine peakohtunik, rootslane Markus Vinneborg).

Putin tegi kaotuse järel kiiresti minekut

Venemaa peatreener Zinetula Biljaletinov: «Meie võimuses on vaid juhtunuga leppida. Muidugi olnuks objektiivsem, kui mängu vilistanuks keegi teine. Aga see ei seganud mind. Kohtuniketöö ei olnud halb, see oli normaalne.»

Värava mittelugemisest rohkem ärritas venelasi tõik, et väravaposti müksanud USA väravavaht Jonathan Quick teo eest kaheminutilist karistust ei saanud, mis andnuks venelastele arvulise ülekaalu. «Ükski meie mängija ei müksanud väravat, vaid seda tegi USA väravavaht. Kohtunik pidanuks Quicki karistama!» kärkis Aleksandr Ovetskin.

Trillerlikku hokilahingut jälgis Bolšoi hallis ka Venemaa president Vladimir Putin. VIP-loožis koos Rahvusvahelise Olümpiakomitee presidendi Thomas Bachi ja Venemaa peaministri Dmitri Medvedjeviga viibinud Putin oli enamiku mängus heas tujus ja jäi korduvalt naeratavana fotodele.

Ent kui Oshie karistusvisete seeria USA kasuks kallutas, krimpsutas Venemaa president nina ja tegi kiirelt minekut. «See on sport. Venemaa meeskond mängis minu meelest väga hästi ja oli USAst veidi parem,» tsiteeris Putinit ITAR-Tass.

Venemaa õnneks oli kaotuse tähendus suhteliselt tühine, sest tõsiseks elu, surma ja olümpiakulla peale mänguks läheb alles homme algavas play-off'is. Aga jäähokikaotus USA-le – eriti olümpiaturniiril – on venelaste erakordselt tülgastav sõltumata täpsetest asjaoludest.

Meeste jäähoki

A-grupp:

Slovakkia – Sloveenia        1:3

USA – Venemaa    3:2 (KV)

Venemaa – Slovakkia         1:0 (KV)

Sloveenia – USA    1:5

B-grupp:

Austria – Norra      3:1

Soome – Kanada    1:2 (LA)

C-grupp:

Rootsi – Läti          5:3

Šveits – Tšehhi       1:0

Veerandfinaalpaarid:

Rootsi vs. Sloveenia/Austria

USA vs. Tšehhi/Slovakkia

Kanada vs. Šveits/Läti

Soome vs. Venemaa/Norra