LÕPUNI VÄLJA: Rahvusvahelise Olümpiakomitee meditsiinikomisjoni esimees, rootslane Arne Ljung-qvist rõhutab, et dopinguproove säilitatakse ja järelkontrollitakse puhaste sportlaste kaitsmise nimel. Foto: AFP / Scanpix
Sotši 2014
17. veebruar 2014, 07:00

Proovide järelkontrolli aeg pikeneb 8 aastalt 10-le

«Kui tarvitate dopingut, siis me saame teid kätte. Varem või hiljem.» (26)

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) dopinguvastase võitluse juhid ei kommenteeri Kristina Šmigun-Vähi juhtumit enne, kui lõplik otsus tehtud. Küll aga rõhutati, et ROK annab endast kõik, et olümpiamängudel dopingut tarvitanud sportlased vahele võtta. Kas või 10 aastat pärast olümpiamänge.

Sotši olümpial igapäevasel pressikonverentsil olid laupäeva hommikul ajakirjanike ees Rahvusvahelise Olümpiakomitee antidopingujuhid. Meditsiinikomisjoni esimees, rootslane Arne Ljungqvist ei nõustunud täpsustama olukorda, mis puudutab kahekordse olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi Torino mängude A-proove.

Õhtulehe küsimus: Torino olümpia kahekordne kuldmedalist Kristina Šmigun-Vähi avaldas 6. veebruaril, et Rahvusvaheline Olümpiakomitee oli talle detsembri alguses teatanud, et tema Torino mängude A-proovide uuesti testimisel oldi avastatud halvad analüütilised leiud. Kolm küsimust selle kohta: 1) Milline protsent halbadest analüütilistest leidudest päädivad A-proovi positiivse tulemusega? 2) Millal langetatakse lõplik otsus Šmigun-Vähi A-proovide kohta? 3) Kas Torino mängude proove uuesti testides tuvastas ROK veel mingeid kahtlasi tulemusi peale Šmigun-Vähi omade?

Ljungqvist: «Ma ei saa avaldada 2006. aasta Torino olümpiamängude proovide uuesti testimise tulemusi, sest lõplik raport pole valmis ja enne selle valmimist ROK mingeid kommentaare sel teemal ei anna.»

Veidi varem oli Ljungqvist märkinud, et ROK soovis küll raportiga enne Sotši olümpiat valmis saada. «Aga teatud tehniliste probleemide tõttu on olnud viivitusi ja see ei õnnestunud.»

Suurim uudis dopingurindelt on, et Sotši olümpiavõitjad selguvad lõplikult alles aastal 2024, sest kui Šmigun-Vähi kohale kirve riputanud järelkontrollide tähtaeg oli seni kaheksa aastat, siis edaspidi on see kümme.

«Uusi dopingureegleid arutades leiti, et piiri tasuks tõsta. 10 aastat valiti uueks tähtajaks põhjusel, et see on kooskõlas Šveitsi seadustega, mille alusel talitavad ROK ja ka Rahvusvaheline spordikohus (CAS). Meie sõnum sportlastele on – kui petate, siis me saame teid kätte. Varem või hiljem,» lausus Ljungqvist.

Lisaks utsitas rootslane võimalikult paljusid spordiorganisatsioone inevsteerima raha dopinguproovide pikaajalisse säilitamisesse. «Seda teevad lisaks ROKile vähesed. Näiteks Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) ja Saksamaa Antidoping. Aga mida rohkem proove säilitatakse, seda tugevam on heidutus.»