Andri Maimets OlümpiastuudiosFoto: VILJAR VOOG
Olümpiastuudio 2014
17. veebruar 2014, 12:54

JÄRELVAADATAV: Olümpiastuudiot külastanud Andri Maimets: väide, et sport ja poliitika ei käi koos, on lühinägelik (2)

Sotši olümpiamängud on jõudnud oma viimasesse nädalasse ning Õhtuleht aitab töise esmaspäeva vastu võtta oma otsestuudioga. Et udu tõttu hetkel Sotšis sportida ei saa, teeme juttu hoopis tõsisematel teemadel, ehk kas spordivõistlusel peaks rääkima ka inimõigustest.

Olümpiastuudiot külastanud meedianõustaja Andri Maimetsa sõnul ei ole inimõigusteteema Venemaal veel vaibunud.

„Vikerkaareteema erutab loomulikult kõiki, aga tegelikult ei ole see probleemistiku ainus külg. Tähelepanu tuleb pöörata siiski faktile, et olümpiamängud toimuvad riigis, kus inimõigused on aastaringselt piiratud," rääkis Maimets. „Kui saad natukenegi toetust välisriigist, oled sa ju agent. Ma ei usu, et Venemaa on suutnud kõiki maha rahustada."

Maimetsa on kõige rohkem häirinud suhtumine, et sport ja politiika on teineteisest täielikult eraldi. „Laiemas plaanis väita, et sport ja poliitika, ei käi koos, on minu jaoks lühinägelik. Õhtu lõpuks ongi ju sport poliitika, sest kui vaatame meediaväljaannetest tabeliseise, kellel on suurem, kellel on kirkam medal, siis see ongi ju teistmoodi imagoloogiapoliitika."

Sarnane olukord on avatseremoonia ja riigijuhtide osalemisega. „Selge on see, et igal juhul tehakse avatseremooniast poliitiline suursündmus ja tegelikult laias laastus kõik vaatavad seda. See võrdub suvalise staariülekandega, kus VIPid ja näitlejad on asendunud riigipeadega. Hinnangutest, kas sellest on tegelikult kasu ka riikidevahelistes suhetes, hoiduksin. Kindlasti pole see poliitiliste kokkulepete sõlmimise koht, kuid omavahelisel läbisaamisel on ta oluline."

„Tegu on positiivses mõttes võidurelvastumisega. Võtame kas või eile toimunud teatesõitu, mis ei ole mitte suusatamise mõttes, vaid üldises mõttes kui totaalne Norra riigi häving. Kui sellest räägitakse, et tegu on riigi läbikukkumisega, on asjad riigis korrast ära! Muidugi lähevad sportlased sinna sporti tegema ja teevad endast ju kõik oleneva, kuid seda tuleb vaadata kui üht osa riikide enesenäitamisvõimalusest," arvas ta.