Hollandi kiiruisutajad võtsid naiste 1500 m distantsil nelikvõidu. Kõik medalid kuulusid Sotši kiiruisutamisvõistlustel Hollandile juba kolmandat korda.Foto: ISSEI KATO
Sotši 2014
17. veebruar 2014, 10:14

STATISTIKAPOMM: Olümpiamängude 9. võistluspäev arvudes (1)

Olümpiamängude üheksandal võistluspäeval leidsid omaniku neli medalikomplekti. Vaatame pühapäeva, 16. veebruarit statistilisest aspektist – mida põnevat arvud meile räägivad?

Hollandi naiste nelikvõit 1500 m kiiruisutamises on taliolümpiamängude esimene pärast 1972. aastat, kui Ida-Saksamaa võttis nelikvõidu meeste ühekelgul.

Kiiruisutamises on Holland võtnud lisaks ühele nelikvõidule ka kaks kolmikvõitu ning võitnud kokku 16 medalit, mis on ühel spordialal ühe riigi poolt võidetud medalite hulga poolest talimängude rekord. Varasem tippmark oli Austria 14 medalit mäesuusatamises (2006, Torino).

Norra mäesuusatajad võitsid neljandat olümpiat järjest meeste ülisuurslaalomi. 2002 ja 2006 kuulus kuld Kjetil Andre Aamodtile, 2010 Aksel Lund Svindalile ja eile pälvis kuldmedali Kjetil Jansrud. Mäesuusatamises on ühel alal neli järjestikust olümpiavõitu ette näidata vaid Austrial, kes võitis meeste slaalomi nii 1952, 1956, 1960 kui ka 1964.

Kanadale Jan Hudeciga pronksmedalit jaganud Bode Milleri jaoks oli tegu kuuenda olümpiamedaliga, millest enam on mäesuusatamises suutnud vaid kaheksa medalit võitnud Aamodt. Küll aga on Miller mäesuusatamise vanim medalivõitja - eile pronksi võites oli ta 36 aasta ja 127 päeva vanune. Varasem rekord kuulus... Aamodtile (34 aastat ja 169 päeva, kui võitis 2006 ülisuurslaalomi kulla).

Olümpiamängude ajaloos läks mõni mäesuusatamise medal jagamisele kuuendat korda. Sotši on aga esimene olümpia, kus medalijagamisi on olnud kaks - lisaks meeste ülisuurslaalomi pronksile läks jagamisele ka naiste kiirlaskumise kuldmedal.

Murdmaasuusatamise meeste teatesõidu võitnud Rootsist sai kolmas riik, kes suutnud samal olümpial võita nii meeste kui ka naiste teatesõidu - 1968 sai sellega hakkama Norra ja 1972 Nõukogude Liit.

Rootsi ankrumees Marcus Hellner võitis karjääri kolmanda olümpiakulla. Enamat on rootslastest suutnud Sixten Jernberg, Gunde Svan ja Thomas Wassberg, kel kõigil on ette näodata neli olümpiakulda.

Prantsusmaa teatemeeskonna pronksmedal oli riigi 100. medal taliolümpiamängude ajaloos ja murdmaasuusatamises alles teine (Roddy Darragon võitis 2006. aastal sprindis hõbeda).